DEŞI RAFINĂRIA DE LA CONSTANŢA ESTE SUB SECHESTRU KMG International vrea să ajungă la o cotă de piaţă de 25% în România, în patru ani

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 decembrie 2017

KMG International vrea să ajungă la o cotă de piaţă de 25% în România, în patru ani

Grupul KMG International doreşte atingerea unei cote de 25% în România şi de 12% în Bulgaria, în următorii patru ani, potrivit lui Cătălin Dumitru, prim vicepreşedinte operaţional al KMG International, citat într-un comunicat de presă.

Compania mai arată că, pentru 2017, Rompetrol Rafinare şi-a propus să proceseze circa 5,6 milioane tone materie primă şi să obţină aproximativ 5,3 milioane tone de produse petroliere, din care circa 83% carburanţi auto (benzine - 1,4 milioane tone, motorine - 2,76 milioane tone, gaz petrolier lichefiat - 241.000 tone).

În perioada 2007-2016, volumul carburanţilor obţinuţi de rafinărie s-a majorat cu 32%, până la un nivel de 4,2 milioane tone anul trecut.

"Dezvoltarea subsidiarelor din Moldova şi Bulgaria, dar şi a celor din România şi Georgia, au fost susţinute şi de programele de investiţii derulate la rafinăria Petromidia, care au permis creşterea cantităţilor de materii prime procesate anual - de la 3,1 milioane tone în 2002 la peste 3,8 milioane tone în 2007 şi 5,4 milioane tone în 2016, dar şi a calităţii carburanţilor obţinuţi - de la standardul Euro 2 în 2002, Euro 4 în 2007 la Euro 5 în 2009", se mai arată în comunicatul citat.

Planurile transmise de KMG International vin în contextul în care rafinăria Petromidia este sub sechestru, în cadrul unei anchete a procurorilor DIICOT.

Recent, Guvernul a anunţat că plata datoriei istorice faţă de statul român a KMG International (fosta Rompetrol) este o condiţie pentru prelungirea Memorandumului cu KMG: "Guvernul României a comunicat KazMunaiGaz că, pentru a putea discuta o nouă prelungire a prevederilor Memorandumului încheiat în urmă cu 4 ani, trebuie să fie îndeplinite două condiţii: achitarea datoriei istorice a companiei faţă de statul român şi soluţionarea cauzei de către justiţie. În urma discuţiei, Premierul Mihai Tudose a subliniat că cele două condiţii trebuie întrunite cumulativ, altfel statul român nu va mai putea lua în calcul înţelegerea din 2013".

În urmă cu patru ani (15 februarie 2013), a fost încheiat un Memorandum de Înţelegere între statul român şi fostul The Rompetrol Group NV (în prezent KMG International NV), care prevedea în principal: - înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii kazah-român în sectorul energetic (n.r. de un miliard de dolari) şi - lansarea la privatizare de către statul român a pachetului de acţiuni de 26% din capitalul social al Rompetrol Rafinare SA Constanţa.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 71 milioane dolari şi a plătit dobânzi aferente de 24 milioane dolari.

Astfel, Ministerul Finanţelor a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare SA în iulie 2011, după ce KazMunaiGaz a convertit în acţiuni 20,6 milioane de obligaţiuni nerăscumpărate.

Ulterior, MFP a transferat către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) pachetul de acţiuni deţinut la Rompetrol Rafinare, de 44,69% din capitalul companiei.

În prezent, pachetul respectiv este în portofoliul Ministerului Energiei.

Astfel, Guvernul a renunţat la datoria istorică, abandonând procesele din instanţă pe această temă şi acceptând conversia în acţiuni a unei părţi din datorie. Cu alte cuvinte, dacă statul are acţiuni Rompetrol Rafinare (RRC), atunci nu mai are de încasat nicio datorie. Sau invers, dacă are pretenţii la vreo datorie, atunci ce mai caută în acţionariatul companiei?

În prezent, este în derulare preluarea proprietarului RRFC, KazMunaiGaz, de către chinezii de la CEFC.

CEFC s-a angajat să investească circa 3 miliarde de dolari în următorii cinci-zece ani în România, iar KazMunaiGaz, să aducă circa 125 de milioane de tone ţiţei la rafinăria Petromidia în următorii 15 ani.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. datoria istorica e deja convertita in actiuni, adica platita!

    1. statul isi va putea scoate banii din opp chinezesc

    Daca ne uitam cu 20 de ani in urma, ce companii vedem ca au crescut? Majoritatea s-au inchis, dar una a mers inainte. Rompetrol si a si crescut enorm de mult in 20 de ani. A inceput sa conteze in zona, este una dintre componentele fortei economice a Romaniei. Faptul ca s-a extins in Republica Moldova arata si confirma asta.

    Jos palaria pentru ca s-a descurcat in toti acest ani fara sa i se stearga datoriile

    S-au descurcat si au mers inainte fara ajutoare si atentii de la statul roman

    E foarte bine ca Rompetrol a ajuns in Bulgaria si in Republica Moldova. Asa, sa ajunga un lider pe piata regionala

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb