DELOITTE: Băncile din România, codaşe la implementarea directivei privind serviciile de plată

G.F.
Bănci-Asigurări / 9 noiembrie 2017

Băncile din România, codaşe la implementarea directivei privind serviciile de plată

Un sondaj realizat de Deloitte a evidenţiat faptul că băncile din ţara noastră sunt cu un pas în urma celor din Vestul Europei şi în urma altor ţări din Europa Centrală şi de Est în ce priveşte implementarea directivă privind serviciile de plată (PSD 2).

Peste 20 de bănci, inclusiv toate băncile mari din România, au participat la sondaj, astfel că rezultatele oferă o privire reprezentativă asupra impactului PSD 2 asupra pieţei bancare din România. Sondajul a fost realizat cu sprijinul Asociaţiei de Plăţi Electronice din România (APERO).

"Sondajul nostru a evidenţiat faptul că băncile din România sunt cu un pas în urma celor din Vestul Europei şi în urma altor ţări din Europa Centrală şi de Est în ce priveşte implementarea PSD 2. Una din cauzele acestei întârzieri ar putea fi lipsa de claritate în ce priveşte cadrul legal prin care va fi transpusă directiva la nivel naţional şi, de asemenea, apetitul scăzut al băncilor locale, având în vedere că România este o ţară în care predomină în continuare plăţile în numerar. În ciuda acestei întârzieri, credem că PSD 2 va aduce schimbări semnificative în mediul bancar în următorii doi-trei ani", a spus Dimitrios Goranitis, Partener servicii de risc şi reglementare Deloitte România, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit rezultatelor sondajului instituţiile de credit din România privesc PSD 2 ca pe o oportunitate, chiar dacă cu mai puţin optimism, dat fiind mediul local dominat de plăţi în numerar.

De asemenea, industria bancară din România are o mică întârziere în implementarea PSD 2 comparativ cu Vestul Europei şi cu ţările mai dezvoltate din Europa Centrală şi de Est (Polonia, Cehia), având în vedere că peste 50% din respondenţii din România au spus că nu au început încă implementarea sau sunt încă în faza de analiză/implementare incipientă. În opinia noastră, acest lucru poate fi explicat şi prin întârzierea transpunerii PSD 2 în legislaţia naţională.

"În ciuda acestei întârzieri, băncile aflate în top par să fie într-un stadiu mai avansat de implementare a directivei, ceea ce arată că sectorul bancar românesc funcţionează în două viteze. Din perspectivă strategică, cu toate că o mare parte a respondenţilor a întocmit o evaluare privind impactul PSD 2 asupra activităţii instituţiei de credit, marea majoritatea a băncilor din România nu şi-au cristalizat incă un model de afaceri în lumina noilor reglementări. În ceea ce priveşte impactul PSD 2 asupra veniturilor, instituţiile de credit din România sunt relativ optimiste: aproape 50% consideră că impactul va fi neutru sau uşor pozitiv, în timp ce cealaltă jumătate nu şi-a făcut încă o evaluare a impactului asupra veniturilor. Aceste rezultate susţin faptul că până acum PSD 2 nu a reprezentat o prioritate pentru o parte a industriei bancare", precizează Deloitte.

De asemenea, studiul a scos în evidenţă că băncile româneşti percep companiile fintech consacrate, băncile de top, precum şi noile bănci digitale interesate de piaţa locală drept principala ameninţare competitivă pe care o aduce PSD 2. Explicaţia acestor rezultate, potrivit Deloitte, poate fi faptul că intrarea pe piaţa serviciilor financiare cu succes presupune anumite resurse financiare, precum şi o cultură a conformităţii.

În ce priveşte orizontul de timp în care PSD 2 va impacta piaţa bancară din România, similar tendinţei din UE, majoritatea consideră că PSD2 va genera o competiţie semnificativă în următorii doi-trei ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb