O deturnare de fonduri PHARE, în valoare de 160.000 euro, bani destinaţi realizării parcului indus-trial din "Zona liberă" Brăila, a fost descoperită de poliţiştii brăileni, dosarul fiind înaintat Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), informează Rompres.
Parcul industrial, care se dorea a fi cea mai impresionantă investiţie a Comunităţii Europene în zona de est a României şi avea ca obiectiv relansarea economiei brăilene, a fost devalizat chiar de către constructor, consultant financiar, evaluator şi beneficiar, respectiv "Adminis-traţia zonă liberă" Brăila.
Doi turci, reprezentanţi ai antreprenorului, un bucureştean, care reprezenta firma de consultanţă, fostul director al Zonei Libere, Tudorel Ionescu, şi fostul director al firmei de construcţii "Tracon", Viorel Axinte, au fost trimişi în faţa PNA pentru deturnare de fonduri, evaziune fis-cală, fals şi uz de fals şi complicitate la deturnare de fonduri.
Noul şef al Serviciului pentru investigarea fraudelor din cadrul IPJ Brăila. Marian Gheorghe, împreună cu doi alţi doi ofiţeri de specialitate, a reuşit să clarifice modul în care banii de la Comunitatea Europeană au ajuns în conturi particulare din Turcia.
În nota de presă emisă de către IPJ Brăila se precizează că a fost documentată "activitatea infracţională comisă de Y. Alaettin, cetăţean turc, adminis-trator al J.V. Alke şi Alke Ilkumut, antreprenor al Parcului Industrial Brăila, Vasile Bogdan Marius, reprezentant al SC VNV Fiscont SRL Bucureşti, I. Tudorel, fost director al RA Zona Liberă Brăila, A. Viorel, fost director general al "Tracon" SRL Brăila şi O. Ercan, reprezentant al SC Alke Ilkumut SRL Brăila".
Aceştia, în perioada iunie 2003 - mai 2004, prin folosirea de documente fictive, au solicitat şi obţinut, în cadrul programului finanţat de Fondurile Comunităţii Europene pentru construirea Parcului Industrial Braila, suma de 160.000 euro. În urma verificărilor, s-a stabilit că această sumă a fost transferată în contul SC "Umtas" AS Istanbul, prin conturile deschise la Garanti Bank România.
Proiectul RO 0106- Parc Indus-trial, finanţat prin Ministerul Integrării Europene, din fonduri ale Comunităţii Europene, în cadrul programului PHARE, a fost devalizat la 25 iunie 2003, ca urmare a unui transfer extern de 160.000 euro, către "Umtas" Istanbul, în baza unei facturi fiscale reprezentînd servicii de consultanţă, care, în realitate, nu s-au făcut.
Factura respectivă nu a fost înregistrată niciodată în contabilitatea antreprenorului sau constructorului, iar operaţiunea nu a fost avizată de consultantul "TPF Consulting" şi beneficiarul Zona Liberă Brăila. Poliţiştii brăileni au efectuat cercetări sub aspectul săvîrşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, deturnare de fonduri, abuz în serviciu în formă calificată şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene.
"Cauza a fost foarte complexă şi am trimis-o către PNA, fiind de competenţa acestei instituţii, deşi am lucrat la instrumentarea cauzei cu procurori de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Brăila", a declarat Marian Gheorghe.