Renunţarea la promovarea proiectului de înfiinţare a Companiei Energetice Naţionale ar fi o decizie bună în această perioadă, în condiţiile în care preocuparea majoră ar trebui să fie furnizarea în condiţii de siguranţă a energiei, a declarat, ieri, preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) şi al Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu.
Domnia sa susţine: "Cred că s-a renunţat la promovarea acestui proiect în urma informaţiilor pe care le deţin şi a analizelor făcute, dar şi pe baza informaţiilor primite de la companiile importante din domeniul energetic, precum şi de la Comisia Europeană. Este cea mai înţeleaptă decizie pentru că în această perioadă se intră pe un alt palier, iar principala grijă trebuie să fie furnizarea în condiţii de siguranţă a energiei şi în special alimentarea cu energie termică a oraşelor României".
Potrivit Agerpres, deputatul PSD Iancu a subliniat că ar fi o greşeală ca în ultimele trei luni din an să se înceapă o schimbare şi o restructurare a sistemului energetic. Politica energetică în viitor prevede, în primul rând, înfiinţarea unui minister al energiei, precum şi reorganizarea sistemului. Domnia sa este de părere că ar fi mai potrivită reorganizarea sistemului energetic în trei companii gândite într-o organizare integrată vertical în care să fie comasate toate formele de producţie de energie, de la nuclear, hidro, cărbune la gaze naturale şi ţiţei. Potrivit lui Iulian Iancu, cele trei companii vor avea preţuri aproximativ egale, vor putea concura în condiţii competitive pe piaţă şi îşi vor putea atrage fondurile necesare de investiţii.
La finele lunii august, premierul Călin Popescu-Tăriceanu anunţa că proiectul privind înfiinţarea Companiei Energetice Naţionale este într-o fază avansată şi este pregătit pentru aprobare.