Deputaţii au aprobat îngheţarea salariilor din sectorul public şi a pensiilor

Ziarul BURSA #Politică / 9 noiembrie 2011

Deputaţii au aprobat îngheţarea salariilor din sectorul public şi a pensiilor

Salariile din sectorul public şi pensiile vor fi îngheţate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, potrivit Ordonanţei 80/2010, adoptate, ieri, de deputaţi, care viza, iniţial, adoptarea unor măsuri de reducere a arieratelor şi de asigurare a finanţării împrumuturilor făcute de administraţiile locale.

Proiectul a fost aprobat cu 146 de voturi pentru, 104 împotrivă şi patru abţineri, iar Opoziţia a anunţat că îl va contesta la Curtea Constituţională a României (CCR).

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei 80/2010 a fost introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor la solicitarea liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, deşi Opoziţia a criticat acest demers, susţinând că, în acest caz, forul se "descalifică".

Viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a precizat că PNL nu va vota şi va contesta la CCR proiectul de lege, susţinând că acesta nu întruneşte condiţiile legale: "Dacă majoritatea va reuşi să voteze acest proiect de lege, îl vom contesta imediat la Curtea Constituţională". El a motivat că un proiect de lege nu poate fi modificat substanţial în Camera decizională.

Şi social-democraţii Viorel Ştefan şi Mircea Duşa au arătat, citaţi de Agerpres, că PSD va contesta la CCR acest proiect de lege.

Proiectul de lege prevede, prin amendamentele adoptate, că "în anul 2012 cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011". Aceleaşi prevederi sunt valabile şi pentru personalul didactic şi cel auxiliar, însă se arată că, începând cu luna ianuarie 2012, în cazul acestora se aplică prevederile Legii 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ.

De asemenea, se stipulează că "în anul 2012 cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sis-temului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, soldă lunară/salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii". În proiect se mai arată că valoarea de referinţă pentru salarii se menţine şi în anul 2012 la 600 de lei.

"În anul 2012, nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă", mai stipu-lează, printre altele, actul normativ.

Sulfina Barbu: O indexare a pensiilor - posibilă în a doua parte a lui 2012, dacă vom avea creştere economică

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a susţinut, ieri, la comisia de specialitate din Senat, că o eventuală indexare a pensiilor ar putea fi posibilă în a doua jumătate a anului 2012, dacă se confirmă creşterea economică pentru trimestrele I şi II.

Sulfina Barbu a precizat că s-a estimat o creştere economică între 1,7% şi 2,3%, iar deficitul bugetar la 1,9%, însă aceste cifre depind foarte mult şi de influenţele europene, în special de cele din Grecia sau Italia: "Din păcate, nimeni nu poate certifica astăzi aceste evoluţii economice. Influenţele de la nivel european sunt extrem de importante pentru prima parte a anului 2012 pentru România".

Ministrul de resort a adăugat că bugetul pentru anul 2012 este unul "prudent", fiind foarte important ca România să îşi poată finanţa deficitul bugetar în primul semestru din 2012, în funcţie de ce se întâmplă la nivel european.

Despre efectele controalelor pe venitul minim garantat şi alocaţiile pentru familie, ministrul Muncii a spus că se poate vorbi despre o înjumătăţire a numărului beneficiarilor, întrucât mulţi dintre aceştia nu au mai îndeplinit condiţiile impuse de lege, deşi acestea nu au fost modificate. Motivul pentru care s-a ajuns la o înjumătăţire este, în opinia ministrului, rigurozitatea controalelor efectuate, dar şi faptul că plăţile au fost preluate de către agenţiile de specialitate.

Discuţia referitoare la creşterea salariilor bugetarilor şi a pensiilor în 2012 poate fi analizată în lunile aprilie sau mai, dar numai în cazul în care indicatorii macro-economici vor permite acest lucru, a declarat, la rândul său, Eugenia Barna, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, bănci din Camera Deputaţilor: "Practic, salariile nu vor fi tăiate, pensiile nu vor fi tăiate. Sperăm că dacă indicatorii macro-economici vor permite, în luna aprilie-mai, după discuţii şi evoluţia economică, să putem reanaliza această situaţie. Tocmai de aceea noi, astăzi (n.r. ieri), avem această discuţie cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, pentru a gândi o strategie în ceea ce priveşte şi recuperarea salariilor bugetarilor".

Membrii Comisiei pentru buget, finanţe, bănci din Camera Deputaţilor au discutat, ieri, cu delegaţia FMI pe marginea bugetului pe anul 2012, dar şi în ceea ce priveşte măsurile referitoare la salariile bugetarilor şi la pensii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb