Delgaz Grid: Proiectul 20HyGrid a fost finalizat cu succes

R.S.
Companii / 27 martie

Delgaz Grid: Proiectul 20HyGrid a fost finalizat cu succes

Delgaz Grid, companie membră a grupului E.ON România, a prezentat astăzi reprezentanţilor Ministerului Energiei şi ai ANRE concluziile finale ale proiectului pilot "20HyGrid", prin care a fost testată, atât în condiţii de laborator, cât şi în teren, fezabilitatea tehnică a alimentării locuinţelor cu amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%) prin actuala infrastructură de gaze naturale, în scopul identificării unei soluţii pentru decarbonizarea parţială a sectorului încălzirii, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, concluzia principală a proiectului, realizat în premieră în România, este că utilizarea amestecului în reţelele de distribuţie, instalaţiile şi aparatele de utilizare existente la clienţi, fără să fie necesară vreo modificare a acestora, este posibilă din punct de vedere tehnic şi fără riscuri suplimentare în comparaţie cu utilizarea gazelor naturale.

Principalele componente ale reţelei existente de distribuţie a gazelor naturale sunt deja pregătite pentru hidrogen. La presiuni mai mici de 16 bari nu există limitări fundamentale pentru alimentarea cu hidrogen din punct de vedere al etanşeităţii, materialelor şi funcţionalităţii elementelor de reţea, informează comunicatul.

Totodată, concentraţia componentelor relevante ale gazelor de ardere, monoxid de carbon şi oxid de azot, a scăzut semnificativ în comparaţie cu cea înregistrată pentru 100% gaze naturale. În cazul centralelor termice în condensare, concentraţia de monoxid de carbon a scăzut cu valori cuprinse între 23-52%, respectiv cu valori cuprinse între 30-50% pentru concentraţia oxizilor de azot, acestea fiind valori medii pentru toate centralele termice în condensare testate, la debite minime şi maxime. În cazul centralelor termice clasice, fără condensare, valorile de reducere a noxelor sunt mai mici, având în vedere tehnologia de fabricaţie mai veche, se arată în comunicat.

"Gazele verzi îmbunătăţesc viaţa oamenilor, oferind un confort şi mai bun pe termen lung deoarece protejează în acelaşi timp şi mediul. Proiectul 20HyGrid arată că reţelele noastre de distribuţie gaze naturale au un rol cheie pentru a transporta gazele verzi către industrie, gospodării şi oriunde va fi nevoie. Trebuie să acţionăm acum, împreună cu autorităţile şi ceilalţi jucători din piaţă, pentru a valorifica potenţialul uriaş şi toate avantajele specifice pe care le are România pentru a deveni un hub de hidrogen la nivel regional, un jucător relevant pe piaţă, întrunind condiţiile pe tot lanţul valoric al noului vector energetic", a declarat Volker Raffel, CEO E.ON România, se menţionează în comunicat.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: "Rezultatele proiectelor pilot sunt încurajatoare şi ne oferă perspective foarte bune pentru atingerea ţintelor asumate de România în cadrul politicii energetice şi climatice a Uniunii Europene. Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Ministerul Energiei finalizează în această perioadă cadrul strategic şi legislativ care facilitează investiţiile în producţia şi utilizarea hidrogenului verde. În acelaşi timp, avem alocate finanţări de peste 1 miliard de Euro pană în 2030, din Fondul pentru Modernizare şi PNRR, pentru a susţine investiţii pentru dezvoltarea întregului lanţ valoric al hidrogenului din surse regenerabile", este notat în comunicat.

"Un pas important în tranziţia energetică îl reprezintă implementarea tehnologiilor cu hidrogen. Salutăm cu mare interes proiectul dezvoltat de Delgaz Grid/grupul E.ON, pentru că poate asigura baza practică necesară transpunerii reglementărilor din acest domeniu, un domeniu nou în Europa care necesită o abordare atentă a condiţiilor tehnice şi a standardelor specifice, în vederea asigurării  condiţiilor de siguranţă în exploatare. Este un punct de pornire în folosirea unui amestec de 20% hidrogen şi 80% gaze naturale în reţelele de distribuţie cu respectarea drastică a tuturor condiţiilor tehnice şi de siguranţă a populaţiei", a declarat George Niculescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), conform comunicatului.

"Este momentul potrivit pentru a profita de potenţialul hidrogenului de a juca un rol cheie în abordarea provocărilor critice ale tranziţiei energetice. 20HyGrid a demonstrat că putem folosi infrastructura de gaze naturale a României, de peste 70.000 de kilometri şi care deserveşte 4 milioane de locuinţe, pentru a valorifica energia hidrogenului, în amestec cu gazele naturale într-o primă etapă, în siguranţă şi eficient spre beneficiul uman", a adăugat Cristian Secoşan, director general Delgaz Grid, potrivit comunicatului.

Aparatele testate, în număr de peste 260 - centrale termice în condensare şi convenţionale, convectoare, aparate de preparare a apei calde (APAC), aragaze, arzătoare din sobe de încălzit şi gătit, au funcţionat corespunzător, fără diferenţe relevante din punct de vedere tehnic faţă de comportamentul în cazul utilizării gazelor naturale în ceea ce priveşte stabilitatea, zgomotul etc. S-au testat mai multe modele de centrale termice în condensare (de la producători diferiţi), care au funcţionat fără probleme chiar şi cu amestec de gaze naturale şi volume mai mari de hidrogen în gaze naturale, respectiv 30 şi 35%, informează comunicatul.

Toate arzătoarele atmosferice s-au comportat în mod similar la arderea cu gaze naturale şi cu amestec, fără diferenţe de aspect, stabilitate, uniformitate a flăcării, zgomot etc. şi fără probleme tehnice de funcţionare atât la debit minim, cât şi maxim, se arată în comunicat.

"Proiectul pilot 20HyGrid, alături de celelalte proiecte pilot derulate în întreaga lume, reprezintă o punte către trecerea la reţelele de hidrogen în alimentarea publică cu gaze verzi. Pentru atingerea ţintei de neutralitate climatică este imperativ să se dezvolte programe de finanţare care să sprijine conversia şi modernizarea infrastructurii de gaze naturale pentru transportul şi distribuţia de gaze neutre din punct de vedere climatic", a completat Dr. Cristian Călin, manager tehnic Delgaz Grid şi coordonator al proiectului 20HyGrid, se menţionează în comunicat.

Delgaz Grid intenţionează să demareze şi alte proiecte pilot în acest sens, fiind necesară cât mai curând elaborarea cadrului legislativ corespunzător. Compania are în vedere realizarea mai multor proiecte pilot cu amestec de gaze naturale şi hidrogen pe alte zone de interes, de exemplu alimentarea unor consumatori non-casnici, realizarea de proiecte pilot de injecţie de biometan în sistemul de distribuţie a gazelor naturale şi dezvoltarea altor soluţii de decarbonizare, cum ar fi reducerea emisiilor de metan, pompele de căldură cu gaze verzi, este notat în comunicat.

O provocare pentru viitor va fi necesitatea de adaptare a reţelelor/instalaţiilor de utilizare, dar mai ales a aparatelor de utilizare pentru 100% vol. H2, întrucât peste o pondere de 30% hidrogen în gazele naturale sunt necesare modificări ale aparatelor de utilizare existente, direct proporţionale cu creşterea ponderii H2 în amestec. Prin urmare, peste acest procent nu se justifică ponderi intermediare de H2 între 30 şi 100%, ci trecerea directă la 100% hidrogen. Pentru aceasta, dezvoltarea de noi tehnologii de construcţie a arzătoarelor este o necesitate pentru următorul pas pe piaţa de încălzire, informează comunicatul.

Delgaz Grid şi-a asumat, în premieră în România, realizarea primului proiect care are ca obiectiv testarea încălzirii sustenabile a locuinţelor pe baza unui amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%). Proiectul 20HyGrid s-a desfăşurat în perioada noiembrie 2022-noiembrie 2023 şi a demonstrat cu succes că, din punct de vedere tehnic, este posibilă şi sigură adăugarea de hidrogen, în proporţie de 20% din volum, în reţelele de distribuţie şi instalaţiile de utilizare a gazelor naturale existente în România, se arată în comunicat.

În etapa 1, echipa de specialişti a companiei a testat majoritatea tipurilor de aparate existente, timp de mai multe săptămâni, într-un mediu controlat la Centrul de Instruire Profesională al companiei de la Mediaş. Au fost testate centrale termice, în prezenţa reprezentanţilor a şase producători (parteneri ai proiectului, care acoperă aproximativ 80% din piaţa din România), aragaze, convectoare, aparate de preparat apă caldă, arzătoare din sobe de gătit, încălzit etc. Au fost testate atât centrale termice existente, modele mai vechi, fără condensare, instalate înainte de 2015, precum şi centrale în condensare, instalate în special după 2015, respectiv aparate de generaţie nouă, care sunt deja pregătite pentru amestec cu 20% hidrogen. Rezultatele au fost conform aşteptărilor, toate aparatele funcţionând fără nicio problemă cu amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%), se menţionează în comunicat.

În etapa 2-a, prima fază, după efectuarea verificărilor la instalaţiile interioare de utilizare, a fost testată funcţionarea la amestec a instalaţiilor şi aparatelor de utilizare în 100 de case ale clienţilor. După încheierea testelor cu amestec, instalaţiile/aparatele de utilizare au fost retestate cu gaze naturale pentru a demonstra că, la revenirea pe gaze naturale, aparatele funcţionează corespunzător, respectiv faptul că testarea cu amestecul de gaze naturale şi 20% H2 nu le-a afectat funcţionarea. În faza a doua, amestecul a fost injectat direct în reţeaua de distribuţie (conducte şi branşamente din polietilenă şi oţel), dar şi pe instalaţiile/aparatele de utilizare ale clienţilor, testate anterior, este notat în comunicat.

Rezultatele testelor efectuate la Dârlos (judeţul Sibiu), unde reţeaua de distribuţie este din polietilenă, şi la Gorneşti (judeţul Mureş), cu reţea de distribuţie din oţel, au arătat faptul că potenţialele impurităţi, umiditate, etc. din conducte nu au avut impact relevant asupra combustiei, comparativ cu testele realizate doar pe instalaţiile de utilizare (fără reţea), potrivit sursei citate.

Totodată, aceste rezultate, corelate cu cele din poligonul de la Mediaş, respectiv de la laboratorul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti (unde s-au testat şase modele diferite de centrale termice în condensare cu 30% si 35 % H2, de la şase producători diferiţi), demonstrează că hidrogenul, în amestec de 20% şi chiar mai mult, poate fi folosit în deplină siguranţă ca soluţie pe termen mediu şi lung pentru decarbonizarea parţială a încălzirii imobilelor din România, fără să fie necesare modificări ale reţelelor şi instalaţiilor/aparatelor de utilizare ale clienţilor, conform sursei precizate.

Printre promotorii şi susţinătorii proiectului 20HyGrid se numără: Ministerul Energiei, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale a Senatului din Parlamentul României, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Asociaţia pentru Energia Hidrogenului şi Asociaţia Energia Inteligentă, informează comunicatul.

Concluziile proiectului "20HyGrid" au fost puse la dispoziţia instituţiilor abilitate şi a altor părţi interesate din România şi vor contribui la elaborarea de legislaţie secundară/reglementări tehnice provizorii, urmate de reglementari permanente (norme tehnice, comerciale, metodologie de tarife, regulamente de autorizare persoane fizice şi operatori economici etc.) în domeniul utilizării hidrogenului pe scară largă în România, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb