Deputatul Zamfir vrea să lase conducerea BNR fără imunitate

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 mai 2016

Deputatul Zamfir vrea să lase conducerea BNR fără imunitate

Adrian Vasilescu: "Nu înţeleg ce ar dori proiectul de lege să modifice la statutul BNR, dar văd hiba - textul statutului este atât de încâlcit, încât este greu de desprins esenţa"

Zamfir: "Am ţinut cont de ceea ce a spus preşedintele Klaus Iohannis în cererea de reexaminare a Legii Macroprudenţialităţii"

Imunitatea conducerii Băncii Naţionale a României (BNR) pare să deranjeze tot mai mult, în ultima perioadă.

După ce a ridicat semne de întrebare în rândul unor avocaţi, în presă şi printre consumatori, imunitatea civilă şi penală a membrilor Consiliului de Administraţie al BNR a ajuns subiect de discuţie şi chiar motiv de întocmire a unor iniţiative legislative în Parlament.

Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir intenţionează să depună un proiect de lege prin care să elimine din statutul Băncii centrale articolul care conferă imunitate conducerii BNR.

Domnia sa ne-a spus: "Am discutat astăzi (n.r. ieri) în partid pe marginea acestei iniţiative şi rămâne să vedem ce se stabileşte. Sunt şi colegi care mă susţin, sunt şi care nu sunt de acord cu proiectul. Este posibil să depun iniţiativa în prima şedinţă a Biroului Permanent, în funcţie de ce decizie va fi luată în partid.

Personal, nu am o problemă cu cei din BNR, pur şi simplu am ţinut cont de ceea ce a spus preşedintele Klaus Iohannis în cererea de reexaminare a Legii privind înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială".

Şeful statului a menţionat, printre altele, în scrisoarea sa prin care a întors în Parlament legea ce reglementează activitatea Comitetului pentru Macroprudenţialitate: "Art. 11 alin. (2) din legea transmisă la promulgare exonerează de răspundere civilă şi penală persoanele care au deţinut sau deţin calitatea de membru al Consiliului general, al unei comisii tehnice sau care lucrează sau au lucrat în cadrul secretariatului Comitetului pentru îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor legate de activitatea Comitetului, dacă aceştia au acţionat cu bună credinţă. Prin modul de reglementare al art. 11 alin. (2) se instituie un nou tip de imunitate pentru o categorie de demnitari şi funcţionari publici, imunitate ce excede cadrului constituţional, ceea ce impune o clarificare legislativă în sensul punerii de acord a recomandărilor europene în materie implementate cu reglementările interne".

Articolul 11 din Legea de înfiinţare a Comitetului pentru Supraveghere Macroprudenţială este copy-paste după statutul BNR, subliniază domnul Zamfir.

Legea Statutului BNR (312/2004) prevede: "Membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială".

În opinia parlamentarului liberal, "este firesc să gândim abrogarea acestui articol".

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, susţine că textul statului Băncii Centrale la care face referire Daniel Zamfir este "încâlcit" şi nu poate fi înţeles cu uşurinţă. Domnia sa ne-a declarat: "Cred că este bine să ne uităm de la ce anume pleacă iniţiativa în cauză şi ce ar dori să modifice. Deocamdată, nu înţeleg ce ar dori proiectul de lege să modifice în acest articol. Eu citesc pasajul din statutul BNR şi văd că sunt câteva situaţii în care fie membrii Consiliului de Administraţie, fie personalul din BNR care se ocupă de supravegherea prudenţială nu răspund penal sau civil dacă: 1) au acţionat cu bună credinţă; 2) fără neglijenţă; 3) în condiţiile legii. Şi atunci mă întreb unde este tipul special de imunitate la care se face referire? Văd unde este hiba - într-un text atât de încâlcit încât este greu de desprins esenţa. Însă acest aspect îl regăsim în mai toate legile din ţara noastră".

Domnul Vasilescu remarcă faptul că aceeaşi problemă o are şi textul Legii de înfiinţare a Comitetului Naţional de Supraveghere a Macroprudenţialităţii.

În replică, deputatul Zamfir reiterează că este vorba de principiu, nu de modul în care este scrisă legea BNR.

Avocatul Nicoleta Grigorescu este de părere că prevederile articolului din statutul BNR "nu sunt imunităţi, ci privilegii". Domnia sa a comentat, în urmă cu mai bine de un an: "Mi se pare că acestea sunt nişte privilegii pe care BNR şi le-a asigurat, iar statul le-a confirmat".

Parlamentarul Daniel Zamfir, care a promovat Legea dării în plată, a anunţat, recent, că mai are în intenţie redactarea unor iniţiative legislative şi că vrea să depună un amendament la proiectul de lege al deputatului PSD Ana Birchall privind conversia creditelor în valută, care să prevadă conversia creditelor contractate în franci elveţieni la cursul istoric.

Opinia Cititorului ( 45 )

  1. Sa fie si rotatie din 4 in 4 ani sau 5.

    1. Sa fie obligati sa iese la pensie cand implinesc varsta.Stau acolo toti expiratii pana ii duce dricul.

      Astept cu interes rezultatele de la alegeri, avand in vedere prestantele unor membrii ai partidelor din ultima vreme, care in mod evident, se vor restrange asupra rezultatelor generale ale respectivelor partide.

      Cimitirul elefanților a devenit BNR

    Omul de la PNL se crede Dumnezeu.

    Cine e el de fapt, si cine la ales direct de fapt, si ce politica face PNL de fpat ? 

    Cred ca daca i-au 10% cu toate populismele lor stangiste, adica opus opticii votantilor conservatori PNL,- e lucru mare.

    Daca PNL, nue atent cu alde deputat Zamfir, chiar si cu Gheorghiu, extremde slaba, Johannis se cred regele Carol, - PNL risca soarta PNCTD pe bune. 

    1. Oamenii l-au ales.Buni rai am pus stampila pe ei.

      Pe băieții de la BNR nu a pus nimeni stampila și totuși au imunitate și soarta noastră depinde de ei.

      Te-a distrus limba romana (gramatica)

      Da

      dute draq se bancher ,sa dea cel de sus sa ajungi sa iti pierzi locuinta sa vzi si tu cum e

    In mai toate tarile democratice se face rotatie, ba la 4, ba la 5 ani. Si asa este frumos pentru guvernanta corporativa.

    Sa cititi pe hotnews de [...] cum il pupa aia in [...] pe izmarescu si co!!! 

    1. Voi chiar credeti ca politicile BNR le face Isarescu? In cadrul BNR sunt poate printre cei mai bine pregatiti macroeconomisti din Romania. Indiferent ca va fi Isarescu sau Georgescu sau Protopopescu, si va avea incredere in echipa de economisti, BNR prin parghiile pe care le detine poate asigura sustinere pentru dezvoltarea economica. Dar cititi si voi, ca obiectivul principal al BNR este stabilitatea preturilor ! Pe langa aceasta prin interventiile valutare, BNR poate oferi o volatilitate redusa la cursul leu-euro, ceea ce ofera stabilitate climatului de business. In afara de aceste doua obiective majore, BNR nu prea mai are cu ce contribuii (decat din punct de vedere tehnic) la cresterea economica a tarii. DIncolo de acestea pentru crestere economica avem nevoie de un climat fiscal stabil, de infrastructura, de un sistem educatian functional, de cunostinte in accesarea de fonduri, de legi care sa fie constitutionale, de sustinerea investitiilor si nu in ultimul rand de eradicarea coruptiei. Din pacate majoritatea parlamentarilor sunt atat de incuiati, incat proiectele de legi pe care le lanseaza se refera strict la experienta lor cotidiana, fara nici macar un studiu in spate. Asa ajung constructorii sa elaboreze legea darii in plata, si pe urma se trezesc ca au uitat sa mentioneze ca pentru aceste tranzactii nu se plateste impozit (de fapt nu au uitat, ci nu s-au gandit la aceste aspecte, asa cum de altfel nu s-au gandit la multe altele) Cu acest parlament fratilor, in cel mai bun caz va trebui sa plecam din tara.

      Pleacă tu.

      Eu rămân ca văd ca lucrurile încep sa se miste 

      Hot news scrie pe bani.

      Sau nu scrie pentru ca încasează de la bănci  

      pleaca tu, ca esti pus pe furat

      Poate ne luminezi si pe noi si ne spui ce se misca, ca sa nu ramai singur in aceasta tara, pentru ca atunci va trebui sa sustii tu toti hotii din parlament.

      In invatamant, vreau doar sa iti spun ca elevii care termina in vara clasa a 3-a nu au nici azi manualele pe care trebuiau sa le aiba din toamna.  

      In sistemul medical sub obladuirea ministrilor corupti, oamenii mor cu zile, 

      Despre infrastructura nu mai vorbesc. 

      Unde se misca? Singurul loc unde se misca este la cresterea nesimtirii parlamentarilor, si la chestiile populiste la care adera, insa tot pe banii populatiei.  

      Ti-as dori ca in continuare sa iti faca legi constructorii, numai ca asta ar insemna ca si mie si la restul populatiei ne va fi mult mai rau.  

      Si ca sa iti mai spun ceva legat de parlamentul asta care a inceput sa miste. Sunt peste 1500 de legi declarate neconstitutionale, de care acesti parlamentari au uitat, dar vor sa ia imunitatea BNR, care de altfel NU EXISTA. (numai ca pentru parlamentari, daca o propozitie are mai mult de subiect, predicat si eventual maxim un atribut, devine prea complicata pentru a o intelege).

      Dacă imunitatea conducerii BNR nu exista atunci unde e problema dacă dispar acele 2 articole?

      Nu este nicio problema, in schimb daca si parlamentarii ar trebui sa raspunda pentru cele 1500 de legi neconstitutionale votate, ar aparea o problema majora. DE CE ZAMFIR NU FACE O LEGE PRIN CARE PARLAMENTARII SA NU MAI AIBA IMUNITATE SI SA RASPUNDA SI EI PENTRU CE LEGI VOTEAZA. Adica daca se dovedeste ca legea este neconstitutionala, pac 2 ani de parnaie. CUM SUNA ASTA??????

      Zamfir e adevărat.

      A salvat zeci de mii de familii din sclavie. 

      Nu credeam ca România mai are scăpare pana sa văd ca mai exista oameni ca el. 

      Lucrez de 3 ani în Germania dar mă bate gândul sa mă întorc acasă.  

      Nu pentru legea Darii in plata , nu am nevoie de ea. 

      Vreau ca copiii mei sa se simtă romani. 

      P.s. 

      De ce conducerea BNR are imunitate ?  

      De ce BNR trebuie sa plătească pentru greșelile conducerii?

      Care e logica?  

      Pai dacă nu e nici o problema hai cu abrogarea celor 2 articole.Ce atâta scandal dacă e consens.

      Logica e sa facă ce vor fără a putea fi trași la răspundere.

      Mentalitate de nomenclaturiști.  

      Toți sunt formați pe vremea PCR ului.

      Mai frate nici nu-mi trecea prin minte ca Isarescu are imunitate.

      Așa se explica de ce își bate joc de toată lumea. 

      Vede peste tot riscuri sistemice ,rezerva de aur nu trece de 100 tone ca are el premoniții,  

      Baga legi prin parlament în care își da dreptul de a legifera ,  

      Amână amortizorul de capital pentru banci ca 10 amărâți și au dat casa în plata....

      Se comporta așa pentru ca știe ca nimeni nu poate sa-I facă nimic. 

      E versat mosu'

      Draga Andrei, BNR nu are imunitate. Problema este ca un parlamentar constructor nu intelege o propozitie formata din mai mult de un subiect si un predicat. BNR are obiective foarte clare, si pe care le-a atins (stabilitatea preturilor, adica inflatia care a ajuns la niveluri comparabile cu UE si mentinerea stabilitatii financiare, prin politica monetara adoptata) Stabilitatea financiara insa depinde si de masurile populiste si nesustenabile luate in parlament de constructori, soferi, avocati si alte functii care nu prea au nimic in comun cu economia sau finantele. BNR prin interventiile valutare a reusit sa ofere stabilitate cursului de schimb, care permite dezvoltare economica a sectoarelor din economia nationala. In afara de aceasta BNR a facut si profit pentru stat. BNR nu sta nici in Isarescu si nici in Vasilescu.

      Perfect de acord, dar cu o tura sa scoata si imunitatea parlamentarilor si sa introduca raspunderea acestora pentru legile pe care propun sau le voteaza.!

      Dar unde este logica in care un mare avocat, precum Piperea, vine si spune ca Bancile is niste camatari cu acte, dar in acelasi timp ia credite de la ele ? De ce lucrezi cu camatarii domnule avocat??????

      Unde e logica marelui avocat care se "bate" cu bancile dar le apara la Oltchim impotriva fostilor salariati...?

    Mi-ar place sa il pot vota pe Zamfir insa nu va fi in circumscriptia mea electorala. In sistemul bugetar romana, de forta sau nu , sunt prea multi privilegiati de legi speciale de imunitate, de pensionare , sporuri nemeritate si altele. E bine ca incepe cu BNR, e bine sa dispara privilegiile fara a intra in analize pe text cum ar vrea Vasilescu. BNR nu are de ce sa aiba lege speciala!

    1. Se pregatesc sa-l salte pe M.I...in dosarelul RomP. oricum cred ca i se mai pot face inca 10-12 dupa cum arata "activitatea" lui magagerial-economica personala.Sunt curios unde tine banii , in fonduri gen Tiriac ?

      Voteaza-l...inca un mandat sa-si mai asigure o "pensie" de 1500 de lei /mandat....iar noi pentru o pensie de 1500 de lei trebuie sa lucram 30 de ani.nu ??? asta da echitate

      Da mai,acest parlamentar isi merita si salariul si pensia,iar voi postacilor nu vedeti realitatea nici acum.

      Ii doresc mai multe mandate de parlamentar decat a avut vanzatorul de tara ce-si zice guvernator. 

      Ai putea macar sa studiezi CV-urile celor din BNR si CV-ul constructorului Zamfir, sa vezi daca exista vreo diferenta. Oricum de la multime nu te poti astepta la prea multe. Aceasta multime a ales ca 34 de ani sa fie condusa de cel mai PROST dintre ei. De ce s-ar schimba ceva acum?

      Esti penibil cu cv-ul.

      Mahalaua ineptă l-a încurcat cu ceva timp de 26 de ani pe guvernatorul BNR, format în perioada comunistă?

      Toți vă credeți miezul din gogoașă, cu CV-uri și patalamale înflorite prin longevitatea în funcții și pe sistemul Pile Cunoștințe și Relații. 

      E Om Zamfir!

      RESPECT 

      Da

      Cand te duci cu cheile de la apartament la Banca ???

      Golanii spun respect. Printre blocuri.

      Golanii spun respect. Printre blocuri.

      un argument adevarat. bravo! ce mai conteaza cv-urile?? ... poate Zamfir sa ii ia pe cei din Gara de Nord sa ii puna la BNR. Din pacate multimea din aceasta tara nu se va trezi in secolul acesta.

      prin lupta nu prin gargara. In ce tara a mai venit un guvernator sa discute cu guvernul. Asta-i pohta ce-am pohtit:-)

    Si la BNR sa fie limitat mandatul la maxim 5 ani si nu mai mult de 2 mandate. Ne-am ales cu un guvernator de banca nationala cel mai longeviv din lume, ne-am ales cu un mosneag de consilier care are 80 de ani si cred ca nu-si mai aduce aminte ce-i cu el pe acolo. Vreau sa fie schimbata toata conducerea BNR sa vina altii si sa vada mizeriile care sunt dosite de ani de zile de acesti guru ai macrostabilitatii. Ajunge cu tutankamonii astia care fac numai ce le zic stapanii lor din afara.

    1. Sua cu democatie multa n- are guvernator ca al nostru 26 de ani!

      Daca vine Herr Nowotny la Bucuresti, desi trebuia sa mearga la Chisinau... Love is in the air:-)

      Se ofera o carja la pensionare ?

      in capitalism

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb