DEFICITUL COMERCIAL S-A ADÂNCIT, LA ZECE LUNI Ionescu, ANEIR: "2012 - cel mai nefavorabil an din ultimul deceniu, excluzând 2009"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 decembrie 2012

"În acest an, pentru prima dată, creşterea estimată de Comisia Naţională de Prognoză este de 1,2%. Este trist acest lucru, pentru noi, ca ţară, însă trebuie să privim cu bucurie faptul că a fost, totuşi, o creştere şi nu o scădere", ne-a declarat Mihai Ionescu.

"În acest an, pentru prima dată, creşterea estimată de Comisia Naţională de Prognoză este de 1,2%. Este trist acest lucru, pentru noi, ca ţară, însă trebuie să privim cu bucurie faptul că a fost, totuşi, o creştere şi nu o scădere", ne-a declarat Mihai Ionescu.

Deficitul comercial s-a adâncit, în primele zece luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, ridicându-se la 36,83 miliarde lei (8,26 miliarde euro) - valoare mai mare cu 4,54 miliarde lei (585 milioane euro) decât cea înregistrată în intervalul ianuarie-octombrie 2011, potrivit estimărilor preliminare făcute de Institutul Naţional de Statistică (INS).

2012 este cel mai nefavorabil an din ultimul deceniu, excluzând anul de criză 2009, când a fost înregistrată o reducere masivă a exporturilor, cu 4 miliarde euro, ne-a spus Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Domnia sa ne-a precizat că, în ultimii zece ani, exporturile au înregistrat, în general, creşteri anuale de două cifre, adăugând: "În acest an, pentru prima dată, creşterea estimată de Comisia Naţională de Prognoză este de 1,2%. Este trist acest lucru, pentru noi, ca ţară, însă trebuie să privim cu bucurie faptul că a fost, totuşi, o creştere şi nu o scădere. Exporturile nu au scăzut, deşi existau previziuni europene nefavorabile".

Potrivit lui Mihai Ionescu, printre motivele care stau la baza încetinirii creşterii exporturilor se numără ieşirile unor mari jucători, cum ar fi Nokia, de pe piaţa noastră.

"Mai mult, unele firme care anunţaseră că vor activa pe piaţa noastră şi care au venit chiar cu o ofertă de export, au întârziat. Este vorba, de exemplu, de uzinele Ford, care abia acum au anunţat că vor ajunge la 30.000 de maşini pentru acest an, ceea ce înseamnă un plus la export de circa 400 milioane de euro. În acest fel, avem speranţa că vom reuşi să atingem o creştere de 2% a exportului în 2012, ne-a mai spus reprezentantul ANEIR.

Potrivit domniei sale, în ultimii ani, în componenţa balanţei comerciale, importurile au cunoscut, în unele perioade, o evoluţie necorespunzătoare, crescând nejustificat.

Domnul Ionescu ne-a explicat: "Importurile erau efectuate prin contractarea de către cumpărători a creditelor < cu buletinul >, ceea ce le permitea importatorilor să inunde piaţa noastră cu o serie de produse pe care aceasta nu avea capacitatea să le producă. Acum, se dovedeşte că multe credite acordate astfel sunt neviabile. Unul din cinci debitori nu este solvabil, iar băncile plătesc pentru acea perioadă de euforie în creditare".

În primele zece luni ale acestui an, exporturile FOB au valorat circa 167 miliarde de lei (37,7 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 204 miliarde lei (46 miliarde euro). Comparativ cu perioada similară a anului trecut, exporturile au crescut cu 5% la valori exprimate în lei (-0,3% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 6,5% la valori exprimate în lei (1% la valori exprimate în euro).

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri, în intervalul analizat, s-a ridicat la 118 miliarde lei (26,6 miliarde euro) la expedieri şi de 150,5 miliarde lei (33,8 miliarde euro) la intrări, reprezentând 70,6% din total exporturi şi, respectiv, 73,7% din total importuri.

Ponderi importante în structura comerţului internaţional cu bunuri au înregistrat maşinile şi echipamente de transport (40,1% la export şi 33,5% la import) şi alte produse manufacturate (34,6% la export şi 29,6% la import).

În luna octombrie 2012, exporturile au însumat 19 miliarde lei (4 miliarde euro), iar importurile - 24 miliarde lei (5 miliarde euro). Comparativ cu luna octombrie 2011, exporturile au crescut cu 6,8% la valori exprimate în lei (1,4% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 13,6% la valori exprimate în lei (7,9% la valori exprimate în euro).

Faţă de septembrie anul curent, exporturile din octombrie au cres­cut cu 10,5% la valori exprimate în lei (9,4% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 14,9% la valori exprimate în lei (13,7% la valori exprimate în euro).

Deficitul comercial s-a adâncit, în luna octombrie 2012, cu 1,68 miliarde lei (330 milioane euro), de la 5 miliarde lei (circa 1 miliard euro) - deficitul din octombrie 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb