"Deutsche Bank" AG, considerată odinioară cea mai bună bancă germană, respectiv cel mai puternic creditor pentru economia Europei, s-a confruntat, recent, cu declinul preţului acţiunilor până la niveluri minime record, alimentând temerile legate de sănătatea acestei instituţii financiare, informează Economic Times, arătând că au apărut semne de întrebare cu privire la siguranţa viitorului băncii. Mai mult, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat, recent, că "Deutsche Bank" reprezintă "un risc sistemic" pentru sectorul financiar global.
"Deutsche Bank", care are active totale de peste 1.600 miliarde euro şi un personal de 100.000 de salariaţi, "pare să fie cel mai important contributor net la riscurile sistemice din sectorul bancar global, urmată de HSBC şi Credit Suisse", conform unei analize publicate de FMI în iunie.
Săptămâna trecută, preţul acţiunilor "Deutsche Bank" a atins recordul minim de 11,44 euro, ceea ce semnifică un declin de 49% al valorii de piaţă a băncii de la începutul anului. Astfel, acţiunile băncii germane au avut cea mai proastă evoluţie în cadrul indicelui blue-chip DAX 30.
Oficialii "Deutsche Bank" nu au făcut vreo declaraţie cu privire la această evoluţie, care a alimentat speculaţiile cu privire la faptul că instituţia de credit ar putea apela la o nouă majorare de capital.
"Deutsche Bank" a fost afectată de incertitudinile generate de votul pentru Brexit (ieşirea Marii Britanii din UE), ceea ce a dus la declinul acţiunilor.
Economic Times mai arată că banca germană a fost implicată în numeroase scandaluri, confruntându-se cu aproape 8.000 de litigii la nivel mondial.
Toţi factorii menţionaţi au pus grupul pe pierderi masive: aproape şapte miliarde de euro în 2015. În acelaşi timp, cel mai apropiat rival german al "Deutsche Bank", "Commerzbank" AG, care este de o dimensiune mult mai mică, a obţinut un profit de circa un miliard de euro. Însă, şi titlurile "Commerzbank" au pierdut 48% în ultimul an.
• "Deutsche Bank": "Europa este într-o situaţie extrem de precară"
Europa are nevoie urgent de un fond de salvare, în valoare de 150 de miliarde de euro (166 miliarde de dolari) pentru recapitalizarea băncilor cu probleme financiare, în special cele din Italia, a afirmat economistul şef al "Deutsche Bank", David Folkerts-Landau, într-un interviu acordat publicaţiei germane Welt am Sonntag.
"Europa este într-o situaţie extrem de precară şi trebuie să înceapă să-şi rezolve problemele extrem de rapid, altfel ar putea avea loc un accident. Nu sunt un profet, sunt realist", a declarat David Folkerts-Landau.
"Nu mă aştept la o nouă criză financiară globală, aşa cum s-a întâmplat în 2008. Băncile sunt mult mai stabile astăzi şi au mai mult capital. În acest moment ne confruntăm cu o spirală lentă, descendentă", a explicat Folkerts-Landau.
Acesta a anunţat că, recent, a achiziţionat 100.000 de acţiuni "Deutsche Bank" şi a afirmat că este optimist în privinţa perspectivelor băncii.
"Deutsche Bank Trust" Corp., divizia din SUA a băncii germane, a picat testele de stres din acest an derulate de Federal Reserve (Fed).
Surse citate de AFP: "Există temeri reale pe pieţele financiare cu privire la Deutsche Bank, care are multe probleme. Banca germană are expuneri imense pe pieţele derivatelor. Multă lume se teme că banca s-ar putea transforma într-un nou Lehman (n.r. - faliment care a generat criza financiară globală)".
Acţiunile "Deutsche Bank" au crescut cu 1,8% ieri, pe piaţa din Frankfurt, la ora locală 17.00, ajungând la 11,94 euro. În ultimul an, acestea au pierdut peste 58%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de ghita din chitila în data de 12.07.2016, 07:17)
Tocmai bine ce au iesit englezii, mai putine banci de salvat. Ei sa si le salveze singuri.
1.1. sa nu iasa din Stoxx50 (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 12.07.2016, 10:14)
altfel no Problem. Da rezolvam si asa . Vezi Petrom:-)
2. Db urmeaza modelul Ing Olanda
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2016, 11:29)
Bursa as vrea sa vad ce spune presa germana despre Db. Ce spune Bnr-ul lor despre Db.
Economistul sef de la Db spune poezia ca Isarescu dupa caderea Lehman B ca criza sta bine peste Ocean si e departe de noi.
3. Actiunile DBK au scazut cu 88% fata de 2007
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2016, 12:41)
Observati ticalosia formularii: "Europa are nevoie urgent de 150 miliarde euro pentru recapitalizarea bancilor". Adica, Europa are nevoie, nu javrele de la Deutsche Bank si celelalte banci.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2016, 18:41)
WoooooW