Deloitte: Jumătate dintre femeile care lucrează resimt un nivel de stres mai mare decât în urmă cu un an

T.B.
Companii / 23 mai

Deloitte: Jumătate dintre femeile care lucrează resimt un nivel de stres mai mare decât în urmă cu un an

Jumătate dintre femeile care lucrează se confruntă cu un nivel de stres mai mare decât în urmă cu un an, iar o pondere similară (49%, în creştere faţă de 2023) declară că angajatorii nu le susţin în eforturile de a-şi echilibra raportul dintre responsabilităţile profesionale şi angajamentele din viaţa personală, conform studiului Deloitte Women @ Work 2024, realizat la nivel global, se arată într-un comunicat al Deloitte, remis redacţiei. În schimb, raportul evidenţiază scăderea proporţiei femeilor care susţin că sunt epuizate la un sfert, de la peste o treime în 2023 şi de la aproape jumătate în 2022.

Dintre participantele la studiu, 16% şi-au schimbat locul de muncă anul trecut (mai multe decât în cei doi ani anteriori la un loc), în principal din cauza salariilor nesatisfăcătoare, dar şi pe fondul unui echilibru precar între viaţa profesională şi cea personală şi al lipsei de flexibilitate în privinţa programului de lucru. De altfel, doar una din zece participante la studiu susţine că poate discuta deschis cu managerul său despre raportul dintre viaţa personală şi activitatea profesională şi aproape toate (95%) se tem că, dacă ar solicita sau ar profita de avantajele programului flexibil de lucru, şi-ar reduce şansele de promovare, iar 93% sunt convinse că volumul de muncă nu le-ar fi ajustat corespunzător într-o astfel de eventualitate.

Andreea Negru, Presedinte Patronatul European al Femeilor de Afaceri, a declarat: "Rezultatele studiului sunt alarmante în ceea ce priveşte situaţia femeilor pe piaţa muncii. Este de-a dreptul îngrijorător că doar una din zece femei participante la studiu se simte confortabil să discute deschis cu managerul său despre echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională. Aceasta reflectă o problemă sistemică de comunicare şi susţinere în cadrul organizaţiilor. Mai mult, aproape toate participantele (95%) se tem că solicitarea sau utilizarea unui program flexibil le-ar reduce şansele de promovare. Aceste cifre subliniază o realitate dură: mediul de muncă nu este suficient de adaptat nevoilor femeilor şi, implicit, nu valorizează suficient contribuţia lor. Este esenţial să înţelegem că flexibilitatea programului de lucru şi un echilibru sănătos între viaţa profesională şi cea personală nu sunt doar beneficii opţionale, ci necesităţi fundamentale pentru bunăstarea angajatelor şi pentru productivitatea pe termen lung a organizaţiilor", potrivit companiei.

Legat de angajamentele din viaţa privată, deşi majoritatea femeilor participante la studiu lucrează cu normă întreagă (88%), lor le revine şi responsabilitatea principală pentru creşterea copiilor (50%), chiar şi în cazul celor care câştigă mai mult decât partenerul. În acelaşi timp, 37% dintre femeile care trăiesc în cuplu spun că acordă prioritate carierei partenerului faţă de propria carieră, aspect valabil chiar şi pentru 10% din cele care reprezintă principala sursă de venit a familiei.

Potrivit comunicatului, "Concluziile studiului indică faptul că angajatorii trebuie să ţină cont, în elaborarea politicilor de personal, de particularităţile existente în cazul femeilor - responsabilităţile legate de îngrijirea copiilor şi/sau a altor persoane, mediul social şi cultura din care provin -, astfel încât să le sprijine să depăşească provocările legate de aceste particularităţi şi să le ajute să îşi valorifice potenţialul profesional, oferindu-le şanse egale cu bărbaţii în această direcţie. România este pe drumul cel bun din acest punct de vedere, având în vedere că înregistrează una dintre cele mai mici diferenţe salariale între femei şi bărbaţi, de 4,5%, faţă de media europeană de 12,7% (potrivit datelor Eurostat pe 2022), iar proporţia femeilor în funcţii de conducere este în jur de 50%", a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, şi coordonatorul programului SheXO Club.

Conform studiului, organizaţiile considerate lideri ai egalităţii de gen (Gender Equality Leaders) rămân o raritate - doar 6% dintre participante lucrează pentru o astfel de companie. Acestea sunt mai optimiste în ceea ce priveşte perspectivele de carieră şi, implicit, ar putea să rămână mai mult timp într-o relaţie de muncă cu respectivul angajator. De altfel, mai mult de 60% dintre femeile care lucrează pentru Gender Equality Leaders intenţionează să îşi păstreze locul de muncă mai mult de trei ani, faţă de 41% din total, iar 92% doresc să avanseze către o poziţie de conducere în cadrul organizaţiei.

Potrivit companiei, "Patronatul European al Femeilor de Afaceri PEFA, organizatie reprezentativă la nivel naţional prin prisma CNIPMMR, sustine egalitatea de gen, rolul şi importanţa femeilor în societate, în viaţa publică şi implicit la locul de muncă. ]n acest sens, îndemnăm companiile să îşi reevalueze politicile interne şi să promoveze o cultură organizaţională deschisă, unde discuţiile despre echilibrul viaţă profesională - viaţă personală să fie încurajate şi normalizate. Trebuie să depunem eforturi concertate pentru a asigura că programele flexibile de lucru nu devin un obstacol în calea promovării şi că volumul de muncă este ajustat în mod corespunzător pentru a reflecta performanţa", a subliniat Presedinta PEFA..

Domnia sa conlcuzioneaza: "Este responsabilitatea noastră, ca lideri, să construim un viitor în care să fie corect înţelesă egalitatea de gen, iar fiecare femeie să se simtă valorizată, respectată şi sprijinită în drumul său profesional. Cred ca este momentul să transformăm aceste prejudecăţi şi provocări în oportunităţi de schimbare şi să asigurăm un mediu de muncă echitabil şi sustenabil pentru toate femeile din piaţa muncii".

Dintre participantele la studiu, doar 7% estimează că vor păstra relaţia cu actualul angajator mai mult de cinci ani, datorită oportunităţilor de învăţare şi dezvoltare, potenţialului de a avansa în carieră sau echilibrului dintre viaţa personală şi cea profesională.

În ceea ce priveşte modul de lucru, mai mult de 40% dintre participantele la studiu spun că angajatorul lor a implementat recent o politică de revenire la birou, completă pentru un sfert dintre acestea şi parţială pentru restul. Dintre femeile care au fost nevoite să revină permanent la birou, o cincime consideră că productivitatea lor a scăzut.

Studiul Deloitte Women @ Work 2024 a fost efectuat în rândul a aproximativ 5.000 de femei din zece ţări din întreaga lume şi prezintă o perspectivă globală asupra experienţelor acumulate de femei în mediul de lucru. Persoanele intervievate lucrează preponderent cu normă întreagă (88%), în companii din multiple domenii şi ocupă diverse poziţii, inclusiv funcţii de conducere, se mai arată în comunicatul Deloitte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb