Proiectul legii de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie intră în dezbaterea membrilor Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, conform ordinii de zi aprobată pentru şedinţa de astăzi. Controversata iniţiativă legislativă, care a fost avizată negativ de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) deoarece nu ar oferi suficiente garanţii pentru asigurarea independenţei magistraţilor, reprezintă una dintre solicitările Comisiei Europene înscrise în rapoartele MCV din ultimii doi ani şi în rapoartele GRECO.
Cu toate acestea, proiectul actual, care nu corespunde cerinţelor CSM şi ale unei părţi din asociaţiile profesionale ale magistraţilor, nu a fost agreat în forma iniţială nici de reprezentanţii UDMR, care nu îşi doresc ca dosarele instrumentate până acum de SIIJ să treacă automat la Direcţia Naţională Anticorupţie. De aceea, reprezentanţii UDMR au solicitat ca dosarele respective să fie preluate de o altă secţie sau o direcţie care să figureze în subordinea Parchetului General.
Se pare însă că liderii coaliţiei de guvernare PNL-USR PLUS-UDMR au ajuns în sfârşit la o soluţie care să le permită să treacă proiectul legislativ prin Parlament şi să spere că acesta va trece şi de filtrul Curţii Constituţionale după ce va fi contestat de PSD, după cum au anunţat deja reprezentanţii social-democraţilor.
Conform unor surse politice, PNL şi USR PLUS au acceptat una dintre condiţiile puse de UDMR pentru a vota desfiinţarea SIIJ şi anume pe aceea privitoare la introducerea unei imunităţi sporite pentru magistraţi, astfel încât judecătorii şi procurorii să nu poată fi trimişi în judecată fără avizul CSM. Practic, Secţia de judecători a CSM va aviza trimiterea în judecată a judecătorilor, iar Secţia de procurori va proceda identic pentru procurori. Acest aviz pentru trimiterea în judecată a magistraţilor a fost invocat şi de CSM atunci când nu a fost de acord cu proiectul de lege propus de Stelian Ion, ministrul Justiţiei.
Potrivit actualei reglementări din legea 303/2004, avizul CSM este necesar doar pentru percheziţia, reţinerea sau arestarea judecătorilor sau procurorilor, nu şi pentru trimiterea lor în judecată.
A doua condiţie a UDMR privind trimiterea dosarelor instrumentate de SIIJ către Parchetul General nu a întrunit consensul liderilor coaliţiei de guvernare, care au decis să fie respectată competenţa materială a Parchetelor - aşa cum este ea prevăzută în procedura penală, iar dosarele cu magistraţi care vizează infracţiuni de corupţie vor fi instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie.
Reprezentanţii PNL, USR PLUS şi UDMR ar dori ca acest proiect legislativ să treacă de votul Camerei Deputaţilor în maximum două săptămâni, după care să fie transmis, în procedură de urgenţă, Senatului, care este for decizional cu privire la această iniţiativă de act normativ.
Proiectul a fost avizat pozitiv de Consiliul Legislativ, al cărui preşedinte este Florin Iordache, cel care, din calitatea de fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a militat pentru înfiinţarea SIIJ.
Iniţiativa legislativă trebuia să intre în dezbaterea Comisiei Juridice încă de săptămâna trecută, dar a fost amânată pentru astăzi, pentru a participa la discuţii atât ministrul Justiţiei, Stelian Ion, cât şi procurorul general Gabriela Scutea, judecătorul Corina Corbu - preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Bogdan Mateescu - preşedintele CSM şi reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor.