Desfiinţarea Casei de Compensaţie, problemă de viaţă şi de moarte pentru Sibex

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 ianuarie 2014

Desfiinţarea Casei de Compensaţie, problemă de viaţă şi de moarte pentru Sibex

Bursa sibiană are drept de veto la CRC

Sibex se află într-o cursă contracronometru pentru supravieţuire, iar Adunarea Generală de la Casa Română de Compensaţie (CRC), convocată la finalul acestei luni, pentru desfiinţarea societăţii şi distribuirea participaţiilor către acţionari, pune presiune suplimentară.

În scenariul cel mai sumbru, închiderea CRC ar putea pune lacăt pe Sibex.

Potrivit normelor europene, decontarea derivatelor trebuie făcută prin Contrapărţi Centrale (CCP), începând cu septembrie 2013, iar până la conexiunea cu o astfel de instituţie, existenţa Sibex depinde de CRC.

Dacă vor să se autosalveze, sibienii trebuie să se mişte repede şi să se încadreze în normele europene.

Potrivit unor surse, AGA la CRC a fost convocată la solicitarea "Swiss Capital", acţionar cu o deţinere de 6,36%.

Sibex controlează 41% din CRC şi s-ar putea opune propunerii de desfiinţare, însă decizia aparţine noului Consiliu de Administraţie, ales în luna octombrie.

Întrucât încercarea de înfiinţare a unei CCP locale a eşuat, Bursa sibiană a anunţat, în toamnă, că a ales serviciile Hellenic Exchanges.

Negocierile privind contractul se pare că sunt în fază finală.

Pentru a-şi putea continua activitatea, Sibex a apelat, în toamnă, la un artificiu, prin bunăvoinţa Autorităţii de Supraveghere Financiară, care a permis caselor de compensare autohtone să depună actele pentru reautorizare, ceea ce a lăsat un răgaz de câteva luni pentru găsirea unei soluţii.

Potrivit unor surse, acest răgaz expiră în primăvară, iar CRC nu are şanse să îndeplinească criteriile de CCP (printre altele, capital minim de 7,5 milioane de euro), ceea ce ar însemna că va intra în lichidare. Cu alte cuvinte, CRC nu mai are mult de trăit, indiferent de hotărârea acţionarilor la AGA de la finalul lunii, aşa că toate speranţele sunt puse în conexiunea, cât mai rapidă, cu grecii.

Momentul AGA de la CRC este unul în care noua conducere Sibex va demonstra intenţiile adevărate pentru resuscitarea pieţei, în urma luptelor de putere frecvente care au măcinat bursa după fuga brokerului Cristian Sima, fostul preşedinte Sibex, în toamna lui 2012.

Din Consiliul Sibex fac parte, acum, preşedintele Ovidiu Gălăţanu, susţinut de omul de afaceri Radu Dimofte, vicepreşedintele Gabriel Lupaşcu, consilier juridic la SIF Moldova, Manuela Duţu, susţinută de Bogdan Baloşan (care deţine 5% din bursa sibiană), Monica Ploscaru, susţinută de "Transilvania Capital" şi grecul Petros Iakovou, CEO la Hellenicamerican Securities&Asset Management.

Încercările de înfiinţare a unei CCP locale au eşuat, atât la Sibex, cât şi la Bursa de Valori Bucureşti, deşi, la un moment dat, cele două burse au lucrat împreună la proiect.

Una dintre soluţiile vehiculate, atunci, pentru Sibiu a fost ca Depozitarul Sibex şi Casa Română de Compensaţie (CRC) să fuzioneze, cele două instituţii având în vistierie aproximativ 6 milioane de euro.

Adunările Generale cu tema CCP nu au întrunit cvorumurile necesare nici la Sibex, nici la BVB.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pe cand AGA la depozitarul SIBEX pentru lichidare???

    Banii trebuie sa se intoarca rapid la actionari pentru a fi investiti. Nu mai cheltuiti banii actionarilor... vrem banii nostri!!! 

    1. Cum ati putut vota astfel de reprezentanti? Cum ati putut aviza un executiv atat de slab? Directorii la sibex, depoz, casa au reusit sa faca bursuta aia in cativa ani absolut invizibila, inodora, insipida! Un executiv mai slab nu s-a vazut de la Sima incoace. Pana si Sima a fost mai bun decat astia. Actionarii, saracii, ce-i mai plang (ironie)

      Balosan are 5% pe numele lui,5% pe numele grigoroiu narcisa(amanta) si vreo 2% pe firma care se tot raporteaza ca persoana initiata.(administrata de nevasta lui petru , directorul gen si sluga lui balosan).cu atatea actiuni cum de nu este in consiliu acest balosan??!!!!

      De acord sa se dea banii inapoi actionarilor pana nu i smechereste balosan cu slugile lui. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb