Nasdaq CSD Group, parte a operatorului bursier american Nasdaq Inc., a decis să unească operaţiunile derulate de depozitarul său central din Islanda (Nasdaq CSD Iceland) cu cele ale Nasdaq CSD SE, potrivit anunţului făcut săptămâna aceasta de companie. Noua entitate va păstra denumirea Nasdaq CSD SE şi va opera în Letonia, Estonia, Lituania şi Islanda.
Nasdaq CSD Group operează depozitari centrali regionali de valori mobiliare din ţărille baltice şi Islanda, asigurând infrastructura post-tranzacţionare şi o gamă extinsă de servicii de profil pentru participanţii la piaţă. Depozitarul central are un rol major pe piaţa de capital, acesta realizând decontarea tranzacţiilor cu acţiuni şi alte titluri de valoare emise de companii şi guverne. Nasdaq CSD are în custodie active de peste 50 de miliarde de euro şi furnizează servicii pentru mai bine de 7.500 de emitenţi din Islanda şi ţările baltice.
Partea tehnică a fuziunii menţionate, respectiv introducerea unui nou sistem central de compensare-decontare, este programată să fie pe deplin finalizată la data de 15 iunie.
"Această operaţiune marchează o etapă importantă pentru clienţii noştri de pe piaţa islandeză. După alăturarea la Nasdaq CSD SE, clienţii vor pătrunde într-un mediu internaţional de decontare a valorilor mobiliare", a declarat Magnus Asgeirsson, şeful Nasdaq CSD Iceland, adăugând: "Aceasta este de departe cea mai importantă acţiune de modernizare a infrastructurii şi tehnologiei prin care a trecut piaţa valorilor mobiliare din Islanda în ultimii 20 de ani şi ne va permite să participăm la inovaţia şi dezvoltarea din domeniu, în beneficiul clienţilor noştri".
Indars Ascuks, directorul executiv al Nasdaq CSD SE, a afirmat la rândul său: "Mediul post-tranzacţionare se schimbă rapid şi trebuie să ne asigurăm că investitorii şi clienţii de pe pieţele noastre au acces la produse şi servicii optime în fiecare moment. Prin combinarea operaţiunilor noastre cu cele ale Nasdaq CSD Iceland creăm un depozitar central mai mare, mai divers şi eficient pentru clienţii noştri, fiind mai bine echipaţi pentru a livra o experienţă nouă clienţilor existenţi şi pentru a atrage mai mulţi clienţi internaţionali".
Indars Ascuks va fi directorul executiv al entităţii combinate după fuziune. Magnus Asgeirsson se va alătura Consiliului de Administraţie al Nasdaq CSD şi va continua să conducă operaţiunile din Islanda ale grupului Nasdaq CSD.
În 2017, Nasdaq CSD a devenit primul depozitar central din Europa care a obţinut licenţa de operare conform noului regulament european CSDR (Central Securities Depository Regulation), iar recent a primit licenţa de operare în Islanda, în baza acestei reglementări. Nasdaq CSD a integrat operaţiunile Nasdaq Securities Centre din Islanda cu cele ale Nasdaq CSD potrivit normelor CSDR, care urmăresc asigurarea unor servicii de decontare mai sigure şi eficiente pe piaţa islandeză a valorilor mobiliare, conform standardelor internaţionale.
• Cresc veniturile Nasdaq
Luna trecută, operatorul bursier american Nasdaq Inc. a anunţat că, în primul trimestru din 2020, a obţinut venituri nete din vânzări de 701 milioane de dolari, mai mari cu 11% faţă de cele de 634 de milioane de dolari realizate în primele trei luni din 2019. În acelaşi interval, profitu net al operatorului bursier a însumat 203 milioane de dolari, respectiv 1,22 dolari/acţiune, faţă de 247 milioane de dolari sau 1,48 dolari/acţiune în trimestrul întâi din 2019, conform standardelor de contabilitate GAAP. Scăderea a fost generată de anumite costuri cu refinanţarea unor obligaţiuni.
Dacă nu sunt luate în calcul aceste standarde de raportare, câştigul net (non-GAAP) obţinut de Nasdaq în primul trimestru din anul curent a atins 251 de milioane de dolari sau 1,50 de dolari/acţiune, comparativ cu 204 milioane de dolari sau 1,22 dolari/titlu în primele trei luni din 2019.
Preşedintele-director executiv al Nasdaq, Adena Friedman, a declarat, la momentul publicării rezultatelor financiare ale opartorului bursier: "Costurile umane, de sănătate, societale şi economice ale pandemiei de COVID-19 au fost severe şi vor avea implicaţii de durată asupra comunităţii noastre globale. În acelaşi timp, criza a evidenţiat modul în care umanitatea se manifestă prin răspunsuri inspirate, puternice. (...) Sunt mândră de modul în care echipa Nasdaq a lucrat în astfel de condiţii unice, ca să susţină accesul neîntrerupt la capital pentru emitenţi şi investitori, precum şi pentru a sprijini clienţii noştri pe partea de tehnologie".
Tot în aprilie, anterior publicării rezultatelor financiare ale Nasdaq, Adena Friedman declara că operatorul bursier american este bine echipat ca să-şi susţină propriile operaţiuni, cât şi pe cele ale altor pieţe care folosesc tehnologia sa, în condiţiile în care bursele globale de acţiuni luptă ca să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.
Grupul Nasdaq, care operează propria piaţă de acţiuni, oferă, de asemenea, tehnologie către 120 de pieţe din întreaga lume, precum şi tehnologie de supraveghere a burselor către 160 de brokeri-dealeri şi 50 de pieţe globale.
Adena Friedman şi-a exprimat mereu convingerea că pieţele nu trebuie închise pe perioada crizei generate de pandemie, mai ales că societăţile caută tot mai mult să acceseze capital pentru a face faţă nevoilor de lichiditate. În opinia sa, închiderea temporară a pieţelor ar fi afectat şi încrederea investitorilor care şi-au plasat economiile în piaţă şi care nu ar fi avut acces la aceasta într-un moment în care au mare nevoie de lichidităţi.
Adena Friedman speră că ofertele publice iniţiale se vor redresa în cea de-a doua jumătate a lui 2020, însă acest lucru depinde în mare parte de felul în care vor ieşi din criza actuală companiile şi investitorii. La Nasdaq au avut loc 30 de oferte publice iniţiale în 2020.
• Cheltuieli în creştere, pentru Nasdaq
Chetuielile operaţionale GAAP ale operatorului bursier Nasdaq au fost de 426 de milioane de dolari în perioada ianuarie-martie 2020, cu 67 de milioane de dolari mai mari faţă de cele din intervalul similar al anului anterior, care au totalizat 359 de milioane de dolari. Creşterea reflectă, potrivit anunţului Nasdaq, majorarea cheltuielilor generale, administrative şi a altor costuri, precum cele cu restructurarea.
După standardele non-GAAP, costurile operaţionale au fost de 336 de milioane de dolari în primul trimestru din 2020, în creştere cu 4% comparativ cu cele din primul trimestru din 2019.
Michael Ptasznik, vicepreşedine executiv - director financiar al Nasdaq, spune: "La începutul primului trimestru, Nasdaq a început să-şi adapteze modul de lucru ca să îşi protejeze angajaţii. Am abordat cu prudenţă riscurile crizei COVID-19, luând măsuri pentru consolidarea bilanţului. Mai exact, Nasdaq a refinanţat anumite obligaţiuni ca să diminueze costurile cu dobânzile şi a eliminat scadenţele obligaţiunilor pe termen scurt. Totodată, am crescut numerarul din bilanţul contabil prin extragerea de bani din facilitatea noastră de credit revolving pentru a ne asigura că nevoile de finanţare pe termen scurt au fost izolate de pieţele monetare volatile. Aceşti paşi prudenţi, combinaţi cu operaţiunile generatoare de numerar derulate de Nasdaq ne-au permis să continuăm execuţia planului nostru de capital, inclusiv investiţii pentru viitor şi returnarea capitalului către acţionari".
De menţionat că veniturile din listările la Nasdaq, care reprezintă 11% din totalul veniturilor nete ale grupului, au atins 75 de milioane de dolari în primele trei luni din 2020, fiind mai mari cu 4 milioane de dolari faţă de primul trimestru din 2019. Evoluţia s-a datorat, în principal, creşterii numărului companiilor listate şi a taxelor anuale de reînnoire.
• Warner Music vrea să obţină 1,82 miliarde de dolari din IPO
Warner Music Group Corp., a treia mare casă de discuri din lume, aşteaptă să atragă până la 1,82 de miliarde de dolari din oferta publică iniţială (IPO) pe care o va lansa la Nasdaq, potrivit anunţului făcut ieri de companie.
La începutul lunii martie, unele surse citate de Reuters declarau că Warner Music a abandonat planul de lansare a ofertei publice iniţiale din cauza declinului puternic generat pe pieţele acţiunilor de epidemia de coronavirus. Warner Music îşi depusese în februarie actele pentru listare, devenind prima companie de importanţă majoră care opta pentru IPO în 2020.
Casa de discuri, printre artiştii căreia se numără Cardi B, Ed Sheeran, Dua Lipa şi Bruno Mars, a stabilit că va plasa 70 de milioane de acţiuni, la un interval de preţ de 23 - 26 de dolari fiecare, evaluând compania la circa 13,26 miliarde de dolari.
Societatea a precizat, în documentele depuse la autoritatea de reglementare a pieţei (Securities & Exchange Commission - SEC), că va lista titluri de clasă A, care le vor oferi deţinătorilor dreptul la un vot/acţiune, şi titluri de clasă B, care dau dreptul la 20 de voturi/acţiune.
Morgan Stanley, Credit Suisse şi Goldman Sachs se numără printre subscriitorii acestei oferte publice iniţiale.
Compania Warner este profitabilă şi a raportat un câştig net de 256 milioane de dolari pentru 2019, comparativ cu 307 milioane de dolari în anul anterior.