Deputatul PD Dumitru Pucheanu: Actul de retrocedare a castelului Bran este lovit de nulitate

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 13 iunie 2007

Deputatul PD Dumitru Pucheanu: Actul de retrocedare a castelului Bran este lovit de nulitate

Preşedintele subcomisiei par­lamentare de anchetă privind legalitatea retrocedării castelului Bran, deputatul PD Dumitru Pucheanu, afirmă că actele prin care s-a făcut retrocedarea sunt "total lovite de nulitate", deoarece pro­cedurile nu au fost respectate.

"Restituirea a fost ilegală. Concluzia raportului subcomisiei este că actul de retrocedare este lovit de nulitate absolută, pentru că nu s-au res­pectat procedurile şi legile existente: pe de-o parte Legea 213 şi Constituţia, care spun că domeniul public este inalienabil, pe de altă parte, la momentul când s-au stabilit moştenitorii, nu s-au respectat procedurile, astfel încât, în prima cerere formulată către Prefectura Braşov au existat cinci moştenitori, iar ulterior, în momentul restituirii, s-a făcut doar către trei din cei cinci moştenitori", a afirmat, ieri, Pucheanu, cu ocazia pre­zentării raportului subcomisiei, in­formează Rompres.

Deputatul PD a menţionat că membrii subcomisiei au studiat 24 de volume de documente în această cauză, însumând peste 2.000 de pagini. "Noi vom înainta raportul plenului Camerei, se va lua o hotărâre, iar Parlamentul va putea sesiza Guvernul, ÎCCJ, Parchetul de pe lângă ÎCCJ şi alte instituţii abilitate", a spus Pucheanu. La rândul său, preşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, social-democratul Tudor Mohora, a declarat că această subcomisie a prezentat concluziile sale, dar "nu are cum să le absolutizeze, pentru că trebuie însuşite de plenul Camerei". "Dânşii spun că s-au produs asemenea încălcări ale procedurilor, a Constituţiei şi a unor legi importante privind patrimoniul public, care ar putea să ducă la anularea actului de restituire, într-o instanţă de judecată. Se poate propune, ca viziune a plenului Camerei, o nuanţare: anume de a se face demersuri în continuare, eventual într-o instanţă de judecată, pentru că Parlamentul, ca Legislativ, poate sesiza, dar nu poate da verdicte. Sunt elemente care ar putea să pună autorităţi ale statului în postura de a lucra pentru a da răspunsuri la aceste semne de întrebare", a spus Mohora.

Pe de altă parte, el a criticat faptul că Ministerul Culturii şi Cultelor s-a "derobat" de res­ponsabilitate, împingând-o către Muzeul Bran. "Moştenitorii au intentat proces MCC, în care contestau dreptul muzeului de a retroceda, considerând că ministerul trebuie să facă acest lucru", a spus Mohora. Potrivit lui Mohora, plenul Camerei se va pronunţa săptămâna viitoare în privinţa raportului subcomisiei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb