Delgaz Grid: 13 cazuri de intoxicaţie cu monoxid de carbon, 9 decese şi 26 de victime în 2024

A.D.
Miscellanea / 5 decembrie 2024

Delgaz Grid: 13 cazuri de intoxicaţie cu monoxid de carbon, 9 decese şi 26 de victime în 2024

În acest an, Delgaz Grid a înregistrat 13 cazuri de intoxicaţie cu monoxid de carbon, soldate cu 26 de victime şi 9 decese, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Tragediile au fost cauzate de utilizarea aragazului ca sursă de încălzire, racorduri neetanşe şi sisteme de evacuare a gazelor arse necorespunzătoare.

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, Delgaz Grid a înregistrat 13 incidente de intoxicaţie cu monoxid de carbon, soldate cu 9 decese şi 26 de victime, în judeţele Alba, Sibiu, Iaşi, Timiş, Cluj, Mureş, Caraş-Severin, Bistriţa-Năsăud şi Hunedoara. Cele mai multe cazuri (7 din 13) au avut loc în primele patru luni, în sezonul rece. Cauzele principale au fost utilizarea aragazului pentru încălzire, racorduri neetanşe şi sisteme necorespunzătoare de evacuare a gazelor arse. Intoxicaţia cu monoxid de carbon provoacă greaţă, ameţeli, dureri de cap şi poate fi fatală în timpul somnului.

Pentru a preveni intoxicaţiile cu monoxid de carbon este absolut necesară respectarea unor reguli:

1. Verifică periodic sistemul de evacuare a gazelor arse! Dacă locuieşti la bloc asigură-te că în bucătărie sunt canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor arse spre exterior şi verifică dacă aceste goluri nu sunt obturate. Dacă observi probleme, apelează doar la specialişti autorizaţi.

2. Verifică periodic coşurile de fum şi hornurile dacă locuieşti la casă, cel puţin două ori pe an, o dată înainte de începerea sezonului rece, şi tot numai cu persoane autorizate. Totodată, verifică îmbinările între aparatele de încălzire şi coşurile de evacuare, şi garniturile de etanşare de la focare.

3. Nu folosi aragazul pentru încălzirea locuinţei! Când prepari hrana, aragazul trebuie supravegheat, altfel există riscul ca flacăra să se stingă şi să se acumuleze gaze în încăpere.

4. Instalează detectoare de monoxid de carbon în încăperile în care ai aparate alimentate cu gaz! Acestea pot ajuta la prevenirea unor incidente grave, deoarece emit semnale sonore şi avertizează cu privire la prezenţa monoxidului de carbon.

În cazul unei intoxicaţii cu monoxid de carbon trebuie să scoatem victimele la aer curat, să aerisim încăperile şi să

contactăm serviciul medical de urgenţă.

Mai multe sfaturi şi recomandări despre utilizarea în siguranţă a surselor de energie şi gaze pot fi găsite pe conturile de social media ale proiectului Romania Sigură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb