DEPUTAŢII AU AMÂNAT APROBAREA ANRE: Taxa pe monopolurile naturale din energie, suportată de companii

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 martie 2013

ANRE: Taxa pe monopolurile naturale din energie, suportată de companii

UPDATE 10:12: Deputaţii au amânat, din nou, aprobarea taxei

Deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe, Bănci au amânat şi în şedinţa de astăzi aprobarea ordonaţei privind taxarea monopolurilor din domeniul energetic.

Parlamentarii au cerut invitarea la dezbateri a reprezentanţilor ANRE pentru că vor să se asigure că taxa nu va fi recuperată de la consumatori.

---

Deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe, Bănci au amâ-nat, ieri dezbaterea şi avizarea Proiectului de lege pentru Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind impozitarea monopolurilor naturale din electricitate şi gaze (trans-port şi distribuţie). Parlamentarii au dezbătut aprins ordonanţa cu Dan Manolescu, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, care le-a propus adoptarea proiectului de lege în forma adoptată de Guvern. Parlamentarii au vrut să afle dacă această taxă va fi recuperată de la consumatori şi dacă este deductibilă pentru companii.

Dan Manolescu le-a explicat deputaţilor că ANRE (reglementatorul pieţei de energie) va decide dacă taxa va fi suportată de consumatori sau de companii, din profit, reglementarea acestui aspect nefiind de competenţa ministerului Finanţelor.

Domnul Manolescu a declarat, pentru ziarul BURSA, că ANRE nu a decis, încă, modul de recuperare a acestei taxe. Reprezentanţii ANRE ne-au declarat că taxa pe monopolul natural va fi suportată de companii, nu de către consumatori. Ei ne-au precizat că acest aspect a fost clarificat în comitetul de reglementare şi că niciun operator nu a solicitat, până acum, recuperarea taxei în tarifele reglementate.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, transportul de electricitate şi gaze va avea o taxă de 0,1 lei/MWh, iar distribuţia de electricitate şi gaze - de 0,75 lei/MWh. O taxă de 0,85 lei/MWh va fi suportată pentru energia şi gazele extrase din sistemul de transport şi livrate la export sau furnizate direct consumatorilor.

Ministerul Finanţelor estimează că taxa va aduce, în acest an, circa 257 milioane lei la bugetul de stat şi alte 309 milioane lei în 2014. Taxa se aplică în perioada 1 februarie 2013 - 31 decembrie 2014, timp în care are loc liberalizarea pieţei de energie pentru consumatorii industriali.

Ziarul BURSA a publicat, în exclusivitate, în 25 ianuarie, un interviu cu Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE, în care domnia sa a anunţat că impozitarea monopolurilor naturale din energie nu va fi recuperată pe spatele consumatorilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Orice taxă, că este pe monopol - în cazul de faţă - sau indiferent pe ce este sau cum, se numeşte, până la urmă o plăteşte consumatorul final sau beneficiarul, adică ori producătorul (de bunuri sau servicii) ori cetăţeanul. În cazul în care este producătorul, taxa respectivă o va pune în cârca lucrătorului - a omului care lucrează ! Cei de la conducere, patronii, proprietarii - nu vor pierde mare lucru. Ei se vor îmbogăţi. Este o societate de consum şi câştig ! Aceasta este societatea în care trăim. Şi câştig cât mai rapid, milionar alaltăieri, dacă se poate ...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb