Pentru creşterea densităţii telefoniei fixe, în anii următori va fi accelerat procesul de telefonizare a zonelor rurale, prin diverse metode cum ar fi instalarea de telefoane publice cu plată, telecentre sau prin acordarea de subvenţii noilor abonaţi.
Analistul în telecomunicaţii, dr. Nicolae Oacă, a precizat că fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii de telefonie există. Uniunea Europeană a alocat ţării noastre fonduri de trei miliarde de euro, pentru perioada 2004-2006, şi zece miliarde de euro între 2007-2009, banii fiind destinaţi în principal zonelor rurale.
Însă Varujan Pambuccian, preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor, susţine că dezvoltarea acestei industrii poate fi realizată prin extinderea în afara graniţelor. "Companiile naţionale au crescut suficient în ţară, dar vor trebui să devină regionale. Dacă banii vor fi investiţi în mediul rural, este ca şi cum i-am arunca în Marea Neagră. Mai bine îi investim în Ungaria în sectorul business, de unde putem obţine un profit mai mare. Aşa gîndeşte industria", susţine deputatul Pambuccian.
În replică, Alexandra Hîrtan, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Comunicaţii din România (ANRC), susţine că dezvoltarea telecentrelor din mediul rural va oferi posibilitatea de comunicare în fiecare localitate, acestea fiind un substitut pe termen scurt pentru un telefon în fiecare casă. În plus, "este posibil ca operatorii să nu realizeze că multe zone rurale sînt profitabile", a încheiat vicepreşedintele ANRC.
În prezent, densitatea telefoniei fixe în ţara noastră este de circa 20%, cea mai scăzută din Europa Centrală şi de Est. Mai mult, analistul în telecomunicaţii a precizat că, în mediul rural, densitatea este şi mai mică, respectiv de 10%. Comparativ, în Ungaria sau Cehia, densitatea este de peste 30%, adică fiecare gospodărie are telefon.
Primul an de la liberalizarea pieţei de telefonie fixă a dus la o creştere cu 120.000 a numărului de abonaţi din telefonia fixă, cea mai mică din ultimii ani, a prezentat dr. Nicolae Oacă. În acelaşi timp, numărul abonaţilor din reţelele de telefonie mobilă a sporit semnificativ cu circa două milioane. Concomitent, anul trecut a adus şi eşecul operatorului "CosmoRom", primul de acest fel din Europa, a adăugat domnul Oacă.
Dacă în piaţa telefoniei fixe există "Romtelecom" care are monopol, în schimb, în telefonia fixă, este duopol, operatorii "Connex" şi "Orange" avînd 96% din piaţă, apreciază analistul în telecomunicaţii. Domnia sa a adăugat că tarifele de terminare a convorbirilor în reţelele mobile ar trebui să fie egale cu cele din telefonia fixă, de 2,55 euro cenţi, în loc de 10 cenţi USD, cît sînt în prezent. În acest fel, va creşte şi numărul convorbirilor între reţele, iar abonaţii se vor orienta şi către alţi operatori de telefonie mobilă.
La nivelul întregii industrii a telecomunicaţiilor, cifra de afaceri a companiilor s-a ridicat la 2,2 miliarde de dolari. Din acestea, 800 de milioane de euro revin telefoniei fixe, iar 1,11 miliarde de euro au fost realizate în segmentul telefoniei mobile.