Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), care va reprezenta statul în fondul de investiţii ce va fi înfiinţat împreună cu Rompetrol, a demarat un proces de achiziţie de servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică pe parcursul derulării etapelor de înfiinţarea a fondului kazah-român, potrivit unui anunţ al SAPE. Termenul-limită de depunere a ofertelor este 7 septembrie 2016, ora 10:00, potrivit Agerpres.
Acest anunţ pare ciudat, în condiţiile în care, recent, senatorii din Comisia economică, industrii şi servicii au dat aviz negativ proiectului de lege privind aprobarea Memorandumului de Înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V la 15 februarie 2013.
În noiembrie 2013, Curtea Constituţională a declarat legea în ansamblul său ca fiind neconstituţională, după sesizarea preşedintelui Traian Băsescu, iar parlamentarii au primit-o la reexaminare.
La peste doi ani distanţă, pe 16 februarie 2016, Comisia pentru politică economică şi cea juridică din Camera Deputaţilor fac un raport comun, prin care propun respingerea legii. Plenul Camerei Deputaţilor votează abia pe 8 iunie respingerea legii, pentru care Senatul este forul decizional.
Circuitul re-examinării legii pare că s-a intensificat, în Parlament, în ultima perioadă, la fel ca activitatea procurorilor DIICOT, care au deschis, în mai, un nou dosar privind privatizarea rafinăriei Petromidia.
DIICOT a anunţat, atunci, că a pus sechestru de 3 miliarde de lei pe bunuri şi acţiuni ale "KazMunayGaz International NV" (fostă The Rompetrol Group NV), "Oilfield Exploration Business Solutions" (fostă "Rompetrol") şi "Rompetrol Rafinare", într-un nou dosar "Rompetrol", disjuns din cauza trimisă în judecată în anul 2006, în care a fost judecat Dinu Patriciu, alături de alte persoane.
Ulterior, au apărut informaţii că DNA îl cercetează pe fostul premier Victor Ponta, cu privire la memorandumul Rompetrol.
În iulie, adică după respingerea memorandumului Rompetrol în Camera Deputaţilor, ministrul Energiei Victor Grigorescu a declarat că Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) se va ocupa de înfiinţarea fondului de investiţii de un miliard de dolari alături de Rompetrol, aşa cum prevede memorandumul semnat în 2013.
Întrebat dacă se poate merge mai departe, în condiţiile în care memorandumul din 2013 se află în atenţia procurorilor DNA, Victor Grigorescu a afirmat că interesul Ministerului Energiei este să se achite de "acele obligaţii care decurg din legislaţia în vigoare". Potrivit ministrului, obligaţiile asumate nu au legătură cu investigaţiile procurorilor.
Potrivit memorandumului dintre Rompetrol şi statul român, aprobat în Guvern la finele lunii ianuarie 2014, Rompetrol va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26% din Rompetrol Rafinare. De asemenea, memorandumul prevede înfiinţarea unui fond de investiţii comun în valoare de un miliard de dolari.