DEŞI AU RAPORTAT REZULTATE ÎN SCĂDERE, Brokerii: Primul trimestru nu este dezamăgitor pentru "Transelectrica" şi "Transgaz"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 mai 2012

Brokerii: Primul trimestru nu este dezamăgitor pentru "Transelectrica" şi "Transgaz"

Cotaţia TEL a picat cu 5,8%, iar a TGN cu 6,73%

"Transelectrica" şi "Transgaz" au raportat rezultate în scădere în primele trei luni din acest an. Cu toate acestea, brokerii sunt de părere că premisele sunt bune pentru cele două companii în acest an şi consideră că, în prezent, cotaţiile celor două companii par a fi subevaluate.

Transelectrica (TEL) a înregis-trat în primul trimestru o cifră de afaceri în creştere cu 17,7%, la 884,2 milioane lei (203,1 milioane euro), şi un profit net de 43,6 milioane lei (10 milioane euro), de 3,7 ori sub câştigul din perioada similară a anului trecut.

Transgaz (TGN) a avut în primul trimestru o cifră de afaceri în scădere foarte uşoară, de 0,4%, la 455,6 milioane lei (104,6 milioane euro), şi un profit net de 173,5 milioane lei (aproape 40 milioane euro), cu 11% mai redus decât în perioada similară a anului trecut.

Mihai Căruntu, BCR: Investiţia în "Transgaz", de preferat în detrimentul "Transelectrica

"Rezultatele TEL si TGN în primul trimestru din 2012 au în comun faptul că sunt sub trimestrul I din 2011 (în special în cazul Transelectrica), dar acest lucru nu poate fi considerat surprinzător din moment ce performanţa din perioada similară a anului trecut a fost una excepţională şi deci dificil de replicat (mai ales în cazul Transelectrica)", ne-a declarat Mihai Iulian Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţa de Capital BCR. Potrivit domniei sale, principalul factor care a afectat rezultatul operaţional al TGN şi TEL a fost legat de faptul că volumul de electricitate şi de gaze transportat a fost mai mic decât în primul trimestru din 2011.

"Nu se poate însă spune, în pofida rezultatelor în scădere, că primul trimestru din 2012 ar fi fost dezamăgitor pentru TEL şi TGN, ba dimpotrivă, există premisele unui an 2012 rezonabil de bun pentru ambele companii", ne-a mai spus Mihai Căruntu, adăugând: "În cazul Transelectrica, aceasta ar însemna un an 2012 sensibil peste anii 2009 şi 2010, şi cât mai aproape de 2011 şi considerăm că există şanse pentru un astfel de scenariu. La fel şi în cazul TGN, considerăm că 2012 ar trebui să fie rezonabil de aproape de rezultatele financiare din 2011, în funcţie şi de tariful de transport pe care ANRE îl va aproba începând din iulie 2012".

Mihai Căruntu este de părere că, în condiţiile în care cotaţiile pentru ambele companii au scăzut ca urmare a impactului evoluţiilor de pe pieţele externe, există argumente pentru a prefera "Transgaz" în detrimentul "Transelectrica": "Argumentele relative în favoarea < Transgaz > sunt următoarele: 1) îndatorarea sensibil mai scăzută şi deci cheltuieli cu dobânzile acoperite mai confortabil de profitabilitatea operaţională; 2) stabilitate a profitabilităţii operaţionale în cazul TGN faţă de o volatilitate ridicată la TEL (suplimentar, în cazul TEL, reevaluarea creditelor în valută are un impact major asupra profitului net datorită diferenţelor de curs valutar care în cazul deprecierii leului induc ajustări negative ale profitului operaţional, aşa cum a fost cazul în primul trimestru din 2012); 3) deprecierea RON ar favoriza TGN din moment ce contractele pentru serviciile de tranzit care generează circa jumătate din profitabilitatea operaţională sunt denominate în special în USD; 4) necesităţi de investiţii de capital sensibil mai mari la TEL; 5) TGN este plătitor stabil de dividende consistente (practic cea mai stabilă acţiune de dividend de la BVB), în timp ce practic în cazul TEL ar trebui să se găsească o soluţie ca dividendele distribuite să fie cât mai mici (sau deloc, dar oricum nu la nivelul a 90% din profit), atât timp cât necesităţile de investiţii rămân majore".

Analistul citat opinează că esenţial pentru modul în care investitorii se vor poziţiona faţă de cele două companii de utilităţi vor fi noii parametri de calcul ai tarifului de transport pentru următorii 5 ani care trebuie să fie aprobaţi de ANRE începând cu 1 iulie 2012 (pentru Transgaz) şi respectiv de la 1 ianuarie 2013 (pentru Transelectrica)".

Andrei Rădulescu, SSIF Broker: Rezultatele TEL la trei luni, în linie cu aşteptările

La "Transelectrica", Andrei Rădulescu, analist SSIF Broker, atrage atenţia asupra faptului că veniturile din serviciul de transport al energiei s-au diminuat cu peste 6% an/an, pe fondul declinului cantităţilor transportate (cu aproximativ 7% an/an). Domnia sa a adăugat că, din operaţiuni financiare, TEL a înregistrat pierderi de aproximativ 14 milioane lei, evoluţie determinată de deprecierea monedei naţionale (compania are credite contractate în valută).

Domnul Rădulescu este de părere că rezultatele TEL la trei luni sunt în linie cu aşteptările sale: "Nu mă surprind scăderile de rezultate în termeni an/an, date fiind rezultatele excepţionale din T1 2011, determinate de factori conjucturali (aprobarea cu întârziere a Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe 2011)".

Din punctul de vedere al analizei DCF (n.r. Metoda actualizării fluxurilor de lichidităţi - Discounted Cash Flow), titlurile TEL ar putea să scadă sub pragul de 12 lei pe termen scurt, ne-a spus domnul Rădulescu, care adaugă: "Pe de altă parte, compania este subevaluată în acest moment din punctul de vedere al indicatorilor P/BV (n.r. raportul preţ pe valoarea contabilă) şi P/Sales (n.r. preţ pe vânzări)".

Andrei Rădulescu apreciază drept decente rezultatele TGN, însă atrage atenţia cu privire la declinul cantităţilor de gaze transportate, deşi climatul meteo în T1 a fost nefavorabil.

Domnia sa ne-a declarat: "La TGN am asistat la o scădere uşoară cifrei de afaceri (-0,4% an/an), declinul cantităţilor de gaze transportate pe plan intern (cu 92 milioane m.c.) fiind contrabalansat de realizarea unor afaceri mai bune la tranzitul internaţional (în contextul deprecierii monedei naţionale). Cu toate acestea, cheltuielile de exploatare s-au majorat cu aproximativ 10% an/an, evoluţie determinată de avansul cheltuielilor de amortizare (cu 78% an/an - ca urmare a înregistrării rezultatelor reevaluării terenurilor şi construcţiilor din patrimoniul TGN), dar şi de creşterea cheltuielilor cu personal (cu 26% an/an)".

În opinia sa, compania este subevaluată în acest moment, atât din punctul de vedere al analizei DCF, dar şi al analizei comparative: "Pe analiza DCF ar putea creşte în următoarele trimestre spre 235 lei".

Bogdan Gherghe, analist "Tradeville": Oportunitate de achiziţie pentru titlurile TGN

Având în vedere contextul global, Bogdan Gherghe, analist "Tradeville", se aşteaptă ca în următoarea perioadă cotaţiile titlurilor TEL să testeze zona 12 lei/acţiune şi să consolideze în jurul acestei valori.

Bogdan Gherghe ne-a mai declarat: "Rezultatele TGN din primul trimestru, istoricul de distribuire a dividendelor şi faptul că titlurile TGN reprezintă un plasament defensiv ne întăresc opinia conform căreia corecţiile actuale pot fi considerate o oportunitate de a acumula acţiuni TGN".

Daniela Ropotă, Intercapital Invest: Trimestrul I, cel mai bun din an pentru TGN şi TEL

Dat fiind specificul activităţii, trimestrul I este, de regulă, unul bun pentru ambii emitenţi, ne-a spus analistul "Intercapital Invest", Daniela Ropotă: "La nivel operaţional, atât Transelectrica, cât şi Transgaz au avut în ultimii 3-4 ani cele mai bune perfomanţe din an în primul trimestru. Faţă de estimările pentru anul curent, cifra de afaceri a Transelectrica s-a realizat în proporţie de 35%, iar câştigul operaţional în proporţie de 85%, ambele peste media de încadrare din primul trimestru în ultimii trei ani".

Domnia sa a mai adăugat: "Având în vedere că pentru anul acesta, Transelectrica a estimat scăderea afacerilor şi a câştigului net cu 20% şi respectiv cu 56%, performanţele din primul trimestru al anului curent sunt unele mixte. Am avut un semnal bun pe partea de afaceri, acestea fiind mai mari cu 18% faţă de cele din primul trimestru al anului 2011, însă câştigul operaţional a scăzut cu 52%, ca urmare a devansării ritmului de creştere al veniturilor de către ritmul de creştere al cheltuielilor. Apoi, şi în activitatea financiară, compania a cosemnat pierdere anul acesta, faţă de câştig anul trecut".

În ultimii ani, afacerile Transgaz au provenit în proporţie de circa 33% din primul trimestru, în timp ce profitul operaţional a fost realizat în proporţie de circa 50% în primele trei luni ale anului, a precizat doamna Ropotă.

Analistul citat consideră că evoluţia titlurilor celor doi emitenţi depinde de contextul internaţional, dar şi de noutăţile privind liberalizarea pieţelor energiei electrice şi gazelor naturale.

Potrivit celor mai recente raportări, Ministerul Economiei deţine 58,68% din acţiunile Transelectrica, Fondul Proprietatea are 13,5%. Statul a vândut în luna martie un pachet de 15% din titlurile Transelectrica, cu 164,7 milioane lei (37,6 milioane euro). În cadrul operaţiunii, investitorii au plasat ordine de 269 milioane lei (61,5 milioane euro).

Acţiunile TEL au scăzut, ieri, cu 5,8%, la 13 lei/unitate.

Compania "Transgaz" este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 73,5% din acţiuni, în timp ce Fondul Proprietatea are o participaţie de aproape 15%. Statul vrea să vândă în acest an un pachet de 15% din titlurile Transgaz printr-o ofertă secundară.

Statul a selectat deja intermediarii pentru oferta Transgaz, care potrivit estimărilor ar urma să se deruleze în luna iunie. Intermediarul operaţiunii este consorţiul format din firmele de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment, Wood&Company Financial Services şi BT Securities.

Cotaţia TGN a coborât cu 6,73%, ieri, la 194 lei/unitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb