DEMERSURILE MINISTRULUI JUSTIŢIEI, INUTILE Kovesi, susţinută pentru preluarea şefiei Parchetului European

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 14 februarie 2019

Sursa foto: Agerpres

Sursa foto: Agerpres

Fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, are cei mai mulţi partizani în privinţa numirii sale în funcţia de procuror-şef al Parchetului European. Cel mai mare grup politic din Parlamentul de la Stras-bourg - Partidul Popular European - a anunţat că Laura Codruţa Kovesi are voturile deputaţilor săi pentru accederea în funcţia de şef al Prachetului European.

Siegfried Mureşan, deputat european din partea PNL/PPE susţine că iniţial viceliderul Grupului PPE din Parlamentul European, Esteban Gonzalez Pons, a anunţat susţinerea grupului pentru candidatul român la funcţia de Procuror European. Anunţul acestuia a fost confirmat de Roberta Metsola, coordonatoarea Grupului PPE din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European - comisie decidentă în procesul de numire a Procurorului European - a transmis că o consideră pe Laura-Codruţa Kövesi favorită pentru această poziţie datorită CV-ului şi determinării candidatei.

Roberta Metsola a declarat: "Grupul PPE este ferm pentru susţinerea unui procuror-şef european calificat şi respectat, care va trebui să conducă lupta împotriva fraudei la bugetul UE şi pentru interesul financiar al Uniunii Europene, în ansamblu. Comisia LIBE va intervieva acum cei trei candidaţi listaţi pentru acest post în cadrul unei audieri speciale care va avea loc în această lună. Într-o notă personală, trebuie să recunosc că CV-ul şi determinarea Laurei-Codruţa Kövesi o fac favorită pentru acest post. De fapt, ea s-a plasat deja pe primul loc după selecţia făcută de un panel special. Aştept cu nerăbdare să am ocazia de a discuta despre acest rol cu doamna Kovesi şi cu ceilalţi doi candidaţi".

Amintim că săptămâna trecută şi-au declarat susţinerea, pentru candidatura Laurei Codruţa Kovesi, ministrul de Justiţie al Olandei, Guvernul Austriei, precum şi o delegaţie a Bundestagului (Parlamentul Germaniei) care a efectuat o vizită în ţara noastră.

Alegerea procurorului-şef al Parchetului European se face în comun de Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene.

În Consiliul UE, a cărei preşedinţie rotativă este deţinută de ţara noastră şi este exercitată de membrii cabinetului Dăncilă, este necesară o majoritate simplă în favoarea numirii lui Kovesi în fruntea Parchetului European.

Cu toate acestea, cei care au pus la cale revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, nu doresc ca aceasta să devină şef al procurorilor europeni. Şi l-au delegat din nou pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toa-der, ca să facă toate demersurile necesare pentru împiedicarea candidaturii lui Kovesi la înalta funcţie europeană.

Astfel că Toader a trimis miniştrilor Justiţiei ai tuturor ţărilor membre UE o scrisoare prin intermediul căreia încearcă să-i convingă pe omologii europeni că Kovesi nu trebuie să acceadă într-un astfel de post. Printre argumente se numără decizia 358 din 30 mai 2018 prin care Curtea Constituţională i-a impus preşedintelui Klaus Iohannis să semneze decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, precum şi protocoalele încheiate de DNA cu SRI.

În scrisoare, ministrul Justiţiei afirmă: "Protocoalele, de când au fost declarate neconstituţionale, aduc aminte de amestecul politicului, de Securitate şi de aplicarea legilor atât de cunoscută în ţara noastră în perioada regimului comunist. Printre semnatarii acestor pacte secrete si antidemocratice a fost Laura Codruţa Kovesi".

Este curios că tocmai ministrul Jus-tiţiei, Tudorel Toader se foloseşte de amintirea Securităţii şi de regimul comunist, în condiţiile în care, în urmă cu câteva zile, au apărut o serie de documente care demonstrează apropierea acestuia de fostul Partid Comunist Român şi de aparatul represiv al aces-tuia.

Din această cauză, deputatul liberal Marius Bodea a declarat:

"Tovarăşul Tudorel e Omul Nou visat de Liviu Dragnea. Fost comunist de nădejde, tovarăşul Toader a ajuns astăzi, în vremea sinistrului regim Dragnea, să conducă lucrările Consiliului Uniunii Europene în materie de justiţie. Comunismul a fost bun pentru tovarăş, dar capitalismul pare să îi priască şi acesta. (...)Cu o şmecherie tipică omului simplu ajuns mai-mare peste comitete, comiţii şi instituţii, tovarăşul Tudorel răstălmăceşte cartea de Drept şi o interpretează ca pe un comentariu al unei poezii care se dă la BAC. (...) Dacă PSD şi ALDE nu vor primi lecţia cuvenită în alegeri libere, vor avea o ultimă grijă pentru lunile şi anii care urmează: să îi ordone tovarăşului Tudorel să găsească soluţii. Soluţii pentru a îngrădi alegerile libere şi libertatea de exprimare".

Votul în Parlamentul European pentru alegerea viitorului procuror-şef al Parchetului European este preconizat a avea loc într-una din şedinţele de plen după votul din Comisia LIBE. Comisia are programate şedinţe ce vor avea loc în 25 şi 26 februarie.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Păi dacă este nevinovată și nu a comis abuz în serviciu pentru că a respectat legea și nu a luat mită, de ce să nu se ducă în fața instanței să își dovedească nevinovăția?

    PPE va pierde alegerile europarlamentare și are nevoie de o coadă de topor de altă naționalitate decât cea germană pentru terfelirea adversarilor politici și a marilor afaceri concurente din Europa Centrală și de Est.

    1. prostul moare de grija altora : terfelirea adversarilor , PSD-UL ?

      Adversarilor PPE. Prostul, în general, moare cu zile.

      Si Kovesi ar fi folosita sa terfeleasca advesarii PPE ?Deficit clar de inteligenta !

      Evident, PPE o preferă pentru calitățile ei din afara semicercului. :))))))) Surplus clar de inteligență! :))))))

    Tocmai demersurile disperate ale PSD ului o vor propulsa si mai sus in stima Europe!

    Membrii PSD sunt morti de frica sa nu se intoarca Kovesi sa le descopere toate matrapazlacurile!

    Incearca cu ultimele puteri sa se scape...parca cei de la Bruxelles ar fi prosti... 

    1. Deocamdată i-au dat-o cu boltă. :))))))

    Chinurile PSD ului de a o discredita n-au nici o sansa in fata Bruxellesului!

    1. Asta e foarte probabil. Rămâne ca Bruxellesul să facă față reacției societăților civile din UE. S-ar putea să nu fie toți foarte fericiți cu un topor securist din România. :)))))))

      E cert ca societatile civile din UE sunt in schimb incantate de prezenta unor personaje distinse ca infractorii Dragnea, Valcov, Radulescu s.a.m.d., de aleasa cultura a unor Dancila, Iordache, Nicolae sau Toader etc.

      Cu siguranță nu sunt interesate. Securitatea i-ar putea afecta. :))))))

    Ca mai toți, acest marius este un exponent de seamă al agramaților care conduc pulimea : " vor avea o ultimă grijă pentru lunile şi anii care urmează"...

    1. " dar capitalismul pare să îi priască şi acesta."...buruienos, nu?))))

      E un dreptaci care a lucrat toată viața la stat. Știe ce spune. Cine a fost director de aeroport fără să fi fost securist plin, cu toate tablele, acela a fost erou, cum e și cazul lui Bodea. :)))))))))

    Acum se va vedea daca si maharii europeni respecta hotararile instantelor din satele UE (in speta Romania) sau doar acestea din urma trebuie sa se supuna hotararilor Parlamentului si Comisiei europene.

    1. Protocoalele exista si la nivel european, o sa vedeti amestecul politicului european in aplicarea legilor din ţara noastră.

      Niste nenorociti, ioropenii astia, de ce se amesteca ei?!? Daca noi vrem sa dam legi pro-ciordeala, pentru ca putem, ce importanta are ca ciordim (si) din banii lor?!? Sa marcheze banu', aicisha la domnu' presedinte Dragnea, si sa faca ciocu' mic...

      Fără penala Kovesi în funcții publice!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb