Deputatul Chiriţă: "Transelectrica a investit doar 20% din planul propus de investiţii"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 martie 2014

Reprezentanţii companiei: "Investiţiile finalizate în 2013, cu 75% mai mari faţă de realizatul anului 2012"

Parlamentarul mai acuză societatea că stă cu banii din obligaţiuni în depozite bancare

Transelectrica a realizat, anul trecut, doar 20% din planul propus de investiţii, acuză deputatul Dumitru Chiriţă, care susţine că, în ciuda acestui fapt, transportatorul naţional de energie a beneficiat de creşteri de tarif.

Domnul Chiriţă a afirmat: "Cer reglementatorului să monitorizeze trimestrial investiţiile raportate, pentru că stăm foarte prost la capitolul interconexiuni, iar siguranţa sistemului energetic este foarte importantă. Transelectrica are 200 milioane de lei din obligaţiuni, pentru care plăteşte dobândă de 6,1%, care zac în depozite bancare pentru care primeşte o dobândă de aproape 3%".

La solicitarea ziarului BURSA, reprezentanţii Transelectrica ne-au declarat: "Prin planul de administrare aprobat, Transelectrica s-a angajat la investiţii de circa 2,4 miliarde lei pentru următorii 4 ani, iar diversificarea surselor de finanţare cu instrumente negarantate, inclusiv obligaţiuni, reprezintă o modalitate de a ne asigura că nivelul sporit de investiţii nu va suferi din cauza unor constrângeri financiare în condiţiile scăderii consumului de energie electrică. Efortul investiţional al companiei este în primul rând direcţionat către creşterea şi întărirea capacităţilor de export ale ţării, astfel încât Transelectrica să contribuie în mod activ la redresarea şi dezvoltarea sectorului energetic românesc". Ei ne-au mai declarat că în perioada 2010-2012, Transelectrica a înregistrat o evoluţie negativă în ceea ce priveşte efortul de menţinere şi dezvoltare a gradului de adecvanţă al reţelei de transport (reparaţii, mentenanţă şi investiţii finalizate), care a scăzut an de an de la 531 de milioane lei (2010) la 485 milioane de lei în 2011, ajungând la 400 milioane de lei în 2012.

Oficialii Transelectrica au subliniat: "Această scădere medie anuală de peste 13% a afectat în primul rând investiţiile, pentru care diminuarea a fost de peste 19% pe an, în timp ce reparaţiile şi mentenanţa au crescut, în medie, cu 3,4% pe an. Deşi compania nu poate oferi informaţii cu privire la performanţa financiară a anului 2013 înaintea calendarului financiar comunicat investitorilor, putem menţiona efortul deosebit făcut în anul 2013 pentru redresarea acestei situaţii, an în care efortul în menţinerea şi dezvoltarea gradului de adecvanţă al reţelei a crescut cu peste 40% faţă de anul 2012. O atenţie deosebită a fost pusă pe finalizarea investiţiilor, care a fost cu aproape 75% mai mare faţă de realizatul anului 2012".

Transelectrica a început tranzacţionarea obligaţiunilor sale corporative pe BVB la jumătatea lunii ianuarie. Cele 20 de mii de obligaţiuni emise de companie (nominative, dematerializate şi negarantate) au simbolul Tel şi numărul 18, valoarea nominală a unui titlu ridicându-se la zece mii de lei. Valoarea totală a emisiunii (200 de milioane de lei) are o rată a dobânzii de 6,1%, aceasta urmând a fi plătită anual, cu data maturităţii pe 19 decembrie 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb