Preşedintele Klaus Iohannis a consfinţit, ieri, ieşirea de la guvernare a celor de la USRPLUS şi schimbarea configuraţiei politice a Cabinetului Cîţu, odată cu acceptarea demisiilor lui Dan Barna şi colegilor săi şi numirea unor interimari în fruntea ministerelor ale căror funcţii de miniştri au rămas vacante.
Astfel, Klaus Iohannis a emis decretele prin care a luat act de demisiile lui Dan Barna din funcţia de viceprim-ministru, Cristian Ghinea din funcţia de ministru al investiţiilor şi proiectelor europene, Cătălin Drulă din funcţia de ministru al transporturilor şi infrastructurii, Claudiu Năsui din funcţia de ministru al economiei, antreprenoriatului şi turismului, Ciprian Teleman din funcţia de ministru al cercetării, inovării şi digitalizării şi Ioana Mihăilă din funcţia de ministru al sănătăţii.
În locul lor, interimatele în fruntea ministerelor de mai sus au fost preluate astfel:
- prim-ministrul Florin Cîţu a devenit ministru interimar al investiţiilor şi proiectelor europene
- Dan Vîlceanu, ministrul finanţelor, este ministru interimar al transporturilor şi infrastructurii
- Virgil-Daniel Popescu, ministrul energiei, a preluat şi interimatul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, pe care l-a condus şi anul trecut
- Tanczos Barna, pe lângă conducerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a preluat şi interimatul ca şef al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
- Cseke Attila Zoltan, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, a devenit ministru interimar al sănătăţii.
Decizia preşedintelui Klaus Iohannis era previzibilă după întâlnirea de marţi cu Dan Barna, copreşe- dintele USRPLUS, căruia i-a transmis că, în momentul în care demisiile miniştrilor din formaţiunea politică vor ajunge la Cotroceni, le va accepta.
Întrebat de ce nu demisionează prefecţii şi secretarii de stat pe care USRPLUS i-a propus în funcţiile respective, Dan Barna a spus:
"Secretarii de stat şi prefecţii nu sunt votaţi de Parlament. Este dreptul şi atributul premierului să decidă cum îşi structurează cabinetul. Miniştrii, cei care au fost votaţi de Parlament şi care constituie structura politică a cabinetului, şi-au înaintat demisiile tocmai pentru că am spus că vom merge până la capăt şi am făcut acest lucru".
Pe lângă ministerele de mai sus, USRPLUS a mai deţinut în Guvern portofoliul de ministru al Justiţiei. Stelian Ion a fost revocat din funcţia respectivă de premierul Florin Cîţu după ce a refuzat să avizeze proiectul de ordonanţă de urgenţă privind programul naţional de investiţii Anghel Saligny, ce va fi finanţat cu 50 miliarde lei, act normativ care a iscat scandalul actual din interiorul coaliţiei de guvernare. Interimatul în fruntea Ministerului Justiţiei este asigurat de Lucian Bode, actualul ministru de Interne şi fost ministru al transporturilor în guvernările Orban.
Interimatul în fruntea ministerelor respective va dura 45 de zile, conform prevederilor constituţionale.