DEŞI ENERGIA NUCLEARĂ "NU ESTE SIMPATIZATĂ" DE INVESTITORI Guvernul dă drumul la listarea Nuclearelectrica

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iunie 2013

Guvernul dă drumul la listarea Nuclearelectrica

Update 08:50:

Autorităţile au anunţat că intervalul de preţ aprobat de Guvern pentru investitorii instituţionali este de 11,20 lei/acţiune limită inferioară şi 15 lei/acţiune limită superioară, inclusiv capetele intervalului, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

---

Constantin Niţă: "Sperăm să obţinem 300-350 milioane lei, cam acesta ar putea să fie maximul posibil"

Remus Vulpescu: "Structura ofertei, corectă ca să asigure succesul ofertei"

Guvernul vrea să obţină maxim 300-350 milioane lei (66-78 milioane de euro) pentru pachetul de 10% din Nuclearelectrica, pe care îl va vinde printr-o ofertă la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit declaraţiilor făcute, ieri, de Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie.

Guvernul a modificat, ieri, hotărârea nr. 39/2012 pentru aprobarea strategiei de privatizare a "Nuclearelectrica", în sensul împărţirii ofertei de vânzare în trei tranşe.

Constantin Niţă a declarat: "85% din acţiuni vor fi oferite investitorilor instituţionali, iar diferenţa investitorilor de retail, în două tranşe, respectiv subscrieri mici care au valoare maximă până la 15.000 de acţiuni şi 5% cei care vor cumpăra peste 15.000 de acţiuni. Noi am dori o subscriere cât mai mare, mizăm la investitorii instituţionali, să fie în jur de 150% sau peste, şi în funcţie de asta sperăm să obţinem un preţ cât mai bun. Eu aş vrea să obţin cât mai mult, dar trebuie să facem un raport între capitalul social, undeva la 2,5 miliarde lei, şi ceea ce putem obţine în condiţiile în care energia nucleară nu este foarte simpatizată de către investitori. Ştiţi ce s-a întâmplat în Japonia, la Fukushima, şi asta a avut o consecinţă negativă asupra investitorilor".

Contextul, nu la fel de favorabil precum la "Transgaz"

Contextul de piaţă pentru listarea Nuclearelectrica nu este la fel de favorabil precum a fost la oferta secundară "Transgaz" în luna aprilie, potrivit lui Simion Tihon, broker la "Prime Transaction". Domnia sa ne-a declarat: "Cred, însă, că este vorba mai degrabă de încercarea respectării programelor convenite cu FMI decât de un studiu asupra momentului vânzării. Există şi varianta ca până la momentul publicării prospectului, contextul de piaţă să se îmbunătăţească.

Pe tranşa investitorilor de retail, interesul se va manifesta în funcţie de preţul din ofertă, iar pe tranşa investitorilor instituţionali, pe lângă preţ, există şi obiectivele de ordin strategic".

În condiţiile în care autorităţile recunosc oficial că nu este cel mai bun moment pentru oferta Nuclearelectrica, se pune întrebarea ce sens ar mai avea această listare.

Banii nu reprezintă o miză în sine, suma aşteptată de autorităţi fiind destul de mică, iar ea va merge oricum la companie, şi nu la buget.

Deodată, Guvernul se grăbeşte să îndeplinească ceea ce şi-a asumat faţă de Fondul Monetar Intenaţional, după ce l-a dus cu zăhărelul ani de zile.

Premierul Ponta a transmis miniştrilor să "tragă tare", înainte de vizita FMI, şi să dea semnale că suntem o ţară serioasă.

Intervalul de preţ, centrat în jurul valorii de 13 lei/acţiune

Guvernul nu a făcut public intervalul de preţ pentru oferta Nuclearelectrica, Ministrul pentru Energie menţionând că acesta va fi aprobat şi în Adunarea Generală a Acţionarilor. Potrivit unor surse, discountul pentru investitorii mici ar fi de 3%, iar intervalul de preţ ar fi centrat în jurul valorii de 13 lei/acţiune.

Intervalul de preţ de subscriere aprobat de Guvernul României va fi menţionat în Prospect pentru a oferi atât Emitentului cât şi investitorilor confortul că există suficientă flexibilitate pentru a atinge punctul de echilibru dintre cerere şi ofertă, astfel încât să poată finaliza oferta, chiar în contextul unei pieţe volatile, se arată în comunicatul de ieri al Executivului.

Remus Vulpescu, fost şef OPSPI, consideră că miza acestei oferte publice iniţiale ar fi ca Nuclearelectrica să fie deschisă către mediul investiţional privat, iar majorarea de capital este suficient de mică pentru a nu pune probleme ofertei.

Domnia sa ne-a declarat că structura ofertei Nuclearelectrica este aceeaşi cu cea aprobată pentru "Transgaz", un model corect, cu care investitorii de pe toate pieţele sunt obişnuiţi şi care poate asigura încheierea cu succes a IPO-ului.

În Nota de Fundamentare la Hotărârea Guvernului nr. 39 /2012 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale "Nuclearelectrica" SA Bucureşti, se arată că Guvernul a decis să facă o majorare de capital pentru atragerea de resurse financiare independente de la subscriitori (investitori instituţionali şi de retail), necesare realizării proiectelor de dezvoltare, modernizare şi retehnologizare ale societăţii comerciale, cu impact asupra veniturilor statului, în calitate de acţionar, în timp. Decizia s-a bazat şi pe solicitările acţionarului minoritar semnificativ, Fondul Proprietatea, pentru listarea societăţii şi pe măsurile convenite cu instituţiile financiare internaţionale (Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europenă şi Banca Mondială).

Guvernul se îngrijeşte de starea bursei

Totodată, Guvernul arată că măsurile din cadrul strategiei de privatizare a Nuclearelectrica au în vedere şi consecinţele benefice la nivel macroeconomic, cu referire la stimularea interesului investitorilor pentru piaţa reglementată de capital din România.

În nota de fundamentare se mai arată că actul normativ va avea influenţe asupra mediului de afaceri având în vedere intenţia de consolidare a pieţei de capital interne, revigorarea acesteia, precum şi atragerea de resurse financiare private de la potenţiali investitori din ţară şi din străinătate, prin mecanismele specifice pieţei de capital.

Astfel, în urma listării, activul FP cel mai probabil va scădea, participaţia la Nuclearelectrica urmând să fie înregistrată la preţul din piaţă.

Listarea Nuclearelectrica este intermediată de consorţiul format din firmele de brokeraj Swiss Capital şi BT Securities.

În prezent, statul este acţionar cu 90,3% din capitalul companiei, iar Fondul Proprietatea deţine restul de 9,7%. Privatizarea se va derula printr-o majorare de capital la care statul nu va participa.

În 2012, veniturile din vânzarea de energie electrică au depăşit cu aproximativ 0,8% valoarea stabilită la întocmirea bugetului pentru 2012, iar cantitatea de energie produsă şi livrată a fost cu circa 1,5% mai mare la finele anului, decât valoarea stabilită la începutul lui 2012.

În 2012, "Nuclearelectrica" a avut un program investiţional în valoare totală de aproximativ 70 milioane euro, finanţat din surse proprii.

Conform evaluării făcute de Fondul Proprietatea asupra Nuclearelectrica, la finele lunii aprilie, valoarea ofertei pentru 10% din titlurile producătorului de energie ar fi de aproape 666 milioane lei (154 milioane euro).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu ministrii ca acesta vrem sa crestem?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb