Deficitul imens de locuinţe învinge neîncrederea investitorilor în cadrul nostru legislativ

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 2 iunie 2006

Cererea de locuinţe a fost estimată la 1 milion de unităţi locative

După integrare, ţara noastră va arăta ca un imens şantier, în special cu multe locuinţe noi, susţine Răzvan Nicules-cu-Aron, vicepreşedinte al Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC). Domnia sa ne-a spus că şi-a întărit această convingere după ce a participat recent la lucrările Adunării Generale a Uniunii Europene a Promotorilor Constructori (UEPC), unde este membru în Consiliul de Administraţie şi vicepre-şedinte.

Domnul Niculescu-Aron ne-a declarat: "Din UEPC fac parte foarte mulţi dezvoltatori de ansambluri rezidenţiale. Din partea lor am observat, în special în acest an, un interes sporit pentru piaţa românească de locuinţe. Deţineau foarte multe date în acest sens şi am fost consultat pe această temă de multe ori. Ei sînt atraşi de deficitul imens de pe această piaţă, estimat la un milion de unităţi locative. Investitorii sînt încă descumpăniţi de instabilitatea legislativă şi de faptul că TVA-ul pentru locuinţe noi, reabilitări termice şi consolidări este 19%, în timp ce în Uniunea Eu-ropeană este între 0 şi maxim 7%".

Domnia sa crede că mulţi dintre cei care cercetează în prezent piaţa noastră de locuinţe vor investi în România încă din acest an, în ciuda instabilităţii cadrului legislativ. Totodată, experienţa pozitivă a marilor investitori care au construit primele centre comerciale din ţara noastră îi face să-şi urgenteze concretizarea proiectelor.

Vicepreşedintele PSC ne-a mai declarat că sînt multe fonduri de investiţii şi dezvoltatori puternici din Polonia, Austria şi Germania care nu vor să piardă o piaţă cu un potenţial enorm în construcţia de locuinţe. În atenţia lor nu este numai Capitala, ci şi marile oraşe precum Timişoara, Constanţa, Cluj şi Iaşi. Astfel, Răzvan Niculescu-Aron este convins că şi ţara noastră va cunoaşte, după integrare, aceeaşi dezvoltare puternică a con-strucţiei de locuinţe precum Polonia şi Ungaria.

Domnia sa a mai prezentat membrilor UEPC particularităţi româneşti ale problemei reabilitării termice a locuinţei şi a fost plăcut surprins că a stîrnit interesul marilor antreprenori europeni care vor să participe la astfel de lucrări în ţara noastră.

Altă temă abordată a fost proiectul de act normativ propus de PSC şi însuşit de Minis-terul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT), care prevede introducerea unor certificate de calificare profesională a firmelor de construcţii. Iniţiativa are menirea să protejeze companiile româneşti prin recunoaşterea europeană a calităţii activităţii lor. În ceea ce priveşte certificatul energetic, noţiune din ce în ce mai des vehiculată şi în ţara noastră, UEPC este de părere că acesta trebuie să res-pecte principiile comune ale Uniunii Europene, dar, în acelaşi timp, să fie adaptat contextului economic al fiecărei ţări. Reabilitarea termică a locuinţelor a făcut subiectul unei ample dezbateri în cadrul UEPC asupra facilităţilor fis-cale pentru investiţiile în acest domeniu, sistemului de ajutoare de stat, creşterea valorii unei locuinţe rea-bilitate, atît la închiriere cît şi la vînzare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb