DEŞI NU A RENUNŢAT LA IDEE, Ministerul Sănătăţii nu lucrează la înfiinţarea Companiei Naţionale Farmaceutice

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 27 aprilie 2011

Ministerul Sănătăţii nu lucrează la înfiinţarea Companiei Naţionale Farmaceutice

A fost aprobat bugetul "Sanevit 2003" - una dintre cele trei companii de stat din domeniu

Proiectul pentru înfiinţarea Companiei Naţionale Farmaceutice (CNF) nu se află, încă, pe masa de lucru a Ministerului Sănătăţii (MS), deşi reprezentanţii instituţiei nu au renunţat la ideea de realizare a acestei entităţi. După cum ne-au declarat reprezentanţii ministerului de resort, nu a fost făcut niciun pas pentru concretizarea intenţiei de înfiinţare a CNF până la finalul anului în curs: "Nu s-a renunţat la idee, dar nici nu s-a mai făcut vreun pas pentru concretizarea ei. Momentan, acest program nu se află pe masa pe lucru, deşi se doreşte realizarea lui".

Proiectul de înfiinţare a unui holding de stat în domeniul farmaceutic a fost propus de fostul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, dar este susţinut şi de actualul ministru de resort, Attila Cseke. Ministerul Sănătăţii are în subordinea sa trei companii de stat: "Antibiotice" Iaşi, "Unifarm" Bucureşti şi "Sanevit 2003" Arad. CNF ar urma să fie constituită pe structura producătorului naţional de medicamente "Antibiotice" Iaşi. În cadrul holdingului ar putea fi înglobate şi celelalte două companii de stat. Nu este exclusă nici participarea diviziei de producţie a vaccinurilor din cadrul Institutului Cantacuzino sau cea a Oficiului Central de Stocare pentru Situaţii Speciale.

Bugetul de Venituri şi Cheltuieli (BVC) al "Sanevit 2003" Arad aferent acestui an a fost, recent, aprobat, celelalte două companii având bugetele pe anul în curs aprobate de mai bine de o lună.

"Sanevit 2003" şi-a bugetat venituri în valoare de 4,8 milioane de lei şi cheltuieli de 4,75 milioane de lei, rezultând un profit brut de 50.000 de lei.

Potrivit BVC, "Antibiotice" Iaşi prognozează venituri de 294 milioane lei şi cheltuieli de 271,6 milioane lei, profitul brut rezultat fiind de 22,4 milioane de lei.

În cazul "Unifarm" Bucureşti, veniturile totale bugetate pentru anul în curs au o valoare de 6,67 milioane de lei, în timp ce cheltuielile programate se ridică la peste 6,55 milioane de lei, profitul brut cifrându-se la 115.000 lei.

Valoarea cumulată a bugetelor de investiţii programate de cele trei companii de stat pentru anul în curs nu se diferenţiază foarte mult de totalul bugetelor de investiţii proiectate pentru anul trecut. Astfel, dacă în 2010 totalul investiţional al celor trei societăţi era estimat, în bugetele de venituri şi cheltuieli, la aproape 31 de milioane de lei ("Sanevit 2003" - 500.000 de lei, "Antibiotice" - 30,9 milioane de lei şi "Unifarm" - 378.430 de lei), bugetele totale de investiţii programate pentru 2011 se ridică la 32,15 milioane lei ("Sanevit 2003" - 400.000 de lei, "Antibiotice" - 31,6 milioane de lei şi "Unifarm" - 150.000 de lei). În cazul în care ar fi înfiinţată în acest an, Compania Naţională Farmaceutică ar dispune de un număr mediu de 1.535 de angajaţi (40 în cadrul "Sanevit 2003", 1.465 de la "Antibiotice" şi 30 de la "Unifarm").

Reprezentanţii societăţilor care ar urma să facă parte din structura Companiei Naţionale Farmaceutice salută proiectul şi susţin că acesta va conduce la dezvoltarea producţiei naţionale de medicamente, dar sunt destul de rezervaţi în ceea ce priveşte scăderea preţurilor la medicamente. La începutul anului în curs, aceştia au făcut, pentru ziarul BURSA, următoarele declaraţii:

Ioan Nani, directorul general al "Antibiotice" Iaşi: "Există posibilitatea ca această Companie Naţională Farmaceutică să fie înfiinţată în 2011. Consider că noua structură va reuşi să concentreze toate eforturile de dezvoltare a unei noi clase terapeutice şi va duce, prin investiţii, la modernizarea producţiei. Cât priveşte preţurile, avem o piaţă concurenţială, acestea vor fi stabilite de cerere şi ofertă".

Elena Paşcu, directorul general al "Unifarm": "Acest proiect este unul foarte bun pentru sector. < Antibiotice > va deveni un mare producător de medicamente care va reuşi să realizeze produse pe care, momentan, le importăm, iar < Unifarm > va avea numai de câştigat în acest sens".

Mircea Roman, fostul director al "Sanevit 2003" Arad: "Pentru < Sanevit > ar fi un lucru extraordinar să facă parte din acest holding. Societatea are o capacitate de producţie de 200 de milioane de seringi pe an şi am renunţa, astfel, la importurile de seringi de proastă calitate".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb