Deputatul PSD Costel Lupaşcu, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO a reprezentat ţara noastră în perioada 26-29 mai la Sesiunea Adunării Parlamentare a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord care s-a desfăşurat pentru prima dată la Tbilisi, în Georgia, potrivit unui comunicat de presă.
Parlamentarul social-democrat botoşănean a luat parte în prima zi a reuniunii, desfăşurată chiar de ziua naţională a Georgiei, la lucrările Consiliului interparlamentar Georgia-NATO şi ale Comitetului decizional al Adunării Parlamentare. A doua zi, deputatul PSD a fost prezent la sesiunea comitetelor dedicate chestiunilor de securitate şi apărare, precum şi celor economice cu impact asupra problemelor de securitate, unde s-a pus accent pe creşterea investiţiilor în capabilităţile tehnologice de profil şi pe majorarea bugetelor de apărare a statelor membre NATO, potrivit sursei citate.
Lupaşcu a declarat: "Astăzi NATO îndeplineşte o funcţie mult mai importantă, care depăşeşte cu mult chiar cele trei obiective propuse iniţial. NATO a devenit un factor mondial de stabilitate, care asigură un echilibru politic important. Astăzi e foarte greu să ne imaginăm cum ar arăta Europa şi întreaga lume în afara Tratatului Nord-Atlantic. Vreau să subliniez că în cei 15 ani care au trecut de când a devenit membru NATO, România nu a fost doar un beneficiar al securităţii, ci şi un furnizor important de securitate. România a participat activ la operaţiunile NATO şi este poate unul dintre cei mai conştiincioşi membri ai acestei organizaţii, care a răspuns mereu "Prezent", atunci când i s-a solicitat să se alăture acţiunilor întreprinse de NATO".
Conform sursei, în ultima zi a reuniunii, pe 29 mai 2017, deputatul social-democrat botoşănean participă la sesiunea plenară a Adunării Parlamentare, unde este dezbătut şi supus votului membrilor Adunării proiectul de Declaraţie privind Sprijinirea Integrării Euro-Atlantice a Georgiei.
Deputatul PSD a subliniat: "Îmi doresc foarte mult să ne consolidăm statutul de furnizor de securitate serios şi de încredere, în regiunea sud-estică a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene. În primul rând mă interesează securitatea cetăţenilor români. Revitalizarea industriei de apărare este o componentă extrem de importantă a programului nostru de guvernare. Aici nu vorbim doar de creşterea capacităţii de apărare şi securitate, ci şi de o componentă economică şi socială. O industrie de apărare puternică reprezintă un motor important de dezvoltare economică. O industrie de apărare puternică înseamnă locuri de muncă bine plătite pentru foarte mulţi cetăţeni".