DEŞI ORDONANŢA AR FI URMAT SĂ INTRE IERI PE ORDINEA DE ZI Guvernul nu a amânat, încă, aplicarea Legii falimentului personal

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică #Legislatie / 17 decembrie 2015

Guvernul nu a amânat, încă, aplicarea Legii falimentului personal

Suciu: "Până la finalul lunii, va mai fi cel puţin o şedinţă de Guvern"

Birchall: "Amânarea legii - un lucru nedrept la adresa românilor"

Amânarea intrării în vigoare a Legii insolvenţei persoanelor fizice, care ar urma să se aplice începând de anul viitor, este subiect de discuţie pe masa Guversnului, după cum a spus, ieri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, răspunzând la o întrebare. "Evident, este în discuţie acest subiect, dar vin cu detalii, dacă va fi cazul, în momentul în care proiectul respectiv ajunge pe ordinea de zi", a spus domnul Suciu, citat de Mediafax.

Potrivit unor surse politice, s-a intenţionat introducerea Ordonanţei privind prorogarea Legii falimentului personal pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de ieri. Se pare, însă, că membrii Executivului s-au răzgândit, întrucât acest document nu apărea, ieri, în sumarul şedinţei.

Dan Suciu a menţionat că, înainte de data de 26 decembrie, când se împlineşte termenul de şase luni de la publicarea Legii în Monitorul Oficial - dată de la care urmează ca noile reglementări să intre în vigoare -, va mai fi cel puţin o şedinţă de guvern.

Recent, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat Ministerului Justiţiei (MJ) amânarea acestei iniţiative legislative.

Judecătorul Daniela Pantazi, purtător de cuvânt al CSM, ne-a spus, săptămâna trecută, că solicitarea făcută la MJ de către instituţia pe care o reprezintă are la bază faptul că sistemul nu dispune de personalul necesar aplicării acestei legi şi că este imposibil să poată fi angajaţi toţi specialiştii de care este nevoie, până la finalul acestui an. De asemenea, normele de aplicare încă nu sunt aprobate şi nu mai este timp pentru aprobarea lor în timp util, ne-a mai spus domnia sa, în timp ce alţi specialişti ne-au precizat că suma de bani necesară implementării reglementărilor în domeniu nu a fost prinsă în bugetul pe anul viitor.

Reprezentanţii biroului de presă din cadrul Ministerului Justiţiei (MJ) ne-au explicat că propunerea de amânare a intrării în vigoare a legii poate fi făcută de oricine, inclusiv de CSM, dar că decizia cu privire la amânare, care presupune emiterea unui act normativ, îi aparţine institutiei care are principalele atribuţii în domeniu, respectiv Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

În urmă cu câteva luni, deputatul PSD Ana Birchall, iniţiatorul proiectului, ne-a explicat: "Va fi constituită o comisie (n.r. naţională) de insolvenţă, cel mai probabil alcătuită din reprezentanţi ai anumitor autorităţi, cum ar fi ANPC, BNR etc., care va monitoriza modul de rambursare a datoriilor. Dacă cineva nu va fi de acord cu procedura stabilită în cadrul acestei comisii, atunci se poate face contestaţie şi se merge în instanţă".

Ana Birchall spune că a apelat la această procedură administrativă tocmai pentru că CSM spunea că este nevoie de specialişti.

Deputatul susţine că amânarea intrării în vigoare a Legii insolvenţei persoanelor fizice ar fi o mare greşeală şi un lucru nedrept la adresa românilor "sufocaţi de datorii, care aşteaptă şansa unei redresări financiare".

Domnia sa a precizat, ieri, într-un comunicat: "Orice amânare a implementării acestui act normativ atât de aşteptat de românii aflaţi într-o situaţie financiară dificilă ar fi o greşeală şi un lucru nedrept la adresa tuturor celor care aşteaptă şansa unei redresări financiare. Fac apel către toate instituţiile cu atribuţii în elaborarea normelor metodologice să facă toate eforturile, astfel încât Legea insolvenţei persoanelor fizice să fie aplicată la termenul prevăzut în lege.

Legea insolvenţei persoanelor fizice, proiect pe care l-am iniţiat în 2014 şi care a fost adoptat în Parlament pe 20 mai a.c. şi promulgat de preşedinte pe 18 iunie, oferă pentru prima dată românilor, debitori de bună-credinţă aflaţi într-un necaz financiar, posibilitatea de a fi protejaţi de riscul de a rămâne pe drumuri şi de a-şi pierde bunurile agonisite de o viaţă. De asemenea, în lege este prevăzut pentru prima dată că debitorii, inclusiv cei care deja au fost executaţi silit, să poată solicita eliberarea de datorii reziduale, astfel încât să nu mai fie urmăriţi toată viaţa, iar viitorul lor şi al familiilor să nu fie amanetat.

Consider că toate autorităţile şi instituţiile însărcinate cu asigurarea condiţiilor necesare implementării Legii insolvenţei persoanelor fizice trebuie să ducă la îndeplinire toţi paşii rămaşi, astfel încât debitorii persoane fizice să poată beneficia, la termenul intrării ei în vigoare, de toate beneficiile pe care le-am prevăzut în redactarea proiectului de lege".

Potrivit specialiştilor, legea nu poate intra în vigoare fără norme de aplicare, acest lucru fiind prevăzut chiar în textul iniţiativei legislative.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ce stupizenie - amanarea amanarii!?!

    1. bancile mama ii scriu amenintator lui Johannis despre legea darii in plata

    2. guvernul vrea sa amane legea falimentului personal 

    3. pe surse se aude ca legea darii in plata se intoarce la parlament

    daca Ciolos si Johannis lucreaza impotriva celor care i-au sustinut, o sa ii mature strada 

    1. De cand are limbricul politic Voevozeanu si fratele sau intru neoprotestantism financiar sektant, sau duamna barbie generoasa si solduri rubensiene la 153, surse??? De cand are colectia de romani lacomi sau semianalfabeti stransi sub umbrela CHF surse la presedintie? Daca s-a ajuns chiar in halul asta e caz de CSAT!

      iti simteam lipsa postacule...

      Stiu, oamenii inteligenti (chiar si cei lacomi) sunt insetati de adevar.

    astia amana legea falimentului personal pentru ca nu stiu daca legea darii in plata va fi promulgata! o dau cotita ,ba ca nu au norme,ba ca nu au personal ,etc.ideea e ca nu au,, cojones''

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb