DEŞI REPREZENTANŢII BURSEI SIBIENE SPUN CĂ AU ÎNDEPLINIT OBIECTIVELE, SIF Moldova se declară sătulă de pierderile Sibex

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 aprilie 2015

SIF Moldova se declară sătulă de pierderile Sibex

SIF2 şi "Delta Solar Investments" au cerut distribuirea banilor de la desfiinţarea Casei Române de Compensaţie

SIF Moldova şi "Delta Solar Investments", cu o deţinere cumulată de 9,03% din Sibex, doresc ca bursa sibiană să returneze acţionarilor banii obţinuţi prin desfiinţarea Casei Române de Compensaţie (CRC), dar şi reducerea capitalului Depozitarului Sibex, fiind nemulţumite de pierderile înregistrate în ultimii ani.

Astfel, cei doi acţionari au cerut completarea ordinii de zi a Adunării Generale din 28/29 aprilie, când sunt programate şi alegeri pentru Consiliul de Administraţie.

În replică, reprezentanţii Sibex spun că obiectivele strategice definite de către Adunarea generală, în data de 28/29.04.2014, au fost îndeplinite din punct de vedere cantitativ şi calitativ în proporţie de 100%, iar bugetul de venituri şi cheltuieli a fost întru totul respectat.

Una dintre propunerile SIF Moldova, care sunt identice cu ale "Delta Solar Investments", este prezentarea unui raport suplimentar al Consiliului de Administraţie cu privire la motivarea pierderii înregistrate în Situaţiile financiare 2014, cât şi a pierderilor prognozate în Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2015.

Raportul va include o strategie coerentă cu privire la stoparea pierderilor prognozate, cu reflectarea corespunzătoare în BVC 2015 şi în politica de dezvoltare pentru perioada 2015-2018, potrivit cererii transmise de acţionari.

SIF Moldova precizează: "În perioada 2011-2014, valoarea capitalurilor proprii/averii acţionarilor s-a diminuat cu 30%, numai în 2014 pierderea fiind de 12% - 2,98 milioane lei, pe fondul scăderii veniturilor totale cu 30% (pierderea raportată este de 11 milioane lei).

Propunerea de buget prezentată acţionarilor - pierderi de 2 milioane de lei pentru 2015 şi 0,8 milioane de lei pentru 2016 confirmă continuarea trendului de scădere a profitabilităţii emitentului şi implicit averii acţionarilor.

Acest fapt nu mai poate fi acceptat de acţionari".

Cei doi acţionari doresc identificarea unor abordări care să conducă fie la înregistrarea unei activităţi profitabile, fie la stoparea pierderilor prognozate, prin desfiinţarea Sibex.

"În lipsa unei strategii coerente de eliminare a pierderilor, reflectate în BVC 2015, ne rezervăm dreptul de a nu aproba situaţiile financiare prezentate şi descărcarea de gestiune a administratorilor pentru activitatea desfăşurată", se mai arată în solicitarea acţionarilor.

Consiliul Sibex decide astăzi dacă dă curs cererii acţionarilor

"Fiecare solicitare venită din partea unui acţionar/acţionarilor este tratată cu cea mai mare atenţie şi responsabilitate de către conducerea Sibex - Sibiu Stock Exchange", ne-au transmis reprezentanţii Sibex, adăugând: "De asemenea, plasarea şi analiza acestei solicitări în contextul mandatului încredinţat şi a Hotărârilor AGOA pentru perioda Aprilie 2014 - Aprilie 2015 sunt la fel de importante ca şi solicitarea în sine. Astfel, un aspect important de relevat este acela că obiective strategice definite de către AGOA în data de 28/29.04.2014 au fost îndeplinite din punct de vedere cantitativ şi calitativ în proporţie de 100% (precum parteneriatul cu ATHEX Group, migrarea către platforma de tranzacţionare OASIS şi sistemul X-NET, alinierea procedurilor de lucru cu normativele Uniunii Europene - ESMA s.a.). Mai mult decât atât, bugetul de venituri şi cheltuieli a fost întru totul respectat - cu menţiunea expresă că la capitolul cheltuieli şi implicit la capitolul pierderi s-au înregistrat niveluri mai reduse decât cele previzionate şi stabilite ca obiective de către acţionarii SIBEX.

În acest context, conducerea SIBEX a luat notă şi a publicat pe site-ul societăţii în mod transparent şi obiectiv, în conformitate cu reglementările ASF şi al statutului/normelor şi procedurilor de lucru ale societăţii, fiecare dintre solicitările individuale formulate de fiecare reprezentant/acţionar care a dorit să îşi exercite acest drept legitim de introducere/completare a ordinii de zi a AGOA - SIBEX din data de 28/29.04.2015.

Respectând întru totul procedurile şi normele legale în vigoare, mâine, 15.04.2015 (n.r. astăzi) se va analiza în cadrul Consiliului de Administraţie al SIBEX - SIBIU STOCK EXCHANGE SA fiecare dintre aceste solicitări, iar în baza deciziei Consiliului de Administraţie se va decide modificarea ordinii de zi în măsura în care propunerile înaintate se conformează prevederilor legale aplicabile".

Acţionarii doresc desfiinţarea Depozitarului Sibex

Totodată, SIF Moldova vrea ca acţionarii Sibex să dea împuternicire Consiliului de Administraţie Sibex să convoace AGA la Depozitarul Sibex, pentru desfiinţarea acestei instituţii, diminuarea capitalului social prin reducerea valorii nominale de la 100 lei la 1 leu şi restituirea banilor către acţionari.

SIF Moldova şi "Delta Solar Investments" motivează: "Depozitarul Sibex a înregistrat în 2014 o pierdere de 298.852 lei, în creştere faţă de anii precedenţi 2012 şi 2013 (78 mii lei/2012 şi respectiv 173 mii lei /2013. Nu considerăm justificată continuarea activităţii economice în contextul unei pierderi prognozate în BVC 2015 de 679.000 lei, în condiţiile în care instituţia gestionează un număr redus de emitenţi.

Perpetuarea unei stări de fapt de câţiva ani şi continuarea activităţii în aceste condiţii ar conduce la creşterea pierderilor create acţionarilor şi, nu în ultimul rând la blocarea unor importante fonduri financiare, care pot fi returnate acestora".

De asemenea, SIF Moldova a mai propus diminuarea capitalului social al Sibex prin reducerea valorii nominale a acţiunii de la 1 leu la 0,88 lei. Ca urmare, capitalul social va fi redus de la 33,42 milioane de lei, la 29,41 milioane de lei, banii urmând să fie restituiţi acţionarilor, dacă aceştia vor accepta propunerea.

"Având în vedere faptul că acţionarii au aprobat reducerea capitalului social al Casei Române de Compensaţie , iar capitalul utilizat de Sibex nu oferă randamente acţionarilor, solicităm restituirea capitalului către acţionari", potrivit SIF2.

Casa Română de Compensaţie (CRC), instituţie care a gestionat în perioada 1998 - 2014 riscul participanţilor pe piaţa derivatelor Sibex, a încheiat 2014, ultimul său an de viaţă, cu o pierdere de 765.806 lei, potrivit datelor prezentate de societate, urmând ca acţionarilor să le fie restituit un procent de 90% din capitalul social (conform deciziei AGA din februarie), după retragerea autorizaţiei de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. La finalul anului trecut, CRC avea fonduri proprii de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Teodor Ancuţa, fost preşedinte al Sibex, anticipa, într-o declaraţie de la începutul lunii martie, că unii acţionari se gândesc la o cale legală pentru desfiinţarea bursei sibiene, din cauză că pierderile sunt prea mari (2 milioane de euro, în perioada 2011-2014).

Domnia sa s-a plâns de scăderea drastică a tranzacţiilor de la Sibex.

În primele trei luni din 2015 numărul contractelor tranzacţionate la Sibex a fost de 4.960, înregistrând o scădere de 95% faţă de perioada similară din 2014.

Sibex a semnat, anul trecut, un parteneriat cu Bursa din Atena (ATHEX Exchange Group - Athex), prin care bursa autohtonă a trecut la sistemul de tranzacţionare grecesc Oasis şi la noul sistem de compensare-decontare furnizat de AthexClear.

Unii intermediari sunt reticenţi să tranzacţioneze la Sibiu, chiar din cauza parteneriatului cu elenii, pe fondul problemelor sistemului bancar din Grecia, respectiv a faptului că banca de decontare este Alpha Bank, cu ratinguri extrem de scăzute.

Alte voci consideră că discuţiile despre lichidarea Sibex sunt inoportune, considerând absurd acest demers, după tot efortul conectării la platforma grecească.

Sibex a mai primit o cerere de completare a convocatorului AGA din partea lui Bogdan Baloşan, care a solicitat aplicarea metodei votului cumulativ la alegerile pentru conducerea Sibex. Totodată, bursa sibiană a anunţat demisia lui Gabriel Lupaşcu, care reprezenta SIF Moldova, din Consiliul de Administraţie al Sibex.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. inceputul sfirsitului Sibex...cu grecii in faliment !

    1. Eu ma declar saturat de make take, ianke si cadar, de misu care face sisu la asf deze care face sisu la aipc mana in mana cu asf-ul de paralamentarii care au facut legea, viorel stefan, seful psd-ist care ia facut lege lui mihailesc, de dna-ul care nu se autosesizeaza, de asf-ul care isi drapeaza nula , de toata greco-bulgarimea cu ceafa groasa din parlament si guvern, de celelalte utoritati care castiga milioane din piata de capital dar nu fac nimic ca sa o sprijine. Sa muriti in chinurile crunte si de lunga durata voi si toti ce au acces la sfarcurile voastre financiare.

    SIBEX mortul viu al pietei de capital. Este imbucurator ca in sfirsit si actionarii au inteles ca este un business fara viitor si isi cer banii. Felicitari SIF2.

    1. Scrie ceva si la postarea "ocaua mica si ocaua mare"

      SIF2 a mai facut jocul asta impreuna cu Elian- in ceea ce priveste piata SIBEX si impreuna au mai facut valuri si au mai tulburat apele folosind lozinci rasunatoare dar lipsite de continut.

    Dl Director la sibex averea actionarilor e mai mica cu 3 milioa, 30% cum spuneti d-voastra. La BRK in aceeasi perioada averea s-a micsorat cu peste 30 milioane, 40% mai pe intelesul audientei. SIF2 avem cita paguba din cei 30 milioane. ??? Nu am vazut pe ordinea de zi tragerea la raspundere a conducerii. Ce sa fie disparitia a 30 milioane din 80 capital social? O sincopa

    1. La Baraka si la Sivex povestea merge mai departe...:)))))) falimentul ca la carte

      la Broker Cluj pe ordinea de zi AGEA 29/30 aprilie 2015:

      1. Aprobarea propunerii de reducere a capitalului social al societatii in conformitate cu art. 207 si 208 

      din legea 31/1990 actualizata, de la valoarea de 84.670.466,75 lei la valoarea de 54.039.987,04 lei 

      1.2.1. acoperirea pierderilor reportate ale societatii la 31.12.2013 in valoare de 28.098.915 lei 

      1.2.2. acoperirea sumei de 2.298.577,71 lei reprezentand parte din pierderea aferenta exercitiului

      financiar 2014 sub conditia suspensiva a aprobarii situatiilor financiare aferente anului 2014 

      INTERMEDIEM SUCCESUL nu se vede?

      Voi chiar nu intelegeti ca se fura ca in codru si legile si protectia is oferite de "organele statului"?

    Domnul Constantin Frăţilă comentează scrisoarea lui Fercala către acţionari

    "În mod normal, pe un personaj ajuns la andropauză intelectuală, ar trebui nici măcar să nu mă mai obosesc să-l iau în seamă. Deoarece consider că mâzgălelile colorate trimise către acţionari - folosind banii acestora, deci implicit şi pe ai mei - nu ar ţine de comentarii normale, ci mai mult de analize ale specialiştilor în medicină psihiatrică. 

    1.Aş începe prin a justifica ceea ce înţeleg eu prin termenul de comunistoid. În fapt, Mihai Fercală, prin această scrisoare, împleteşte acţiunile securiştilor de dinainte de Revoluţie cu apucăturile secretarilor de partid din aceeaşi perioadă, prea plini de ei că au aflat cine a inventat roata şi focul. La fel ca foştii secretari de partid atoatecunoscători, el vorbeşte în numele „tutulor”, folosindu-se de adrisanţi numai spre binele lor. Fără a-i scuza pe ceilalţi membri ai Directoratului sau pe membrii Consiliului de Supraveghere, n-o să fac nici o referire la ei în acest comentariu, întrucât îi consider nevinovaţi din multe puncte de vedere, printre care şi acela că „se învârt” pe-acolo. 

    Punctual, Mihai Fercală propune răscumpărarea unui procent de 1% din acţiunile SIF TRANSILVANIA, pentru că, dacă ar fi propus (ca în alţi ani), să-şi ia 4% din profitul societăţii, s-ar fi ales doar cu vreo 2 milioane de lei. Pe când aşa, răscumpărând din piaţă 1% din acţiuni, se va „fideliza” cu peste 7 milioane de lei - adică se va premia pe el şi pe acoliţii lui, cu aceste acţiuni. 

    Ceea ce propun eu, este o răscumpărare de 5% a acţiunilor care, cu siguranţă, va reduce discountul de tranzacţionare, numai dacă acestea vor fi anulate ulterior, fiindcă, dacă ar rămâne 100% acţiuni din capitalul social, nu văd unde s-ar mai reduce discountul de tranzacţionare, aceasta fiind o gogoriţă made Fercală. Propunerea mea nu este o invenţie, este ceea ce face Fondul Proprietatea cu succes, de ani de zile. Nu înţeleg de ce să fidelizez un individ care are peste 850 milioane lei vechi salariu lunar. 

    2. A face referire la cum s-a votat înainte, e ca şi cum am accepta că voturile date prin acele procuri speciale discreţionare, gestionate de el în cel mai penal mod cu putinţă, ar constitui voinţa acţionarilor. Aici, aş atrage atenţia - şi aş ruga în acelaşi timp - ca Fondurile de pensii să voteze aşa cum trebuie să voteze, în favoarea proprietarilor reali ai acestor fonduri. Veţi avea o surpriză de proporţii când se va publica celebra listă a celor 63, listă ţinută secretă de Fercală, şi aflând că ASF-ul, în impotenţa sa, nu a putut decât să dea două amenzi membrilor Directoratului, în valoare de 730 de milioane lei vechi, care însă nu reprezintă nimic pe lângă sumele pe care le ridică aceştia. 

    3. Votul cumulativ este un tip de vot folosit în toată Europa comunitară şi, în special, în societăţile cu conducere dualistă. El serveşte numai acţionarilor şi, în cazul în care s-ar adopta, el n-ar mai putea fi controlat de către actualii conducători ai SIF-ului. Prin urmare el, Mihai Fercală decide că metoda votului cumulativ nu este nici necesară, nici oportună. Fiindcă, altfel, cum ar mai controla el voturile dumneavoastră? 

    4. Îţi trebuie o doză crasă de tupeu – ca să nu spun mai mult – pentru a susţine că acţionarii ar dori să-ţi reducă salariul de la 850 de milioane la numai 375 de milioane lunar. Comentariile mi se par de prisos, vă las pe dumneavoastră să decideţi. Vă reamintesc totuşi, domnilor acţionari, că în nici o Adunare Generală acest individ, vremelnic aflat la conducerea SIF TRANSILVANIA, nu a spus vreodată ce salariu are – într-atât este de „transparent”. La un moment dat, a reuşit să-l enerveze o doamnă acţionar din Sibiu, profesor pensionar, căreia i-a răspuns, printre dinţi, că ridică numai 540 de milioane net pe lună. 

    5. Până acum, în fiecare an, infractorul Fercală introducea, la punctul 1 de pe Ordinea de Zi, atât aprobarea situaţiilor financiare, cât şi procentul pe care urma să şi-l însuşească ca „fidelizare”. Deci dumneavoastră aţi votat, volens-nolens, doi în unu, acesta fiind modul viclean prin care v-a determinat să nu puteţi aproba situaţiile financiare, fără a aproba implicit remuneraţia suplimentară. Acum, nesimţirea este şi mai mare, pentru că el precizează că, în anul acesta, nu va propune acţionarilor participarea conducerii şi salariaţilor la repartizarea profitului. De fapt, ar fi mult prea puţin, doar vreo 2 milioane, pe când, dacă îşi ia 1% din acţiuni, va fi vorba de vreo 7-8 ml, pe care le va distribui după bunul său plac. 

    6. Răspunderea pe care am cerut-o, de data aceasta, Directoratului, este strict legată de cheltuielile pentru ultimele trei adunări generale, convocate în dispreţul total faţă de legile pieţei de capital şi faţă de acţionari, adevăraţii proprietari ai societăţii. Aceste cheltuieli se ridică la peste 9 mld lei vechi, bani cheltuiţi de către Fercală Mihai doar pentru a nu permite acţionarilor să voteze liber şi secret, conform opţiunii acestora. Menţionez că, pentru două din cele 3 adunpri AGA, membrii Directoratului au fost sancţionaţi şi există posibilitatea ca toate aceste adunări să fie anulate pe motive de nulitate absolută. 

    7. Acuzele că aş avea o gândire „malefică” le trec în categoria funiei din casa spânzuratului. Comportamentul meu nu este decât comportamentul unui proprietar a 5% din avuţia SIF TRANSILVANIA, avuţie pe care nu doresc să o mai las în administrarea celui care, în ultimii cinci-şase ani, a făcut ca activul net să scadă de la aprox 1,6 miliarde la 1,1 miliarde lei. Aceasta este marea realizare a lui Fercală Mihai, în ultimii 5-6 ani şi care, dacă va mai continua în acelaşi trend, va conduce la scufundarea corabiei SIF3. În paranteză fie spus, el chiar se consideră, aşa cum a şi spus-o de altfel, Cristofor Columb al pieţei de capital româneşti. 

    8. Pentru aceste motive nu doresc ca profitul să-i rămână lui la dispoziţie, pentru că este profitul nostru, al acţionarilor, şi pentru că a demonstrat că nu ştie să administreze aceste resurse financiare. Reamintesc acţionarilor că, anul trecut, i-au rămas în administrare întregul profit, respectiv 190 de milioane lei. Consider că e de datoria mea, ca acţionar, să atrag atenţia că nu se mai poate continua în felul acesta şi că profitul realizat de societate trebuie să ne revină NOUA, acţionarilor, de fapt proprietarii de drept ai SIF TRANSILVANIA, şi nicidecum vasalii lui Fercală Mihai, cel care se comportă şi conduce SIF 3 ca pe propria lui moşie, nici măcar moştenită pe cale genetică, ci pe cale de decret guvernamental, al domnului Petre Roman. 

    9. Nu pot să nu remarc tupeul şi nesimţirea agresivă de care dă dovadă acest individ numit Mihai Fercală, împotriva mea şi a fiicei mele. 

    Doar ca nivel de observaţie, pentru că nu pot să creez o falsă problemă, folosind metodele securiste ale lui Mihai Fercală, îi răspund doar atât: conducerea COMCM este numită de SIF TRANSILVANIA, iar la SCUT SA, SIF TRANSILVANIA nu are nici o acţiune. Mihai Fercală, prin aceste acuze, nu face nimic decât să mute atenţia că noi pe 29/30 aprilie avem Adunare Generală a Acţionarilor la SIF TRANSILVANIA şi nu la altă societate. Noi, pe 29/30, aprilie analizăm rezultatele lui Mihai Fercală, şi nu ale unei societăţi care, cel puţin în ultimii doi ani, de când a fost numită noua conducere, respectiv COMCM SA, i-a trimis divindendele integral şi la timp. 

    Vă rugăm pe cei care sunteţi de acord cu propunerile făcute de domnul Constantin Frăţilă să acordaţi împuternicire pentru a vota doamnei Gabriela Alexe, CNP 2720416131253, adresa: strada Dragoslavele, nr.10, Mun. Constanţa, Jud. Constanţa, nr. de tel: 0744 483 020, adresă mail: gabi.alexe11@gmail.com. " 

    De unde ai avut , mai Fratila, 8 milioane de euro sa acumperi actiuni SIF 3 ? ca tu nu ai nici un fel de venituri licite, nu ai firme, nu ai nimic pe numele tau?! ti-au ramas bani din arbitrajele din fotbal? tu dai lectii actionarilor? tu de ce nu permiti actionbarului majoritar SIF 3 sa participe la adunarea generala a COMCM? de ce ti sedintele acasa la tine? cine a cerut convocarea a doua adunari consecutive ? nu tu? tu vorbesti de legalitate? pacat ca iti antrezezi familia intr-o astfel de mizerie! Alo DNA, DIICOT, IGP, cand ii vine randul lui Fratila?

    1. odata cu (...)!

      Dupa IP, am descoperit ca tenumesti tutar d-al lui FERCALA, si esti absolvent de STEFAN GHEORGHIU si dupa CV -UL tau sef al santerului canal DUNARE -POATA ALBA - MIDIA , conf celor declarate de tine. Deci FRATILA are dreptate, suteti clar niste comunisti -securisti, asa ca .....vb predecesorului. (...) ! Randul o sa va vina voua, COMUNISTOIZILOR, pt ca esti documentat , doua adunari consecutive a cerurt tot mata. Iar pana mai anul trecut sedintele AGA -COMCM sau tinut la BRASOV la sediul de acasa de la actionarul SIF,. (...)

      Returnarea banilor de la CRC este decizie de anul trecut dar acum pentru că ASF a ridicat autorizația CRC ului se dă mare și Ceocea cel care are marele merit de a fi distrus Sibexul împreună cu ceilalți săcuriști de la SIF-uri când l-au schimbat pe Ancuța cu Sima sigur nu degeaba cum zicea Iordache și mai bine făceau fuziunea. Acum Sibexul a rămas fără bani și trebuie să mănânce urgent milionul de euro de la CRC , apoi 4 milioane euro de la Depozitar și așa veți rămâne cu lozul de la Sima! Legat de mortul viu al pieței de capital vezi că ești în eroare mare Ioane pentru că în lumea asta asemenea piețe merg f.bine și Sibexul îmi aduc aminte că în 2009 a realizat profit 40.000 eur/angajat și se putea face fuziunea 1/6,7 dar tot Sifurile au stabilit strategia să-și țină oamenii în consiliile de admnistrație, aduți aminte că în 2010 nu l-au pus pe Sima SIF -urile că nu le-a dat 2 locuri în CA și dacă în aprilie le-a dat 2 locuri l-au uns și au fost și în excursii de documentare și s-au documentat cum să distrugă Sibexul HALAL NAȚIUNE!!!!!!.....

      "Trompeta" Ceocea face valuri pe proiectul celor de la Swiss Capital si inceasca sa-si aroge meritele fiindca Swiss nu este intr-o pozitie relaxata in acest moment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb