Despre pandemie, rating de ţară şi responsabilitate

Valentin Lazea
Miscellanea / 11 iunie 2020

Valentin Lazea

Valentin Lazea

România este pe cale să iasă cu bine din prima fază a pandemiei Covid-19, deoarece guvernul a luat o decizie responsabilă: având de ales între salvarea vieţilor omeneşti şi salvarea economiei, a luat decizia corectă de a da întâietate salvării vieţilor. Ţări care au procedat invers (SUA, Marea Britanie, Brazilia, Suedia şi multe altele) au plătit un preţ exorbitant în materie de victime omeneşti. Contextul electoral al anului 2020 va pune în faţa guvernului o nouă alegere dură: între a câştiga voturi (prin aplicarea nemodificată a creşterii cu 40 la sută a pensiilor) şi a asigura o funcţionare sustenabilă a economiei în anii următori. Agenţia de rating Standard & Poor's, prin confirmarea calificativului BBB- (cu perspectivă negativă) acordat României, mizează pe decizia responsabilă a guvernului, în sensul prioritizării acordate funcţionării economiei. Deşi favorabilă în ansamblu, opinia agenţiei conţine o serie de avertismente, pe care le vom comenta în rândurile ce urmează.

Astfel, Standard & Poor's notează:

"Începând cu 2018 şi în pofida unei cereri private exuberante şi a unei creşteri salariale inflaţioniste, România a dus o politică fiscală expansionistă, având ca rezultat deficite gemene printre cele mai ridicate între pieţele emergente majore, care au făcut România vulnerabilă la potenţiale şocuri interne şi externe".

Agenţia este blândă: politicile fiscale expansioniste nu au început în 2018, ci în vara anului 2015, odată cu modificarea Codului Fiscal, astfel încât deja în 2016 deficitul bugetar ajunsese la limita maxim admisă de 3 la sută din PIB.

Să notăm că, în 2020, S&P prognozează pentru România un deficit bugetar de 8,0 la sută din PIB şi un deficit extern (de cont curent) de 4,8 la sută din PIB. Să comparăm aceste niveluri cu cele prognozate de "The Economist" pentru două economii emergente cu probleme cronice: Argentina (deficit bugetar de 6,1 la sută din PIB; deficit extern de 0,3 la sută din PIB) şi Turcia (deficit bugetar de 6,3 la sută din PIB; deficit extern de 2,1 la sută din PIB). Fără comentarii.

Un alt avertisment al agenţiei este cuprins în următorul citat:

"Având în prezent cheltuieli cu salariile şi cu pensiile de circa 90% din veniturile fiscale, structura bugetului României este rigidă. În plus, dobânzile la titlurile de stat au crescut în 2020 într-un context de instabilitate politică şi fiscală, combinat cu contextul creat de Covid 19. Şi având necesităţi crescânde de finanţare pe termen scurt, plata dobânzilor [de la buget] poate creşte în continuare".

Tradus pe înţelesul publicului larg, dacă 90 la sută din buget merge pe salarii şi pensii (şi asta înainte de proiectata majorare), mai rămân doar 10 la sută disponibili pentru infrastructură, educaţie, cercetare-inovare, sănătate, apărare etc. Şi dacă tot trebuie să ne împrumutăm, nu ar fi logic să o facem pentru astfel de cheltuieli de dezvoltare şi nu pentru cheltuieli de consum? Dacă nu o vom face, să nu ne mirăm că tinerii vor pleca din ţară, neîntrezărind vreo speranţă de dezvoltare în viitor. Nimeni nu poate afirma, necondiţionat, că are bani prevăzuţi în buget pentru toate activităţile, dacă bugetul nu este echilibrat (încasările nu sunt egale cu cheltuielile). Or, România trăieşte de 30 de ani cu deficite bugetare, fiind nevoită să se împrumute pentru a acoperi întregul necesar.

Scenariul negativ, care ar putea duce la o scădere a rating-ului de ţară, este, în viziunea Stand & Poor's, următorul:

"[Dacă] dezechilibrele fiscal şi extern rămân ridicate pentru mai mult timp decât anticipăm în prezent, cu absenţa consolidării fiscale rezultând în datorie publică şi datorie externă mari sau o notă de plată a dobânzilor mai mare decât prognozăm acum".

Cu alte cuvinte, deficitul bugetar ar trebui să scadă semnificativ începând cu anul 2021 (la 4 procente din PIB), asta în condiţiile în care chiar şi o majorarea pensiilor moderată (de 10 la sută în septembrie curent) va duce la o creştere a deficitului bugetar în anul următor cu circa 1 la sută din PIB.

Vom încheia cu un ultim citat:

"Deşi credem că actuala contracţie fiscală va genera voinţă politică pentru a reduce semnificativ creşterile pensiilor prevăzute de lege a avea loc în septembrie a.c., totuşi vedem riscuri semnificative. În particular, peisajul politic fluid şi ceea ce apare ca o întrecere confruntaţională pentru alegerile din decembrie continuă să înceţoşeze vizibilitatea traiectoriei de consolidare, în viziunea noastră".

Spaima generată de Covid 19 i-a făcut pe politicieni şi publicul larg să se întoarcă spre specialişti - în speţă, medicii - şi să ia în serios avertismentele acestora. Nu cred că vom avea o repunere în drepturi a expertizei - economice, de data aceasta - în legătură cu subiectele fiscal-bugetare. Publicul pare dezinteresat, iar clasa politică are alte preocupări, mai presante. Aş prefera să mă înşel......

Valentin Lazea, economist şef BNR

(Articol preluat de pe opiniibnr.ro)

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Asa este , aveti dreptate

    Prostimea e destulă , sa nu spun , multă...

    Multi o sa va înjure.... 

    1. ati avut gura aurita in privinta prostiei si numai citind unele pareri in acest ziar...

    Halal opinii. Isarescu, Lazea, usturoi nu au mancat, gura nu le pute.

    Bancherilor, ia spuneti voi de cati ani aveti dobanda de referinta sub rata inflatiei? De cati ani furati, voi si sistemul bancar, bani din economiile in lei ale celor 6 milioane de romani care inca mai credeau in leu? 

    Bancherilor, stiti ca economiile in lei stagneaza in termeni nominali, si au scazut cu 10% in mod real in ultimii doi ani? In timp ce economiile in valuta au crescut cu aproape 20%? Bancherilor, ati pierdut pariul cu leul. 

    Bancherilor, in stiinta economica se maresc dobanzile atunci cand economia decoleaza. De ce ati tinut dobanzile real negative in ultimii trei ani? De ce ati girat politica de creditare si consum? De ce ati ratat tinerea preturilor sub control? De ce ati facut praf leul?

    Ati ridicat prea putin dobanzile la lei si acum, in plina criza, sunteti deja pe minus. Netrebnicilor. 

    1. Poate ne spuneti de unde vin banii pt pensii marite cu 40% daca inainte de majorare pensiile si salariile reprezinta 90% din buget.Dupa efectuarea majorarii va mai ramine ceva si pt investitii si functiunarea statuluis au tragem obloanele?

      Care investiții? Săli de sport care stau acum goale? Școli de tot felul care stau acum goale? Stadioane peste tot care stau stau și vor sta tot goale? Etc

    musiu lazeea este dispus sa renunte la o parte din salarul baban in semn de solidaritate si sa doneze acei bani pensionarilor care nu au bani de mancare si medicamente??? evident ca nu... dar salarul de la benere e salar, bonusurile de la benere ieste bonusuri, indemnizatiile de la transfond erau indemnizatii si multe alte venituri grase iar de la inaltimea lor da lectii de chibzuiala. ia dati voi imbuibaților un exemplu tuturor si renuntati la o parte din lefurile nesimtite!!!!

    1. Aveti o gandire comunista de doua parale....

      Nu conteaza studii , experienta , importanta muncii , valoare , etc 

      Toti sa avem aceleasi venituri !?

    Publicul nu este dezinteresat, dar nu il asculta nimeni.

    Daca nu s-ar mai fura in prostie, daca nu s-ar mai face injustitie sociala prin impartirea populatiei in clase sociale favorizate material (pensii speciale, pensii "normale" nesimtite, locuri de munca la stat platite regeste) si restul care nu sunt buni decat sa plateasca taxe si impozite, atunci "publicul" ar participa activ la viata cetatii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb