DEŞI GUVERNUL ANUNŢĂ CĂ PROGRAMUL ESTE UN REAL SUCCES Mii de persoane au fost lipsite de voucherele sociale

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 13 decembrie 2022

Mii de persoane au fost lipsite de voucherele sociale

Situaţia este gravă, ţinând cont că MIPE a virat deja trei tranşe pentru anul 2022, adică un total de 750 lei pentru fiecare beneficiar

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) anunţa la finalul săptămânii trecute că Guvernul a prelungit pe tot parcursul anului 2023 perioada de acordare a voucherelor de 250 lei pentru alimente şi mese calde şi a majorat cu 12,5% pragul de venit până la care se acordă acest drept. De voucherele respective ar urma să beneficieze pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranşele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranşele din anul 2023, copiii şi adulţii încadraţi în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu aceleaşi preaguri de venit, familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere şi familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranşele din anul 2023, precum şi persoanele care beneficiază de ajutorul social.

Deşi autorităţile consideră că programul este un real succes, în realitate sunt mii de cazuri la nivel naţional care se confruntă cu întârzieri mari ale primirii acestui drept sau care nu l-au primit încă. Reprezentanţii autorităţilor afirmă că, în unele cazuri ANAF decide că persoana nu mai este eligibilă, dar că în majoritatea cazurilor lucrurile sunt complicate de casele judeţene de pensii şi de băncile implicate în acest program.

"Singurii funcţionari din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care au acces la bazele de date actualizat permanent de către autorităţi sunt cei care administrează programul POAD. Din păcate nimeni nu se aştepta la o dinamică atât de semnificativă a listelor (unii beneficiari câştigă vreun premiu, alţii o mostenire, alţii se pensionează şi li se livrează câte 2-3 tranşe până se compensează, alţii figurează în evidenţa primăriei ca persoană defavorizată (într-una din cele 5 categorii) dar nu şi la casa judeţeană de pensii, etc.", ne-au transmis surse din cadrul MIPE.

Pe pagina ministerului de resort, miile de beneficiari care nu au primit încă drepturile stabilite prin lege, sunt invitaţi să sune la call center - la numărul de telefon 0319268 - pentru clarificarea situaţiei.

"În mod normal, call-centerul este finanţat printr-un proiect ce se adresează pentru trei programe: Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică şi Programul Operaţional Infrastructură Mare. Dar pentru că la registratură colegii nu mai făceau faţă şi pentru că majoritatea beneficiarilor nu au acces sau nu ştiu să ia informaţiile de pe internet, am pus la dispoziţie şi instrumentul call center, unde ne lovim de o avalanşă de apeluri din partea oamenilor pentru care fiecare leu contează şi care sunt îndreptăţiţi să îşi ceară un drept legal. Cu toate acestea, gestul nostru de a sprijini colegii de la POAD şi cetăţenii se răsfrânge acum asupra întregului minister, care nu avea dimensionată o astfel de activitate cu un număr imens de beneficiari. Ministerul a alocat alocarea tranzitoriu angajaţi din alte direcţii care să răspundă la telefon alături de noi şi a dispus mai multe măsuri cum ar fi digitalizarea internă pentru verificarea mai rapidă a multor baze de date complementare care vin în formate diferite de la instituţiile naţionale şi judeţene, până la campanie cu peste 2000 de spoturi radio tv, derulată cu sprijinul şi resursele Mastercard, pentru promovarea paginii web alături de telefoanele celor 3 emitenţi de carduri. Acum avem negocieri cu aceştia pentru ca ei să preia direct speţele la care pot răspunde mai uşor. Situaţia este cunoscută în detaliu, dar din păcate până nu se vor uniformiza şi integra bazele de date din instituţii, MIPE va deconta mediatic ceea ce nu e uşor de explicat unor oameni care au nevoie de sprijin, nu de argumente administrative. Sperăm că, pe măsură ce se vor implica şi cei aproximativ 150 de operatori ai celor 3 emitenţi de carduri, situaţia se va îmbunătăţi. Desigur, trebuie să ne ajute şi casele judeţene de pensii, ANAF şi alte instituţii cu informaţii actualizate, să avem ce oferi ca răspuns miilor de beneficiari care ne apelează zilnic la call-center sau pe e-mail", ne-au mai spus sursele citate.

Funcţionarii MIPE mai arată că important este ca beneficiarii să îşi primească rapid drepturile stabilite prin lege, mai ales că oamenii au mare nevoie de sprijinul respectiv în actualul sezon rece. Până atunci şi mai ales până la rezolvarea erorilor din sistem, beneficiarii nu au decât să aştepte un drept pe care vecini, prietenii sau cunoscuţii l-au primit deja, constant, la două luni, numai ei nu. Sau dacă au primit, au beneficiat doar de două tranşe, şi acestea cu întârziere de două luni, faţă de cele trei pe care MIPE se lăuda în urmă cu o lună că le-a virat deja beneficiarilor.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Ce succes clameaza acest guvern corupt ? Faptul ca romania a devenit o tara de asistati sociali ?

    Care sunt realizarile guvernului PSDNL instalat de PERVERSUL DOLITIC klaus iohanis ?  

    Imprumuturila cu dobanzi astronomice . 

    Angajari in sistemul bugetar 213 .000 .

     

    Ca de obicei, orice minister la noi se ocupa cel mai bine cu... impartit bani. Aia de la mediu dau bani pentru mediu astia cu "investitiile" dau bani la... milioane de saraci.

    Nici nu mai are rost sa incerci sa intelegi ce buget si justificare au banii astia. E mai simplu sa-i vezi ca pe cartela de paine de pe vremuri. Probabil de-aia l-au lasat asa alb. 

    1. saraci înseamna milioane de voturi. (culmea tot la psd și pnl)

    Sunt niste mincinosi. Pe langa faptul ca au transformat in cersetori o intreaga tara au si complicat mecanismul suficient de mult incat sa te lipsesti

    Guvernul Romaniei pare sa nu inteleaga ca 80% din Romania e rural si "nu functioneaza pe carduri" oamenii cumparand cu bani de la magazinul din colt.  

    Banii de vouchere sunt dirijați pe șest la primarii cei aducători de voturi prin așa-zisul "Anghel Saligny"...

    Daca anul viitor pe vreme asta, preturile vor fi duble fata de cele de acum, vor trebui sa emita cateva milioane de carduri noi.

    1. PAI !!!!!!!!!! STATI ASA , CA IARASI NU-I ASA : E '''''' ALTFEL ''''''' !!!!!!!!! CE NU INTELEGETI ???????? STATI , CA VA EXPLIC EU , CA LA COPII MICI !!!!! CA , AIA SANTETI , DE FAPT !!!!!!! AUZITI ?????? CIULITI BINE , URECHILE VOASTRE CLAPAUGE : SI ACUMA , IUBITII MEI ORTODOXI , SA INCEPEM , CU INCEPUTUL ; MAI TINETI MINTE ?????? CA , SIGUR A-TI UITAT !!!!!!!!! CA IN ROMANIA , LUMEA UITA REPEDE !!!!!!!!!!!! AVEM BOALA ALTSCHAIMERR , CU TOTII : CE-AU ZIS GUVERNANTII NOSTRII COMUNISTI , CAND AU INFIINTAT RAHATURILE ASTEA DE CARDURI , PENTRU CALICI ???????? UN LUCRU BUN , CU CARE PANA SI EU '''''' STATY '''''', SANT TOTAL DE ACORD : NU SE POT CUMPARA CU CEI 250 DE LEI DE PE ELE , DECAT MANCARE , SI ATAT !!!!!!!!!!!! FARA CUMPARARE DE : ALCOOL RAFINAT DE 96 DE GRADE , FARA PALINCA DE VREO 60 DE GRADE , FARA VODCA STALINSKAIA S-AU RUSIA , S-AU SOVIETICA , S-AU CARE DRACU-LUI MAI EXISTA PE PIATA IN MOMENTUL DE FATA , FARA LICHIOR , FARA VIN DE ORICE FEL SI DE ORICE CULOARE ............ SA MAI ENUMAR CEVA , AICEA ?????? SCURT PE 2 : IN PRIVINTA ASTA , COMUNISTII ROMANI CARE NE GUVERNEAZA IN MOMENTUL DE FATA , AU PERFECTA DREPTATE !!!!!!!!!!!!!! VOI , CRESTINII MEI , CE AVETI DE SPUS ????????? AU ZIS CLAR : CINE CUMPARA ALCOOL DIN BANII DE PE ACESTE CARDURI , ''''''' LA REVEDERE CU URMATORII BANI PE CARD '''''''' !!!!!!!!!!!!! CE NU INTELEGETI ??????????? SA INTELEG , EU ''''''' STATY '''''''', CA ROMANIA A AJUNS , O NATIUNE DE BETIVI ???????????? SA FIE SANATOASA , SI VOI CU TOTII , SA FITI SANATOSI !!!!!!!!!!!!!!!!! DAR : NU INTELEG UN LUCRU : DE UNDE INDIGNAREA VOASTRA ?????????? RADETI DE RUSI , IN TOATE FELURILE ; PRINTRE ALTELE , CA SANT BETIVI !!!!!!!!!!!!!! DAR NOI , SANTEM SFINTII - SFINTILOR ??????????????? ACUMA : AUD : CE ZICETI ??????????? AM DREPTATE , S-AU NU ?????????? DACA NU , DE CE ?????????? SA INCEAPA ARGUMENTELE !!!!!!!!!!!!!!!! SA INCEAPA BUBUIALA !!!!!!!!!!!!!!!!! LASATI FRUSTRAREA VOASTRA , SA SE MANIFESTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ZICETI !!!!!!!!!!!!!!!!!!! IN PRIVINTA ASTA , SANT COMUNISTII ROMANI , DE VINA ???????????? ( EU , AI URASC , MAI MULT DECAT VOI !!!!!!!!!!!!!!! ) ...................

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb