DEŞI STATUL A RENUNŢAT LA PACHETUL MAJORITAR DE LA ELECTRICA, UNII PROPUN SĂ-L RECÂŞTIGE, LA DEZBATEREA STRATEGIEI  Ministerul Energiei: "Menţinerea la stat a pachetului majoritar Electrica nu va apărea în versiunea finală"

A.M.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 mai 2016

Menţinerea la stat a pachetului majoritar de acţiuni Electrica a fost o propunere a unui participant la procesul de consultare publică pentru realizarea Strategiei Energetice a României şi nu va apărea în versiunea finală a documentului, a declarat, ieri, Corina Popescu, secretar de stat al Ministerului Energiei, în cadrul unei conferinţe.

Domnia sa a afirmat acest lucru în contextul în care raportul sesiunii de lucru din sectorul energiei electrice din cadrul Strategiei Energetice a României 2016 - 2030, cu perspectiva anului 2050, lansat în dezbatere publică la începutul acestei săptămâni pe site-ul Ministerului Energiei, arată că statul ar trebui să menţină pachetele majoritare de acţiuni la Transelectrica şi la Electrica până în 2030. Doamna Popescu a explicat: "Aceste rapoarte sunt o colecţie de propuneri care au fost enunţate în timpul dezbaterilor publice. Nu sunt nişte concluzii şi nu este versiunea finală a strategiei. Aşteptăm observaţii. Formularea aceea nu este cea mai fericită, a fost o afirmaţie făcută de un participant, din păcate nu la grupul de energie electrică, ci la grupul de lucru pe guvernanţă corporativă. Este clar că nu este reliefat corect acolo şi nu este versiunea finală care va apărea în strategie. Eu cred totuşi că acest exerciţiu de transparenţă pe care îl facem cu strategia energetică este un lucru corect. Nu cred că strategia aparţine unui grup restrâns de oameni care se întâlnesc într-o cameră şi scriu. Cred că aceste dezbateri publice nu pot să aducă decât un plus de valoare pentru documentul final care va apărea".

"Există raţiuni economice, sociale (de serviciu public), structurale şi/sau de siguranţă naţională pentru deţinerea de către stat de participaţii în sectorul electroenergetic. Astfel, este oportun ca statul să menţină pe întreg orizontul de timp al strategiei (cel puţin până în anul 2030) pachete majoritare de active în operatorul sistemului de transport (CNTEE Transelectrica SA), în operatorul sistemului de distribuţie SC Electrica SA (în cel puţin una din cele trei regiuni deservite, pentru a păstra un nivel ridicat de expertiză în procesul de modernizare a reţelelor în următoarele decenii). În rest, concesionarea reţelelor de distribuţie către operatori privaţi reglementaţi de către ANRE funcţionează în mare măsură conform aşteptărilor, nefiind necesară participarea statului ca acţionar", arată raportul sesiunii de lucru "Energie Electrică" din 9-10 martie din cadrul Strategiei Energetice a României.

Statul deţine în acest moment 48,7% din acţiunile Electrica, iar restul aparţin investitorilor privaţi. Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti, precum şi la Bursa din Londra, din anul 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb