Demisia premierului, bursa pariurilor

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 17 iulie 2015

Demisia premierului, bursa pariurilor

Demisia lui Victor Ponta din fruntea guvernului a ajuns subiect de pariuri. Politicienii, teoretic mai bine informaţi pe acest subiect, au început să avanseze diverse date, începând cu această săptămână. Nici chiar în PSD nu sunt foarte mulţi care să mai creadă că pe actualul premier îl va prinde anul 2016 în funcţie.

Fostul senator liberal Sorin Roşca Stănescu a postat pe blogul său un text în care susţine că până la finele acestei săptămâni Victor Ponta va părăsi Palatul Victoria: "Sunt toate indiciile că, în această săptămână, funcţia de premier va rămâne vacantă. Probabil prin demisie. Dar faptul că Victor Ponta pierde şefia Executivului nu trebuie perceput ca o nenorocire. Nici pentru el însuşi şi nici pentru PSD. În definitiv, timp de patru ani, Guvernul a fost condus de stânga, iar Ponta a avut privilegiul de a fi premier. Şi, în democraţie, fie ea şi labilă, cum este democraţia românească, nimeni nu trebuie să fie etern. Pur şi simplu, ciclul PSD la guvernare s-a sfârşit. Sau se va sfârşi în curând. Singura dramă este cea legată de exit-ul lui Ponta. Faptul că s-a cramponat de scaune, aşa cum s-a cramponat, îi anulează orice şansă de a se reinventa politic. Şi de a juca, în viitor, din nou, un rol de prima mână. Prin aceasta cramponare creează dificultăţi atât de mari partidului, încât, acum, devine obligatorie o schimbare profundă a întregii filosofii de management.O factură, deci, va fi plătită, aşa cum este şi drept, de către Victor Ponta însuşi. Este raportul său cu propria biografie şi cu propriul destin politic. Dar poate nu este târziu să se întoarcă la cabinetul Şova. Partidul trece printr-o criză din care am certitudinea că va ieşi în câştig. Pentru că a fost silit să înveţe o lecţie. (...) Ce a făcut Victor Ponta pentru a conduce cu mână de fier Partidul Social Democrat, pentru a rămâne în fruntea Guvernului timp de patru ani şi pentru a ceea populaţiei iluzia că multe dintre nedreptăţile guvernărilor Boc şi Ungureanu s-au îndreptat? A utilizat, în primul şi în primul rând, într-o manieră mai bună decât în trecut, instrumentul propagandei. PR-ul lui Victor Ponta, instrumentat în diverse forme, a funcţionat atât de bine încât, nu îmi este deloc teamă să afirm că maşina sa de propagandă a fost cea mai bună din istoria recentă a României. În felul acesta, nu numai el, ci şi PSD au avut de câştigat. Pierderea alegerilor prezidenţiale nu se datorează maşinăriei de propagandă. Este consecinţa altor procese din societatea românească. (...) Va fi pentru PSD un an dificil. În care va trebui să-şi desemneze, din mers, candidaţii pentru alegerile locale şi apoi parlamentare şi, tot din mers, va trebuie să se restructureze profund. Să valorifice lecţia pe care a învăţat-o şi să facă în aşa fel, în viitor, încât să nu mai fie posibil ca un conducător să facă vid în jurul său şi să hotărască, mereu şi mereu, în numele tuturor."

Posibilitatea depunerii mandatului a fost discutată inclusiv de către Victor Ponta, care a răspuns într-o emisiune TV la o întrebare pe această temă : "Sigur că da, dacă sunt convins şi există o înţelegere politică că această coaliţie de guvernare îşi duce mandatul la bun sfârşit. (...) Numai cu preşedintele ţării se poate face o asemenea înţelegere, eu din decembrie i-am spus domnului Iohannis: domnule, dacă funcţia de prim-ministru rămâne a coaliţiei.... La partid am plecat eu şi au venit la conducere nişte oameni din PSD care au fost alături de noi. La Guvern, eu nu îmi dau demisia ca să vină cineva din PDL, domnul Predoiu. "

Elena Udrea, fostul şef al PMP, consideră că autosuspendarea din fruntea PSD a fost cea mai mare greşeală făcută de Victor Ponta şi că acesta va mai fi premier doar câteva zile, cel mult până la 1 august. Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au cerut demisia lui Victor Ponta în repetate rânduri în ultima lună, liberalii fiind convinşi că, după ce a renunţat la şefia PSD, actualul premier va mai rezista cel mult până la 1 septembrie în fruntea guvernului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se fini! incepe numaratoarea inversa. 

    Este jalnic, pentru Romania, pentru PSD si pentru democratia de doi bani ( a noastra a celor ce platim), ca situatia prim ministrului sinistru, a ajuns subiect de barfa, atentie, a cui?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb