Deloitte: România se va confrunta în continuare cu lipsa personalului specializat în sectorul tehnologic

C.I.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 28 februarie 2008

Deloitte: România se va confrunta în continuare cu lipsa personalului specializat în sectorul tehnologic

Noile direcţii de dezvoltare tehnologică vor presupune portabilitate, prezenţă online, dar şi din ce în ce mai mult divertisment

Investiţiile se vor concentra către modernizarea infrastructurii şi stimularea pieţei echipamentelor de stocare a datelor

O acutizare a fenomenului de divizare digitală, anticipează studiul Deloitte - "Previziuni în domeniul Tehnologiei Informaţiilor 2008". Prin urmare, datorită standardelor incompatibile, vor exista numeroase discrepanţe între utilizatorii digitali şi datele operate de către aceştia.

Dariusz Nachyla, partener TMT în Central Europe în cadrul Deloitte, spune că 2008 va fi un an bogat în evenimente pentru sectorul tehnologiei informaţiilor. Datorită faptului că din ce în ce mai mulţi utilizatori, comercianţi şi organisme de reglementare solicită date de autentificare va fi din ce în ce mai greu ca utilizatorii de Internet să-şi păstreze anonimatul. Dariusz Nachyla a declarat: "Percepţia faţă de nanotehnologie se va îmbunătăţi pe măsură ce consumatorii vor începe să conştientizeze că aceasta are un impact pozitiv asupra mediului. Tehnologia LED va înlocui becul incandes­cent. În ceea ce priveşte computerele, principalele câştiguri nu vor rezulta din vânzarea acestora, ci mai degrabă din vânzarea serviciilor, îndeosebi a acelor servicii destinate protecţiei datelor".

Adrian Stanciu, Senior Associate Corporate Finance Deloitte România, consideră: "La nivel global, sectorul tehnologiei informaţiilor va influenţa din ce în ce mai multe sectoare de activitate, prin implementarea de tehnologii mai noi sau mai vechi, dar resuscitate, aşa cum este de pildă nanotehnologia. Din ce în ce mai mult viaţa indivizilor şi a corporaţiilor va fi afectată de biotehnologie, bionică sau biometrie. Gradul de relaţionare interpersonală va creşte, punând şi mai mult în evidenţă cele două direcţii evidente apărute prin prisma Internetului: necesitatea pro­tejării anonimităţii vs. necesitatea protejării identităţii autentificate. Deşi ne-a oferit mai multă libertate de comunicare prin bloguri, comentarii, upload-uri, chat room-uri sau enciclopedii, Internetul a devenit uneori terenul abuzurilor. Deoarece prezenţa online este astăzi o necesitate, iar tot mai multe afaceri se desfăşoară prin intermediul reţelelor digitale, această direcţie de dez­voltare spre autentificarea online va duce la creşterea încre­derii în tranzacţiile prin intermediul Internetului şi la implicarea puternică a auto­rităţilor de reglementare"".

Noile direcţii de dezvoltare tehnologică vor presupune portabilitate, prezenţă online, dar şi din ce în ce mai mult divertisment. Astfel, producătorii şi distribuitorii de echipamente tehnologice se vor axa pe cele specializate pentru business, jocuri şi divertisment, pe tot mai necesara portabilitate, dar şi pe oferirea de servicii complementare, precum cele de protecţie a datelor. Având în vedere scăderea costurilor de producţie şi a marjelor de profit, cât şi creşterea necesităţii portabilităţii, vor creşte vânzările de astfel de echipamente, de tipul notebook-urilor, utilizatorii prefe­rând avantajul acestora şi conec­tarea lor cu alte ech­ipamente portabile, dez­voltând ast­fel serviciile de integrare de sistem".

În ceea ce priveşte evoluţia acestui sector în România, decalajul evident cauzat de diferenţele de dotare tehnologică se va menţine în continuare. Domnul Stanciu precizează: "Totuşi, acestui sector este tocmai caracterul său de transferabilitate către alte sectoare, precum şi rapida şi uşoara implementare, chiar şi în situaţii de decalaj tehnologic. În condiţiile unui necesar din ce în ce mai mare, Româ­nia se va confrunta în continuare cu lipsa personalului specializat în sectorul tehnologic, iar investiţiile se vor concentra către modernizarea infrastructurii şi stimularea pieţei echipamentelor de stocare a datelor. Avansul tehnologic va însemna întotdeauna noi standarde incompatibile, iar aceste războaie vor fi din ce în ce mai intense. Totuşi, odată cu unificarea unor standarde digitale şi finalizarea războaielor formatelor (de exemplu Blu-ray vs. HD DVD) vor lua avânt anumite medii de sto­care, deschizând atât dru­mul echipamentelor hard­ware care s-au impus, cât şi soft­ware-urilor şi ser­viciilor conexe.

De la anonimitate la autentificare

Mulţi comentatori au declarat, nu de puţine ori, că Internetul aduce printre altele un mare avantaj, şi anume anonimitatea. Cu toate acestea, 2008 pare a fi anul în care organismele de reglementare, utilizatorii şi comercianţii online vor creşte numărul solicitărilor privind autentificarea utilizatorilor care încheie tranzacţii prin Internet. Cu toate că iniţial a fost considerată drept un afront la adresa libertăţii, autentificarea online, pare să fie destul de propice pentru afaceri şi utilizatori. De exemplu, creşterea încrederii consumatorului în comerţul electronic, licitaţii online, chat-uri şi alte site-uri pe care se fac tranzacţii va contribui la o dezvoltare stabilă, înfrâ­ngerea temerilor legate de volu­mul crescut de fraude online sau alte comportamente mali­ţioase.

De la zero la zero: renaşterea nanotehnologiei

Imaginea publică a nanotehnologiei - manipularea materiei la nivel atomic sau molecular - a avut recent de suferit. În ciuda, sau cel mai probabil datorită potenţialului său, nanotehnologia a înspăimântat publicul mai mult decât l-a captivat.

Pe lângă neîncrederea cres­cută manifestată faţă de nanotehnologie, au existat, de asemenea, şi numeroase preocupări legate de impactul acesteia asupra mediului. Este din ce în ce mai evident că nanotehnologia poate avea un rol important în vindecarea planetei, mai degrabă decât în lezarea ei. Prin urmare, se pare că în 2008, nanotehnologia nu va mai fi atât de blamată, iar oamenii vor începe să con­ştientizeze potenţialul aces­teia.

Creşterea importanţei protecţiei digitale

De la apariţia primului computer, volumul şi valoarea datelor stocate în calculatoare au crescut considerabil. În 2008, unii posesori de computere vor investi considerabil în programe antivirus, back-up de date online şi asigurări privind ciclul de viaţă al computerelor, inves­tiţii care vor depăşi cu mult cos­tul de achiziţionare al calculatorului. Această tendinţă poate fi observată nu doar în cazul calculatoarelor, ci şi în cazul altor dispozitive: MP3-uri, telefoa­ne mobile, sisteme DVR, hard drive-uri externe. Toate aceste dis­pozitive stochează date în diferite formate.

Divizare digitală pentru giganţii industriei computerelor

Divizarea digitală care afectează utilizatorii de tehnologii se va amplifica în 2008. Divizarea afectează acea categorie de oameni care deţine sau doreşte să acceseze date digitale, dar se află în imposibilitatea de a le accesa. Divizarea digitală poate fi extrem de neplăcută în momentul în care tipuri de sisteme de fişiere multiple limitează utilitatea computerelor.

În cadrul industriei Tehnologiei, Media şi Telecomunicaţiilor au existat întotdeauna tensiuni între dorinţa companiilor de a deţine drepturile de exclusivitate asupra produselor soft­ware şi hardware şi dorinţa companiilor şi utilizatorilor individuali de a avea standarde stabile şi robuste. În ceea ce priveşte stocarea datelor, tensiunea se va amplifica pe parcursul anului 2008, iar mulţumirea ambelor tabere pare a fi o adevărată provocare, spune studiul Deloitte.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb