Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, afirmă că în cadrul discuţiilor avute vineri cu oficialii de la Bucureşti au fost semnate mai multe acorduri, între care unul care prevede posibilitatea de folosire a diplomelor de studii ale cetăţenilor fiecăruia dintre cele două state, pe teritoriul celuilalt stat, fără a fi nevoie de alte permisiuni sau aprobări, informează Agerpres.
Premierul ucrainean arată că, astfel, cei peste 120.000 de ucraineni aflaţi în România vor putea profesa, în funcţie de studiile lor, fără alte restricţii, iar în momentul în care va începe reconstrucţia Ucrainei românii vor putea activa acolo mult mai uşor, menţionează sursa citată.
Primul ministru al Ucrainei a afirmat astăzi într-un interviu: "Am avut astăzi o întâlnire foarte fructuoasă cu prim-ministrul României, cu miniştrii (români - n.r.). Este foarte important ce am agreat împreună. În primul rând, am dori să ne intensificăm cooperarea în privinţa logisticii Dunării, în logistica feroviară şi auto. De asemenea, am convenit cu privire la utilizarea portului Constanţa pentru logistica şi transportul încărcăturilor de cereale ucrainene, astfel încât să ne permită să ne creştem capacitatea de export de două ori, cu România. Şi este important, nu doar pentru Ucraina şi România, ci şi pentru Uniunea Europeană şi pentru alte ţări care aşteaptă cereale şi alimente ucrainene. Am semnat câteva acorduri. În primul rând, a fost declaraţia reciprocă a prim-miniştrilor cu privire la dezvoltarea logisticii şi logisticii personalizate între ţările noastre. Este vorba despre automobile, puncte de frontieră, cale ferată şi căi navigabile, înseamnă Dunărea şi porturile de la mare, puncte de frontieră. Şi, de asemenea, sunt puncte despre dezvoltarea drumurilor şi podurilor, infrastructura dintre ţările noastre. Cred că în viitorul apropiat, cu sprijinul Comisiei Europene, vom creşte de două ori sau chiar mai mult capacităţile noastre de infrastructură", conform sursei citate.
Denys Shmyhal a precizat că, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Guvernului de la Bucureşti, a fost semnat un acord care vizează modificările reciproce ale documentelor educaţionale, care vor permite cetăţenilor din cele două state să folosească diplomele "fără nicio permisiune sau aprobare" în cele două ţări, pentru a lucra "în funcţie de profesia lor", afirmă sursa citată.
"Am semnat un acord cu privire la modificările reciproce ale documentelor educaţionale, care vor permite poporului ucrainean şi românilor să-şi folosească documentele educaţionale, diplomele, fără nicio permisiune sau aprobare, în ţările noastre, pentru a lucra în funcţie de profesia lor. Este extrem de important. De ce? În primul rând, este important pentru Ucraina, pentru că peste 125.000 de ucraineni sunt găzduiţi acum în România ca refugiaţi, majoritatea femei şi copii. Suntem cu adevărat foarte recunoscători şi apreciem enorm găzduirea de către România a refugiaţilor ucraineni şi pentru ei este important să aibă această posibilitate să lucreze şi să câştige bani, să plătească impozite la bugetul românesc. Şi, de asemenea, este important pentru români, în procesele viitoare de reconstrucţie a Ucrainei, pentru că românii vor merge în Ucraina şi ne vor ajuta, ne vor sprijini şi vor face afaceri în Ucraina, ajutând la vindecarea ţării noastre. Acest document este foarte promiţător şi foarte important pentru ambele noastre ţări. De asemenea, am semnat încă o notă despre crearea unui nou punct de frontieră între ţările noastre", a precizat premierul Ucrainei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.08.2023, 22:57)
Un nou nivel al curvasarelii va aparea. Ne tot ducem in jos caci mai-marii care se cred vesnici, doresc sa ne ngroape de vii. Nu mor caii cand vor cainii !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.08.2023, 23:38)
Ce de diplome "originale" din Ucraina vor aparea la noi,
sa speram ca nu vor fi de medici,ingineri,farmacisti.... .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 09:57)
O greseala uriasa aceasta recunoastere a diplomelor, mai ales in domeniul medical.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 11:26)
Nu este o greseala. Doar procesul de recunoastere ar trebui sa fie mai simplu si mai putin restrictiv.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 09:50)
L-am auzit pe Ciolacu vorbind inainte de intalnire cum va cere el respectarea drepturilor minoritatilor romanesti din Ucraina. Vad ca ucrainianul nu sufla o vorba despre asta, deci ramane asa cum s-a stabilit. Romanii din Ucraina vor fi ucrainizati, bisericile lor vor fi confiscate, 120 000 de ucrainieni vor incepe sa lucreze in locuri bine platite folosindu-se de diplomele lor, iar infrastructura romaneasca va fi cocosata si distrusa de cerealele ucrainiene. Despre protejarea agricultorilor romani.... NADA, nimic.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 09:56)
Uitati dovada, pe 18 aug:
""În ceea ce priveşte subiectul drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, am readus în atenţia domnului prim-ministru preocupările legitime ale României în acest domeniu. Am reamintit poziţia fermă a României pe acest subiect. Am arătat că aşteptăm deschidere şi implicare din partea autorităţilor ucrainene, aşa cum este normal între două state legate printr-o solidaritate atât de puternică. Solicitările noastre sunt fireşti şi responsabile. Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleaşi drepturi şi libertăţi de care se bucură persoanele aparţinând minorităţii ucrainene din România. Contez pe implicarea domnului prim-ministru, astfel încât mesajul nostru să ajungă la toate nivelurile administraţiei ucrainene", a afirmat Ciolacu, la Palatul Victoria, în cadrul declaraţiilor de presă comune cu omologul său ucrainean, aflat în vizită la Bucureşti.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 10:01)
Ciolacu se roaga de Smihal.
Aici trebuia o conditionare a acordarii ajutorului romanesc in schimbul acordarii drepturilor minoritatii romanesti din Ucraina.
Ciolacu este moale precum prosopul.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 10:34)
Iarasi ungurul cu " drepturile minoritatilor"...cum se devoaleaza astia...orice subiect atingi, ungurul ajunge la minoritati:-)
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 14:04)
Ucrainianul este smecher. Dupa ce-si vad sacii in caruta , te saluta si pleaca.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 15:37)
Corect, ciolacul vorbește să-l audă fraierii de români că face și el ceva, in timp ce ucraineanul își vede de interesele lui.
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 18:36)
tradator al natiunii romane !
de ce nu te duci sa te inrolezi in armata ucrainiana ?
acolo este locul tau !
la pupat de .....
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 09:55)
Drepturi egale pentru minoritatea romaneasca din Ucraina aceleasi cu drepturile minoritatii ucrainiene din Romania.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 10:35)
In hungaristan ce drepturi au minoritatile?
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 14:02)
Lasa gargara. Discutam acum despre minoritarii romani din Ucraina.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 15:23)
Pai sa discutam de minoritarii romani din hungaristan intai
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 18:37)
du-te nene la medicamente !
ca iar le-ai uitat
5. fără titlu
(mesaj trimis de Goshgosh în data de 19.08.2023, 12:33)
Pai se roagă don Ciolacu ca si-ar dori sa construiască Ucraina, în vreme de război și din banii ei, scoli cu predare în limba romana și biserici românești. De ce nu urmează exemplul Ungariei care finanțează direct construcția. Cu bani poți angaja firme locale controlate de supervizor sa construiască oriunde e nevoie.
Problemele din România privind corupția, sifonarea banilor publici și lăcomia clasei politice se răsfrânge și în politica relațiilor cu minoritățile romanesti din exterior.
Romanii ca de obicei ar dori ca alții sa le rezolve problemele. Aici e problema de fapt.