Deputaţii au adoptat Legea insolvenţei persoanelor fizice

E.D.
Companii #Insolvenţa / 20 mai 2015

Deputaţii au adoptat Legea insolvenţei persoanelor fizice

Camera Deputaţilor a adoptat Legea insolvenţei persoanelor fizice, după ce, ieri, proiectul a primit aviz favorabil şi din partea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi.

Legea a fost votată în plenul Camerei, for decizional, cu 309 voturi pentru, zero voturi împotrivă şi trei abţineri.

Deputatul PSD Ciprian Nica a apreciat că este o iniţiativă "sută la sută a PSD", cu sprijinul Guvernului şi al instituţiilor.

Deputatul PNL Ioan Cupşa a spus, însă, că PNL votează acest proiect de lege pentru că este "o iniţiativă eminamente liberală", care este pe rolul Parlamentului încă din 2010.

La rândul său, deputatul PNL Andreea Paul a arătat că tema insolvenţei persoanelor fizice a apărut pe fondul crizei francului elveţian şi la presiunile PNL.

"Tema a apărut pe fondul crizei fancului elveţian şi la presiunile PNL. PNL va vota pentru această lege, dar să nu luăm din efortul Ministerului de Justiţie pentru a face practicabil acest proiect de lege. Presiunea pusă în dezbaterea parlamentară de PNL a contat mult şi a condus la adoptarea acestui proiect", a susţinut Andreea Paul.

Deputatul UDMR Mate Andras a spus că şi UDMR susţine această lege, pentru că este "utilă".

Iniţiatorul proiectului, Ana Birchall, a declarat ieri că proiectul de lege oferă un ajutor real românilor de bună-credinţă sufocaţi de datorii, are la bază analiza legilaţiei şi a practicii judiciare din 12 state, principalul avantaj fiind acela că de la momentul deschiderii procedurii insolvenţei se suspendă orice procedură de executare silită şi nicio alta nu mai poate fi începută. Totodată, Ana Birchall a subliniat că proiectul pe care l-a iniţiat este "echilibrat, nu favorizează nici debitorul, nici creditorul, ci principiul de drept al egalităţii de instrumente juridice şi îi permite debitorului de bună-credinţă să îşi poată reeşalona datoriile, evitând executarea silită".

Ana Birchall a spus, astăzi, că Legea insolvenţei persoanelor fizice este "echilibrată, întrucât nu favorizează nici debitorul, nici creditorul", ci oferă un sprijin real tuturor românilor de bună-credinţă care s-au îndatorat şi care nu din vina lor au ajuns într-un necaz financiar.

"Legea insolvenţei persoanelor fizice care a fost votată astăzi în Camera Deputaţilor protejează românii, debitori de bună-credinţă, sufocaţi de datorii, care astfel nu vor mai sta cu frica în sân că vor fi executaţi silit sau că vor rămâne pe drumuri, pierzându-şi bunurile. Astăzi, prin votul nostru, demonstrăm prin fapte că ne pasă de cei aflaţi în necaz, oferindu-le o speranţă şi o şansă ca viitorul lor şi al familiilor lor să nu fie amanetat", a declarat deputatul social-democrat.

Ea a adăugat că un debitor de bună-credinţă, dacă are anumite datorii şi consideră că se poate redresa financiar, "este în necaz financiar fără vina sa, poate în baza unui plan de rambursare, care se poate întinde pe o perioadă de cinci ani de zile cu posibilitatea prelungirii cu încă un an, să poată să-şi reeşaloneze aceste datorii, astfel încât să nu mai fie executat silit".

"Mai mult decât atât, în momentul deschiderii procedurii insolvenţei persoanelor fizice nu mai sunt acumulate datorii la datorii, penalităţi la penalităţi. Cu alte cuvinte, orice penalitate, majorare de întârziere sau dobândă se stopează automat. Este o reglementare normală, aşa cum există în toate statele civilizate şi uite că şi astăzi şi sper eu mâine, trecând la votul final din Camera Deputaţilor - fiind Cameră decizională - să putem să dăm unui debitor de bună-credinţă această posibilitate de redresare financiară", a susţinut Birchall.

Ea a mai explicat că orice debitor, după 90 de zile de la data scadentă a unei datorii, când ştie că nu mai poate să-şi achite această datorie, poate să ceară intrarea în insolvenţă şi în felul acesta să se poată redresa financiar în baza acelui plan de rambursare.

"Debitorul îşi propune acest plan de rambursare, pentru că el este cel mai în măsură, cunoscând situaţia, sub supravegherea şi consultanţa acordată de un administrator al procedurii, care este desemnat de această comisie de insolvenţă şi care poate să fie dintre practicieni în insolvenţă, avocaţi, notari sau executori judecătoreşti. Sunt cele patru categorii profesionale care sunt competente să îndeplinească calitatea de administrator în procedură", a arătat Birchall.

Deputata a menţionat că sunt două proceduri prevăzute de lege.

"Cea de lichidare, unde nu are nicio şansă (n.r. - debitorul) - bunurile sale nu-i asigură posibilitatea de redresare -, în schimb, acordăm o mare şansă redresării financiare. Pentru că un om nu este vinovat sau cu ce este vinovat un om că peste noapte i-a crescut rata lunară datorită cursului de schimb valutar?", a spus Birchall.

Potrivit deputatei PSD, în baza legii urmează ca la nivel naţional să se înfiinţeze Comisia de insolvenţă iar la nivel local, cea teritorială de insolvenţă, care se întâlneşte ori de câte ori este nevoie, dar nu mai puţin de o dată pe lună şi care analizează toate cererile de deschidere a procedurii insolvenţei. Această Comisie de insolvenţă teritorială desemnează provizoriu, urmând să fie acceptat administratorul procedurii din rândul celor patru categorii profesionale menţionate, a adăugat ea.

Cheltuielile în procedura de rambursare a datoriilor sunt prevăzute în planul de rambursare iar cheltuielile generale de punere în aplicare a legii sunt suportate de la bugetul de stat.

Cât priveşte posibilitatea ca unele persoane să profite de această lege, Birchall a susţinut că nu se justifică o asemenea teamă.

"Eu nu cred că oamenii care sunt în necaz şi cărora se adresează această lege vor fi cei care vor abuza de o asemenea lege. Că vor fi şi unii care vor încerca să eludeze legea, am prevăzut sancţiuni. Sunt sancţiuni din Codul penal şi sancţiuni specifice. Dacă se dovedeşte că s-a deschis procedura insolvenţei pentru eludarea unui creditor, atunci e obligat să plătească toate datoriile din urmă, inclusiv sancţiuni penale şi să nu mai poată să beneficieze pentru un termen de cinci ani de zile de o altă procedură a insolvenţei", a punctat ea.

Ana Birchall a mai spus că, potrivit deciziei Comisiei juridice, legea poate fi aplicată după şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, perioadă necesară înfiinţării comisiilor de lucru.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Acum sa nu fim gica contra, poate o avea si legea asta parti bune, dar se pierde din vedere esentialul, adica daca chf ajunge la 10 RON, si cu aceasta lege a insolventei, tot eu voi plati creditul si tot acest risc valutar va fi suportat de mine, deci vom deveni sclavi pe viata legal...este doar o amanare a platii, dar tot eu trebuie sa platesc in final, nu mi se pare firesc sa suportam noi 100% riscul valutar...

    1. Pentru a nu fi scalav trebuie sa te educi financiar. Daca nu ai facut asta o meriti.

      DUPA MODUL DE RASPUNS TU ESTI POLITICIAN ....ADICA HOT ASA CA MARSH

      nu asta e jegos din ala care a furat de la stat

      vrem sa stimulam economia prin creditare dar avem faliment personal.Reducere a datoriei de pana la 60% pai cine plateste ???nu este vina mea,a bancii sau a statului ca cei imprumutati nu mai pot plati datoria...ai facut contract plateste.Stai sa vezi acum cum se vor muta toate apartamentele pe numele parintilor iar cei cu credite de nevoi personale nu mai platesc nimic..foarte tare maine fac si eu acelasi lucru si merg sa iau credit ...e o gluma.. cei care au fost cuminti si au agonisit se bucura de dobanzi de 2%/an iar cei care au mintit(banci) sau au fost iresponsabili(pers fizice) primesc pomeni(QE, falimet).Mizerie ...

      Ca pe vremea turcului; cica pe atunci, romanasul nostru asuprit de turci, trebuia sa se descurce si era nevoit/ ia intrat in sange "sa completeze".  

      Prins de potera turceasca i se aplica o batuta de mama focului, fara sa fie intrebat/cercetat, doar asa ca sa se invete minte.

      Cu oasele inmuiate, era sfatuit de 'alde PIPEREA (zis Piperatul, la onorariu, bineanteles) sa se adreseze judecatorului pentru a i se face dreptate. Judecatorul, dupa ce-l intreba, constata, "delibera" il ierta pe bietul romanas. Asa a aparut zicala: Turcul te bate, turcul te judeca, turcul te iarta. 

      Esti ca Leana, adica pe langa; apartamentele celor creditati sunt ipotecate in favoarea bancilor, este notata interdictia de grevare/instrainatre pe toata perioada pana la achitarea datoriei, asa ca nu se poate face nicio "miscare".

      Nu te mai baga daca nu te sti. Capsci? 

    Rusinee celor care judeca pe oameni impovarati cu credite in CHF, DOLAR EURO....nu esti tu Dumnezeu nu sti prin ce trec eu de cand a crescut CHF. Pot ajunge cu 2 copii mici in strada iar banciile nu vin cu solutii reale. O sa te vada Dumnezeu si o sa-ti dea dupa suflet , poate tu ai furat de ai copii mei nu au de multe ori ce manca casa platesc rata....RUSINEEEE

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb