Deficitul de forţă de muncă din industrii cheie ameninţă ritmul de redresare economică

Bogdan Maioreanu, analist eToro
Comunicate de presă / 2 august 2021

Deficitul de forţă de muncă din industrii cheie ameninţă ritmul de redresare economică

Ritmul de redresare economică a fost impresionant până acum, în ciuda problemelor din lanţurile de aprovizionare şi a creşterii preţurilor la materiile prime, însă în ultimele luni lipsa forţei de muncă începe să perturbe şi ea activitatea economică.

Pe măsură ce campaniile de vaccinare au ajutat la redeschiderea economiilor afectate de pandemie, a reaparut nevoia de a angaja oameni. Alain Dehaze, directorul general al grupului Adecco, a avertizat săptămâna trecută că există "enclave de penurie de talente şi inflaţie salarială" pe pieţele pe care operează Adecco. Grupul Adecco este una dintre cele mai mari companii din lume specializate în plasarea de personal temporar şi permanent.

Această penurie de resurse umane a devenit foarte vizibilă în Marea Britanie, unde a apărut o lipsă de şoferi de camion, afectând transportul de mărfuri. "Există un deficit enorm de şoferi de vehicule grele de marfă pe care îl estimăm între 85.000 şi 100.000", a declarat Richard Burnett, directorul executiv al Asociaţiei britanice de transport rutier de mărfuri. Această criză este rezultatul unei combinaţii între Covid-19, Brexit şi nevoi nesoluţionate de dinainte de pandemie.

Într-o analiză din 2019 a ocupaţiilor deficitare şi excedentare realizată de Eurostat, şoferii de camioane sunt pe primul loc în categoria deficitară. Doi ani mai târziu, Brexit a reuşit să alunge şoferii est-europeni din Marea Britanie, adâncind deficitul care ameninţă acum toate lanţurile de distribuţie. Ca şi cum situaţia şoferilor de camion nu ar fi fost suficient de gravă, au apărut informaţii privind deficitul de forţă de muncă în agricultură, descriind perspectiva sumbră a rafturilor goale din raioanele de legume şi fructe. În lipsa unui număr suficient de oameni care să adune recolta, fermierii sunt nevoiţi să lase culturi întregi să putrezească pe câmp.

Redresarea rapidă a economiei europene a făcut, de asemenea, ca rata şomajului din România, din luna iunie, să scadă la 5,2%, nivelul de dinaintea pandemiei, generând aceeaşi piaţă deficitară a muncii precum cea de la începutul anului 2020.

În zona euro, rata şomajului se situa la 7,7% în iunie 2021, cu cea mai mare cifră, 15,1% înregistrându-se în Grecia şi Spania, două ţări dependente de turism. Ambele ţări se află acum pe lista roşie a României din cauza creşterii numărului de infecţii cu noua variantă delta a Covid 19. Un efect nedorit al acestei situaţii ar putea fi necesitatea de a plasa în carantină timp de două săptămâni persoanele nevaccinate care se întorc din vacanţă din aceste două ţări, amplificand problemele cu lipsa forţei de muncă.

În ciuda problemelor, optimismul privind redresarea economică este ridicat, indicatorul referitor la sentimentul economic (ESI) crescând în iulie 2021, pentru a şasea oară consecutiv, atât în Uniunea Europeană per ansamblu (+0,9 puncte), cât şi în zona euro (+1,1 puncte). Nivelul actual al acestuia este cel mai ridicat înregistrat din 1985 încoace. Comparativ cu lunile trecute, ultima sa îmbunătăţire a fost însă mai slabă, Comisia Europeană sugerând că indicatorul se apropie de punctul său maxim.

Creşterea recentă a numărului cazurilor de Covid ar putea începe să atenueze optimismul din Europa şi Statele Unite, arătând că bătălia împotriva pandemiei nu este câştigată încă. Rezerva Federală a SUA a avertizat miercurea trecută că "traiectoria economiei continuă să depindă de evoluţia virusului". Pieţele aşteaptă publicarea raportului privind piaţa muncii, vineri, pentru a vedea dacă prognoza de 900.000 de noi locuri de muncă din Statele Unite va fi depăşită, la fel ca luna trecută, semnalând o revenire a nivelului forţei de muncă americane mai aproape de cifrele de dinaintea pandemiei.

_

Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro, are peste 20 de ani de experienţă în domeniul serviciilor financiare şi al investiţiilor, precum şi un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziţii de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank şi OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanţă în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care şi IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss şi Washington University.

Despre eToro Group

eToro este o platformă de investiţii cu active multiple ce permite oamenilor să îşi dezvolte cunoştinţele şi să-şi crească veniturile ca parte a unei comunităţi globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile pieţele globale pentru ca toţi cei interesaţi să poată tranzacţiona şi investi într-un mod simplu şi transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care şi le doresc, de la acţiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 20 milioane de utilizatori înregistraţi care îşi împărtăşesc strategiile de investiţii; oricine poate copia tranzacţiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplităţii platformei, utilizatorii pot cumpăra, deţine sau vinde active, pot să îşi monitorizeze portofoliul în timp real, şi pot tranzacţiona oricând doresc.

Atenţionare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare şi educaţie şi nu trebuie luată drept sfat pentru investiţii sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ţine cont de vreun obiectiv de investiţii anume al destinatarului sau de situaţia sa financiară şi nu a fost pregătit în conformitate cu cerinţele legale şi de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referinţă la performanţele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiţii complex nu sunt şi nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu îşi asumă nicio răspundere că informaţiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte şi complete.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb