Deficitul balanţei comerciale s-a adâncit cu 762,9 milioane euro, în primele patru luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2015, ajungând la 2,78 miliarde euro, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
În perioada 1ianuarie - 30 aprilie 2016, exporturile au însumat 18,56 miliarde euro, iar importurile - 21,35 miliarde euro.
Comerţul nostru extern se află într-o situaţie dramatică, după cum ne-a spus Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
Domnia sa ne-a precizat: "Adâncirea deficitului balanţei comerciale în primele patru luni ale acestui an se datorează în primul rând creşterii importurilor - determinată de consumul sporit în special al bunurilor pentru populaţie, nu al bunurilor de capital -, măsurilor de relaxare fiscală şi creşterilor salariale - măsuri necesare pentru creşterea nivelului de trai -, dar fără să fie însoţite de măsuri care să asigure necesarul de consum din resurse proprii, naţionale. În aceste condiţii, importul a crescut cu peste 7,8%, în primele patru luni din 2016, în timp ce exporturile au crescut cu doar 4,4%, în condiţiile în care am prognozat un ritm de creştere pentru exporturi de 6,1%.
Acest deficit la exporturi s-a agravat şi în lunile mai şi iunie, când exporturile au scăzut cu până la 10%.
Dacă exporturile ar fi crescut în ritmurile din anii trecuţi şi la nivelul prognozat, atunci deficitul comercial ar fi fost mai mic".
Mihai Ionescu ne-a spus că estimările nu au fost realizate din cauză că programul de promovare a exporturilor a fost blocat în acest an, până la 1 iunie nefiind făcut niciun decont, iar în ultimele 2-3 săptămâni nu a putut fi făcută nicio licitaţie pentru noi acţiuni în afara ţării, din cauza birocraţiei din Ministerul Economiei.
Reprezentantul ANEIR ne-a mai precizat că numărul reprezentanţelor comerciale externe s-a redus de la peste 120 la circa 80, aproximativ 40% din posturile aferente fiind neocupate din aceeaşi cauză.
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28), în perioada analizată, a fost de circa 14 miliarde euro la expedieri şi de 16,7 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76,1% din total exporturi şi 78,4% din total importuri.
Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) a fost de 4441,8 milioane euro la exporturi şi de 4621,6 milioane euro la importuri, reprezentând 23,9% din total exporturi şi, respectiv, 21,6% din total importuri.
Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (48% la export şi 37,6% la import) şi alte produse manufacturate (33,2% la export şi 31,2% la import).
În luna aprilie 2016, exporturile au fost în valoare de 4,7 miliarde euro şi importurile - de 5,54 miliarde euro, rezultând un deficit de 836,2 milioane euro.
Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, exporturile au crescut cu 6,9%, iar importurile - cu 9,8%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2016, 08:21)
In primulu rand suntem de vina noi consumatorii.Se cumpara de la supermarcheturi toate porcariile(fructe si legume pline de pesticide etc.).Bine ca s-au trezit in ultimul ceas cu stimulara pietei interne.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 10.06.2016, 18:41)
Acest guvern de ageamii ne duce de rapa sub obladuirea marelui IOHANNIS!