DEFICITUL COMERCIAL S-A ADÂNCIT CU 763 MILIOANE EURO Mihai Ionescu: "Comerţul extern este într-o situaţie dramatică"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 iunie 2016

Mihai Ionescu: "Comerţul extern este într-o situaţie dramatică"

Deficitul balanţei comerciale s-a adâncit cu 762,9 milioane euro, în primele patru luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2015, ajungând la 2,78 miliarde euro, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

În perioada 1ianuarie - 30 aprilie 2016, exporturile au însumat 18,56 miliarde euro, iar importurile - 21,35 miliarde euro.

Comerţul nostru extern se află într-o situaţie dramatică, după cum ne-a spus Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Domnia sa ne-a precizat: "Adâncirea deficitului balanţei comerciale în primele patru luni ale acestui an se datorează în primul rând creşterii importurilor - determinată de consumul sporit în special al bunurilor pentru populaţie, nu al bunurilor de capital -, măsurilor de relaxare fiscală şi creşterilor salariale - măsuri necesare pentru creşterea nivelului de trai -, dar fără să fie însoţite de măsuri care să asigure necesarul de consum din resurse proprii, naţionale. În aceste condiţii, importul a crescut cu peste 7,8%, în primele patru luni din 2016, în timp ce exporturile au crescut cu doar 4,4%, în condiţiile în care am prognozat un ritm de creştere pentru exporturi de 6,1%.

Acest deficit la exporturi s-a agravat şi în lunile mai şi iunie, când exporturile au scăzut cu până la 10%.

Dacă exporturile ar fi crescut în ritmurile din anii trecuţi şi la nivelul prognozat, atunci deficitul comercial ar fi fost mai mic".

Mihai Ionescu ne-a spus că estimările nu au fost realizate din cauză că programul de promovare a exporturilor a fost blocat în acest an, până la 1 iunie nefiind făcut niciun decont, iar în ultimele 2-3 săptămâni nu a putut fi făcută nicio licitaţie pentru noi acţiuni în afara ţării, din cauza birocraţiei din Ministerul Economiei.

Reprezentantul ANEIR ne-a mai precizat că numărul reprezentanţelor comerciale externe s-a redus de la peste 120 la circa 80, aproximativ 40% din posturile aferente fiind neocupate din aceeaşi cauză.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28), în perioada analizată, a fost de circa 14 miliarde euro la expedieri şi de 16,7 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76,1% din total exporturi şi 78,4% din total importuri.

Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) a fost de 4441,8 milioane euro la exporturi şi de 4621,6 milioane euro la importuri, reprezentând 23,9% din total exporturi şi, respectiv, 21,6% din total importuri.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (48% la export şi 37,6% la import) şi alte produse manufacturate (33,2% la export şi 31,2% la import).

În luna aprilie 2016, exporturile au fost în valoare de 4,7 miliarde euro şi importurile - de 5,54 miliarde euro, rezultând un deficit de 836,2 milioane euro.

Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, exporturile au crescut cu 6,9%, iar importurile - cu 9,8%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In primulu rand suntem de vina noi consumatorii.Se cumpara de la supermarcheturi toate porcariile(fructe si legume pline de pesticide etc.).Bine ca s-au trezit in ultimul ceas cu stimulara pietei interne.

    1. Acest guvern de ageamii ne duce de rapa sub obladuirea marelui IOHANNIS!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb