Deficitul comercial al SUA a înregistrat în aprilie cea mai mare creştere din ultimii opt ani, la maximul ultimelor 6 luni, ca urmare a redresării importurilor de bunuri, în timp ce exporturile de produse energetice au scăzut, o tendinţă care, dacă va fi susţinută, ar putea avea ca rezultat ca operaţiunile comerciale să fie un obstacol pentru creşterea economică în trimestrul al doilea, transmite Reuters.
Creşterea deficitului comercial raportată miercuri de Departamentul de Comerţ, de 23,% ,la 74,6 miliarde de dolari, a fost cea mai mare din aprilie 2015.
Acest lucru i-a determinat pe economişti să se aştepte la un impact de 2,5 puncte procentuale al deficitului comercial asupra produsului intern brut în acest trimestru, cu excepţia cazului în care importurile îşi vor inversa tendinţa, un lucru greu de crezut având în vedere puterea persistentă a cererii interne.
Un dolar puternic şi încetinirea cererii globale ar putea reduce exporturile.
"Termenii comerciali se înrăutăţesc şi acest lucru va duce la scăderea estimărilor creşterii PIB-ului real în trimestrul al doilea, mai aproape de viteza de stagnare, de 1% ,în care se pot întâmpla lucruri rele, iar economia se poate împiedica şi cădea", a declarat Christopher Rupkey, economist-şef la FWDBONDS din New York.
Datele pentru luna martie au fost revizuite pentru a arăta că deficitull comercial s-a redus la 60,6 miliarde de dolari, în loc de nivelul de 64,2 miliarde de dolari raportat anterior.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2023, 08:57)
Volumul de credit comercial oferit de băncile din SUA, în valoare absolută,
a înregistrat recent cea mai abruptă coborâre din istorie