Delegaţia Comisiei de la Veneţia, în vizită oficială în ţara noastră

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 12 iunie 2018

Delegaţia Comisiei de la Veneţia, în vizită oficială în ţara noastră

În condiţiile în care atacurile la adresa sistemului judiciar din România s-au înteţit în ultimul timp, ele fiind făcute de liderii politici ai actualei coaliţii de guvernare, vizita în România a delegaţiei Comisiei de la Veneţia are loc într-un moment tensionat pe plan intern.

Reprezentanţii comisiei şi-au început întrevederile ieri dimineaţă la Ministerul Justiţiei, după care s-au întâlnit cu mai multe organizaţii profesionale ale magistraţilor şi cu organizaţii din cadrul societăţii civile.

În urma întrevederii, comunicatul Ministerului Justiţiei nu spune mai nimic cu privire la întrebările puse de oficialii europeni, ci redă doar susţinerile făcute de Tudorel Toader.

Conform acestui comunicat, subiectele abordate în cadrul discuţiei au vizat aspecte privitoare la parcursul legilor justiţiei şi stadiul actual al acestora, precum şi la modificarea codului penal şi codului de procedură penală.

"În acest context, ministrul justiţiei a prezentat parcursul legilor de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. A fost detaliată procedura legislativă, marcându-se faptul că procesul de modificare a acestor legi a început în anul 2015, cu implicarea Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, a tuturor actorilor relevanţi în acest proces, s-au prezentat instrumentele constituţionale prevăzute de legislaţia română, aspecte privind controlul de constituţionalitate cu privire la cele trei legi, efectele deciziilor Curţii Constituţionale a României, respectiv obligaţia Parlamentului de a pune în acord dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale cu deciziile Curţii. Ministrul justiţiei a precizat faptul că CCR a admis unele obiecţii de neconstituţionalitate în legătură cu cele trei proiecte de lege şi că cea mai mare parte a obiecţiilor formulate au fost respinse, răspunzând, ulterior, întrebărilor experţilor", se arată în comunicatul postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

În ceea ce priveşte modificările la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală, Tudorel Toader le-a spus reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia că acestea au fost puse în acord cu directiva 2016/343/UE privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale şi cu directiva 2014/42/UE privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.

Oficialii europeni urmează să dis-cute, astăzi, cu liderii partidelor parlamentare, inclusiv cu cei ai opoziţiei, şi vor avea la prânz o întrevedere şi cu Preşedintele României, Klaus Iohannis. De la ora 15, ei vor discuta cu membrii Comisiei Iordache pentru a analiza reforma în justiţie efectuată de Legislativ.

Vizita delegaţiei Comisiei de la Veneţia are loc în urma sesizării pe care Preşedintele Iohannis a trimis-o la începutul lunii mai organismului european, prin care îl roagă să formuleze o părere avizată în legătură cu modificarea legilor privind Consiliul Superior al Magistraturii, de organizare judiciară şi statutul magistraţilor.

Reamintim că săptămâna trecută şi Curtea Constituţională a României a sesizat Comisia de la Veneţia în legătură cu criticile şi acuzaţiile care îi sunt aduse de diferiţi politicieni şi de alte persoane din spaţiul public.

Magistraţii acuză imixtiunea politicului în justiţie

Referitor la presiunile asupra justiţiei, Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România" a trimis, ieri, către Consiliului Superior al Magistraturii, o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar faţă de "atacurile recente ale reprezentanţilor de seamă ai puterii legislative şi ai puterii executive", după discursurile de la mitingul PSD.

"În condiţiile în care organizatorii mitingului desfăşurat la 9 iunie 2018 sunt persoane aflate în diverse proceduri judiciare penale, iar mesajele au vizat în mod expres justiţia, cu motivarea devoalată ca puterea politică să primeze asupra independenţei instituţiilor «nereformate», apelul la încetarea aşa-ziselor «abuzuri» reprezintă o formă de presiune asupra magistraţilor care au în lucru dosare penale, chiar în etapa deliberării, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, care nu poate rămâne nesancţionat în condiţiile legii", se arată în documentul trans-mis, ieri, de Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România" către CSM.

Aceasta mai susţine că "duritatea discursului politic, pornind de la catalogarea magistraţilor, în cadrul unor afirmaţii generalizatoare, drept «corupţi», «stalinişti», «securişti», «torţionari», culminând cu denumirea absolut inacceptabilă de «şobolani», reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei, iar întregul «scenariu» al mitingului politic, «recuzita» utilizată şi aşa-zisa «voinţă a poporului» de a fi ocoliţi «cei aleşi» de mijloacele legale de atragere a răspunderii penale, asociate cu declaraţia de «luptă în stradă», «până la capăt» conturează imaginea unei ameninţări grave la independenţa justiţiei".

Documentul precizează: "De asemenea, într-o emisiune de televiziune subsecventă acestui eveniment, preşedintele Camerei Deputaţilor a ameninţat nepermis procurorii DIICOT care anchetează o plângere aflată pe rol, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, acuzându-i că «riscă să plătească la greu» pentru soluţia luată. Independenţa magistraţilor nu constituie doar o garanţie a statului pentru înfăptuirea justiţiei, ci în egală măsură, un drept şi o obligaţie a magistraţilor. Independenţa este privită ca «atribut al funcţiei, care îi permite judecătorului să acţioneze în realizarea actului juridic şi, mai ales, să decidă doar în baza legii şi a propriei conştiinţe, fără nici o subordonare sau influenţă»".

Totodată, ieri, secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la derapajele lui Liviu Drag-nea privind independenţa justiţiei.

Liderul PSD a afirmat, referitor la sesizarea care o vizează pe Viorica Dăncilă, că speră ca procurorii să nu meargă mai departe cu "demenţa aceasta".

"Sper să nu fie niciun procuror care să rişte atât de mult încât să dea curs la această demenţă. Este o demenţă. Foarte mulţi procurori riscă să plătească greu. (...) Da, au de plătit, pentru că există prevederi în Codul penal care nu au fost aplicate, dar o să fie aplicate. Şi vă spun, oamenii au început să vorbească din diverse parchete, sunt des-tui care abia aşteaptă să înceapă să vorbească, să spună", a declarat Liviu Dragnea, în cadrul unei emisiuni tv.

Tot ieri s-au exprimat public şi alte două organizaţii ale magistraţilor: Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România.

"Experienţa din ultimii 10 ani a demonstrat nocivitatea - atât pentru jus-tiţie, cât şi pentru societate şi clasă politică - a acestui mod de abordare populist al justiţiei. Este, de asemenea, inacceptabil ca persoane ce ocupă funcţii de conducere la vârful statului român să îşi folosească influenţa pentru a pune presiune asupra judecătorilor chemaţi să soluţioneze cauze în care aceştia sunt judecaţi", se spune în comunicatul comun semnat de UNJR şi AMR.

Plenul Senatului trebuia să aprobe luni, modificările la Codul de Procedură Penală. Deşi iniţial proiectul dezbătut în Comisia Iordache nu se afla pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Senatului, acesta a fost trecut rapid, în jurul orei 13, în procedură de urgenţă.

Dar senatorii nu au mai avut timp să adopte modificările propuse de coaliţia majoritară, deoarece dezbaterile şi votul s-au oprit după primult punct, privind adoptarea Codului Administrativ.

Astfel că miercuri, după ce delegaţia Comisiei de la Veneţia va părăsi Româ-nia, modificările la Codul de Procedură Penală vor fi adoptate în procedură de urgenţă de plenul Senatului.

Ele au rolul reducerii drastice a independenţei procesului penal, a verificării pe care instanţele de apel şi de recurs le fac soluţiilor date la fond, precum şi cenzurarea oricăror declaraţii în mass-media cu privire la cauză şi suspecţi în faza de urmărire penală şi de cameră preliminară, cu excepţia cazurilor în care comunicările publice ar ajuta la descoperirea adevărului sau ar apăra un interes public legitim.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Justiția este o oală care fierbe din cauza focului încins de politicienii corupți.

    Dragnea și Tăriceanu, acești noi Dej și Groza ai politicii românești, care împreună cu Tudorel Pătrășcanu vor să îngenuncheze justiția. De aceea îl pun pe Felix Bănilă în fruntea DIICOT ca să devină un magistrat de tipul Alexandru Petrescu, judecătorul comunist care a băgat la pușcărie, pentru ani grei, întreaga opoziție și intelectualitate care a ieșit cu bine din al doilea război mondial. 

    ionescule vad ca iesti sluga perseverenta,probabil iesti o javra basisto securista,care simti ca-ti pierzi privilegiile

    1. ... ăla "ieste" :-)

      Nenicule , vad ca stai tare prost cu gramatica; cate clase ai fratioare,sau au fost luate pe dolari si euro ! Ionescu are perfecta dreptate cu referire la politicienii corupti si nominalizati, care incearca sau si modifica legi, pt. a scapa de procesele ce le au . Toti romanii cinstiti din tara vad si s-au saturat de acesti politicieni hoti, care au distrus economia nationala, dupa 1990 . Tu, din moment ce nu doresti sa vezi aceste furturi, inseamna ca esti de-ai lor, de rea credinta ; pacat ,mare pacat !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb