DEŞI SUNTEM DESTINAŢIA PREFERATĂ PENTRU INVESTITORI, Investiţiile străine nu vor depăşi în acest an pragul din 2006

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 februarie 2007

Investiţiile străine nu vor depăşi în acest an pragul din 2006

Investitorii s-ar putea răzgândi să vină în ţara noastră din cauza slabei dezvoltări a infrastructurii, a instabilităţii politice şi a calităţii vieţii, potrivit unui studiu al companiei "Ernst&Young"

Ţara noastră este cea mai atractivă destinaţie pentru investiţii străine din Europa de Sud-Est, Centrală şi de Vest, depăşind ţări precum Polonia sau Cehia, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă "Ernst&Young". Această poziţie se poate îmbunătăţi chiar în următorii trei ani, sunt de părere directorii a 200 de companii din întreaga lume care au fost intervievaţi în acest studiu.

În top 3 cele mai atractive ţări pentru viitoarele investiţii, ţara noastră conduce detaşat (58%), în timp ce Turcia şi Grecia sunt preferate mai puţin (49% respectiv 48%), în timp ce Bulgaria este văzută doar de 44% din investitori ca viitoare destinaţie pentru investiţii.

Investitorii străini sunt în continuare atraşi către Europa de Est datorită costurilor scăzute cu forţa de muncă, precum şi pentru o potenţială creştere a productivităţii. Când se gân­desc la România, oamenii de afaceri din străinătate văd în primul rând potenţialul investiţional, apoi costurile cu forţa de muncă şi în al treilea rând pregătirea forţei de muncă şi flexibilitatea legislaţiei muncii de la noi.

În ultimii patru ani, investiţiile străine au venit în ţara noas­tră datorită producţiei şi logisticii, în timp ce industriile preferate în Bulgaria au fost energia şi transporturile, iar ţara vecină a asigurat avantaje competitive prin impozitul pe profit şi costul forţei de muncă.

În acest fel, ţara noastră este singura din regiune a cărei realitate investiţională din ultimii ani coincide cu imaginea ţării în mediul de afaceri european, spun specialiştii "Ernst&Young". Vecinii bulgari suferă însă la capitolul "imagine" (fiind clasaţi pe locul 4) deşi realitatea investiţională îi clasează pe locul secund, după România.

Imaginea actuală a ţării noastre se va îmbunătăţi peste trei ani (cu zece puncte procentuale, până la 68%), iar potenţialul investiţional din România este văzut de conducătorii companiilor europene tot în fruntea clasamentului, peste trei ani. O creştere spectaculoasă previzionează oamenii de afaceri europeni în cazul Moldovei, care poate urca de la 9% la 40% din punct de vedere al percepţiei oamenilor de afaceri.

Investiţiile străine au creat în România aproximativ 15.000 de locuri de muncă (după Polonia - 40.000, Marea Britanie, Franţa şi Cehia), cu o medie de 310 locuri de muncă pe proiect.

Europa a atras în 2005 un număr de 3.066 de proiecte de investiţii directe, cele mai multe fiind în Marea Britanie (559) şi Franţa (538), în timp ce România a atras 85 astfel de proiecte, iar Bulgaria 33. Astfel, proiectele de investiţii au fost mai multe în ţara noastră decât în ţări precum Italia (49), Portugalia (29) sau Grecia (8), dar am fost depăşiţi de Ungaria (115 proiecte).

În perioada 2001-2005 România a atras cele mai multe proiecte de investiţii (285), reprezentând 49% din totalul proiectelor pentru Europa de Sud-Est, în timp ce Bulgaria a atras doar 174, iar Grecia doar 19, fiind surprinzător pentru un stat membru UE încă din 1981.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb