DEŞI PROTESTELE CONTINUĂ Pieţele din Turcia se redresează

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 iunie 2013

Pieţele din Turcia se redresează

Randamentele obligaţiunilor scad, lira se apreciază, iar bursa creşte

Obligaţiunile Turciei s-au redresat ieri, randamentul acestora scăzând până la un nivel record, iar moneda ţării (lira) şi acţiunile au crescut, la o zi după ce protestele naţionale împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan au generat un declin semnificativ al pieţelor.

Randamentul titlurilor de stat turceşti cu maturitate la doi ani a coborât cu 59 de puncte de bază pe piaţa din Istanbul, la 6,19%. Pe parcursul zilei, declinul a fost şi mai mare, de 67 de puncte de bază - cel mai important din ultimii opt ani. În ziua precedentă, randamentul acestor titluri crescuse cu 71 de puncte de bază.

Tot ieri, randamentul obligaţiunilor cu scadenţa la zece ani era de 6,92% după ora 13.30, pe piaţa din Istanbul, după ce în ziua anterioară urcase cu un punct procentual.

Lira a crescut cu 0,4% ieri, la 1,8745 unităţi/dolar, lăsând în urmă cursul minim al ultimelor 17 luni, atins în prima zi a săptămânii.

Tot ieri, indicele de referinţă al Bursei din Istanbul a urcat cu 4,9%, la 80.733,25 puncte, acesta fiind cel mai important avans din ultimele 16 luni, care a venit după o depreciere de 10% consemnată în ziua anterioară (cea mai mare din ultimul deceniu). Acţiunile "Turkiye Garanti Bankasi" AS, cea mai mare bancă din Turcia, au câştigat 5,2%, ajungând la 8,86 lire, după ce, luni, înregistraseră cel mai important declin din ultimii nouă ani.

Protestele din Turcia, care au început în 31 mai, au continuat şi ieri în oraşele din ţară, printre care Istanbul şi Ankara, în condiţiile în care premierul Recep Tayyip Erdogan a zburat către Maroc, în cadrul unui turneu regional de trei zile.

La finele săptămânii trecute, manifestaţiile au fost provocate de Poliţia care a folosit gaze lacrimogene în Parcul Gezi din centrul oraşului Istanbul, ocupat de persoane care se opun planurilor de reamenajare a acestuia, respectiv reducerii suprafeţelor verzi în vederea construcţiei unui centru comercial. La 1 iunie, zeci de mii de oameni au ocupat Piaţa Taksim, iar demonstraţiile s-au răspândit şi în alte oraşe.

Astfel, ceea ce a început ca o demonstraţie împotriva planurilor de demolare a parcului din centrul oraşului Istanbul a devenit cea mai mare mişcare de protest împotriva prim-ministrului turc Recep Tayyip Erdogan, ales în urmă cu mai bine de zece de ani. Astfel, demonstranţii şi-au orientat furia de la planul guvernamental privind parcul către demisia lui Erdogan. Manifestanţii scandau: "Umăr la umăr împotriva fascismului!".

Ieri, protestatarii din cartierul Be­şiktaş din Istanbul (din apropierea Biroului premierului Erdogan) au smuls pavajul ca să-şi construiască baricade, moment în care Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Manifestaţiile din Turcia s-au soldat cu cel puţin 1.000 de răniţi la Istanbul şi cel puţin 700 la Ankara.

În timp ce premierul Erdogan apreciază că situaţia se va calma, unii participanţi la demonstraţii spun că "acesta este începutul unei revoluţii în Turcia". În opinia lui Edrogan, "situaţia este pe cale să se calmeze; problemele se vor rezolva".

La rându său, vicepremierul truc, Bulent Arinc, a declarat ieri că protestele iniţiale faţă de distrugerea unui parc pentru construirea unui mall "au fost juste şi legitime" şi, drept urmare, le-a prezentat scuze persoanelor care au avut de suferit în urma participării la demonstraţii. Oficialul de la Ankara s-a arătat dispus să se întâlnească cu cei care au organizat primele manifestaţii.

Turcia nu mai are datorii la FMI

Protestele din Turcia vin după ce, luna trecută, Turcia a anunţat că şi-a achitat toate datoriile către Fondul Monetar Internaţional (FMI), iar acum vrea să contribuie la finanţarea operaţiunilor instituţiei.

"După o lungă perioadă, Turcia a plătit, ducându-şi la zero datoria către FMI. Sper ca această evoluţie să fie pozitivă pentru ţara noastră", a spus Recep Tayyip Erdogan.

Datoria publică a Turciei a fost redusă la 46% din PIB, la 36% din PIB, în ultimii patru ani.

Economia Turciei a crescut cu 2,2% anul trecut, ritm cu mult mai mic faţă de cel de 8,8% atins în 2011.

Protestele din Turcia vin după ce, luna trecută, Turcia a anunţat că şi-a achitat toate datoriile către FMI.

Manifestaţiile din Turcia s-au soldat cu cel puţin 1.000 de răniţi la Istanbul şi cel puţin 700 la Ankara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb