DEPĂŞIND JAPONIA, China a devenit a doua economie a lumii

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 august 2010

Analiştii cred că influenţa viitoare a Chinei în economia globală va fi tot mai importantă.

Analiştii cred că influenţa viitoare a Chinei în economia globală va fi tot mai importantă.

China a luat locul Japoniei în clasamentul economiilor lumii, urcând pe locul al doilea, de pe al treilea, conform evoluţiei înregistrate de PIB-ul ţării în trimestrul aprilie - iunie.

PIB-ul Japoniei a însumat 1.288 miliarde dolari în trimestrul al doilea, potrivit cifrelor anunţate de Cabinetul de la Tokyo, în timp ce economia Chinei s-a cifrat la 1.337 miliarde dolari în aceeaşi perioadă. Însă, luând în calcul datele aferente primelor şase luni din anul curent, Japonia s-a menţinut pe locul al doilea în clasamentul economiilor lumii.

China a fost motorul economiei mondiale anul trecut, având cea mai importantă contribuţie la scoaterea lumii din recesiune. Potrivit "Gold­man Sachs Group" Inc., China - ţară cu o populaţie de 1,3 miliarde locuitori, va depăşi SUA în clasamentul economiilor lumii în 2027, când va deveni cea mai mare economie mondială. Şi "PricewaterhouseCoopers" estima, anul acesta, că, în jurul anului 2020, China va detrona SUA în clasamentul economiilor din lume. Statele Unite au un PIB anual de circa 14.000 miliarde dolari.

În 2009, China a depăşit SUA pe segmentul auto, devenind cea mai mare piaţă de profil din lume. Totodată, China a luat locul Germaniei, devenind cel mai mare exportator la nivel internaţional. În plus, China este cel mai mare achizitor mondial de minereu de fier şi cupru, respectiv al doilea importator de petrol brut.

În trimestrul al doilea din acest an, economia Chinei a crescut cu 10,3%, comparativ cu intervalul similar din 2009, iar cea a Japoniei - cu numai 2%.

Patru din primele zece companii din lume, după capitalizarea de piaţă, sunt din China: "PetroChina" Co., "Industrial & Commercial Bank of China" Ltd., "China Mobile" Ltd. şi "China Construction Bank" Corp. În opinia specialiştilor "PricewaterhouseCoopers", China ar putea deveni cea mai mare piaţă a ofertelor publice iniţiale (IPO) în 2010, în condiţiile în care companiile sunt pe cale să obţină 500 miliarde yuani (74 miliarde dolari) pe pieţele din Shanghai şi Shenzhen.

Recent, "Agricultural Bank of China" Ltd. a obţinut 22,1 miliarde dolari din listarea la Shanghai şi Hong Kong, această ofertă devenind cea mai mare din istoria IPO-urilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb