DEUTSCHE BANK ATRAGE ATENŢIA: "Nu vom reveni la viaţa pre-Covid în 2021"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 decembrie 2020

"Nu vom reveni la viaţa pre-Covid în 2021"

56% dintre economiştii-şefi ai marilor firme financiare spun că munca la birou nu va reveni niciodată la nivelul anterior pandemiei, arată Asociaţia pentru Industria Valorilor Mobiliare şi Pieţe financiare din SUA

Criza Covid-19 a avut un impact major asupra vieţii tuturor în 2020 şi cei mai mulţi dintre noi ne dorim o revenire rapidă la stilul de viaţă pre-pandemie, dar acest lucru nu se va întâmpla, potrivit directorului global de investiţii al Deutsche Bank, Christian Nolting.

Domnia sa spune că pandemia va avea un impact pe termen lung asupra tuturor, de la persoane fizice la întreprinderi şi guverne, iar aceste schimbări necesită o abordare strategică pe termen lung.

"Dacă priviţi această situaţie nu doar ca pe o problemă de redresare pe termen scurt, ci şi ca pe un răspuns la schimbările structurale din jurul relaţiilor economice şi de investiţii, răspunsul nu trebuie să fie doar tactic, ci şi strategic", spune Nolting în raportul anual al Deutsche Bank privind perspectivele pe 2021, citat de Bussines Insider. Raportul identifică modul în care lumea post-Covid va avea impact asupra indivizilor, afacerilor, politicii şi ordinii mondiale globale.

Impactul 1: Nu vom reveni la viaţa pre-Covid

Stările de lockdown instituite în contextul pandemiei în întreaga lume au obligat extrem de mulţi salariaţi să lucreze de acasă, ceea ce a dus la digitalizarea pe scară largă a fluxurilor de lucru, acolo unde este posibil. Cu toate acestea, activităţile esenţiale şi cele fără acces digital au trebuit să se desfăşoare în mod normal, ceea ce a anulat câştigurile realizate în privinţa reducerii inegalităţilor dintre economii. (A.V.)

Factori precum sprijinul pentru şomeri, dispoziţiile referitoare la asistenţa medicală şi digitalizarea au sporit rolul statului în economiile lumii.

Impactul 2: Companiile trebuie să continue procesul de reinventare

Pandemia a amplificat rolul tehnologiei în economia modernă. De la economia digitală la comunicaţii, servicii de comerţ electronic, livrare şi asistenţă medicală, tehnologia a fost adoptată în toate sectoarele, mutând afacerile online.

Accentul sporit pe tehnologie a generat necesitatea unei concentrări continue asupra securităţii cibernetice, precum şi aducerea tehnologiei avansate, cum este inteligenţa artificială, în mainstream.

Impactul 3: Guvernele trebuie să ţină în frâu efectele pe termen lung

Guvernele din întreaga lume vor trebui să descopere cele mai bune politici monetare pentru a face faţă problemelor provocate de divergenţe, demografie, datorii şi digitalizare.

"Creşterea deficitelor fiscale a exacerbat o tendinţă existentă de majorare a nivelului datoriilor. În prezent, pieţele nu par atât de îngrijorate de astfel de împrumuturi, dar nu luaţi această abordare relaxată ca atare", atrage atenţia Nolting.

Impactul 4: Noua ordine mondială

Multe economii asiatice au învins situaţia creată de coronavirus, înregistrând creşteri într-un moment în care multe ţări dezvoltate au raportat scăderi. Deşi acest lucru nu a generat imediat un nou lider mondial, ascensiunea Asiei continuă.

Raportul menţionează că pieţele dezvoltate - în special din zona euro - au multe "de dovedit" în 2021. Acesta adaugă că natura flexibilă a economiei SUA va susţine redresarea pieţei americane, dar perspectivele zonei euro "par să fie problematice".

Economiştii-şefi din SUA nu se aşteaptă ca viaţa de zi cu zi să revină la normal anul viitor

Asociaţia pentru Industria Valorilor Mobiliare şi Pieţe financiare din SUA (SIFMA) arată, în urma celui mai recent sondaj realizat

în rândul economiştilor-şefi de la principalele firme financiare, că mulţi dintre aceştia nu se aşteaptă ca viaţa de zi cu zi să revină la normal anul viitor, chiar şi după ce vaccinurile împotriva coronavirus vor fi utilizate pe scară largă.

Spre exemplu, conform sondajului, peste jumătate dintre respondenţi (56%) au spus că munca la birou nu va reveni niciodată la nivelul la care era pre-pandemie. Totodată, doar 19% se aşteaptă ca activitatea la birou să revină la normal până în a doua jumătate a anului 2021, iar alţi 19% se aşteaptă ca munca la birou să revină la normal până în a doua jumătate a anului 2022.

În mod similar, sondajul a constatat că 38% se aşteaptă ca, odată ce vaccinurile împotriva Covid-19 vor fi distribuite la scară largă, consumatorii să revină la activităţi ce presupun "densitate ridicată" aşa cum erau pre-pandemie, în timp ce alţi 38% se aşteaptă la reluarea activităţilor, dar "nici pe departe" la nivelurile pre-Covid.

Doar 6% au spus că măsurile substanţiale de control vor rămâne în vigoare chiar şi odată cu vaccinarea populaţiei, în timp ce 19% nu sunt siguri de acest aspect.

Peste jumătate dintre economiştii chestionaţi (57%) au declarat că participarea la piaţa muncii nu va reveni la mediile istorice decât după 2022, 29% aşteptându-se la acest lucru până în a doua jumătate a anului 2022.

OCDE: Economia globală va creşte cu 4,2% anul viitor

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) anticipează că, în următorii doi ani, PIB-ul global va înregistra o creştere medie de 4%, mai precis un avans de 4,2% în 2021, urmat de o expansiune de 3,7% în 2022, faţă de un declin de 4,2% aşteptat pentru anul curent. Conform sursei, o mare parte a creşterii va fi determinată în primul rând de acele ţări care au început să-şi revină mult mai devreme decât altele, China fiind lider, cu o creştere de 1,8% preconizată pentru 2020. OECD consideră că ţara asiatică va realiza mai mult de o treime din creşterea economică globală în 2021.

OECD estimează că Europa şi America de Nord vor avea contribuţii mai reduse decât ponderea lor la mersul economiei mondiale: zona euro va scădea cu 7,5% anul acesta, iar în 2021 va înregistra un avans de 3,6%, urmat de o creştere de 3,3% în 2022. Pentru economia SUA, OECD aşteaptă un declin de 3,7% în 2020, urmat de o expansiune de 3,2% în 2021 şi de 3,5% în 2022.

Totodată, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings preconizează un avans al economiei mondiale de 5,3% anul viitor, cu o accelerare a redresării în semestrul al doilea, care va compensa evoluţia mai slabă din prima parte a anului. Fitch anticipează că economia SUA va consemna o creştere de 4,5% în 2021, China - de 8%, iar zona euro - de 4,7%.

Conform managerului global de investiţii Schroders, cu sediul în Marea Britanie, economia lumii va avea o expansiune de 5,2% anul viitor, China fiind un contributor major la această evoluţie.

La rândul său, furnizorul de informaţii financiare IHS Markit estimează că economia mondială se va redresa anul viitor, după ce, în 2020, a suferit cea mai gravă recesiune din ultimii 74 de ani. IHS Markit anticipează că economia mondială va creşte cu 4,5% anul viitor, în baza redeschiderii activităţilor. Dacă pentru SUA, sursa aşteaptă un avans economic de peste 4% anul viitor, pentru zona euro preconizează o creştere de numai 3,6%. În schimb, China va avea o expansiune de 7,5% anul viitor, mai notează IHS Markit.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Tre sa fii chior să nu vezi că globalistii planetei ne-au aruncat în această criza contrafăcută pentru a putea instala un guvern mondial neomarxist. Bogătanii planetei vor sa transforme planeta într-o plantație de sclavi, controlata electronic și biometric.

    Aceste mesaje apocaliptice au un scop, băgarea fricii in populație pentru a accepta cele mai oribile măsuri la nivel planetar. 

    1. Tu ai trei ochi si faci pipi pe la subtiori.

      Vezi ca lasi amprente digitale cand postezi. Ii deranjezi pe bogatanii planetei si iti vor planta un cip in regiunea capului, subcutanat, tehnologia a avansat foarte mult si nici nu vei simti nimic. Vei ajunge sa postezi doar laude lor. Si cand nu mai au nevoie de tine te vor deconecta cu o simpla apasare de buton. #MindControl

      corect

      ne implanteaza la toti, cu forta....lumea i proasta, cu amprenta si fara amprenta digitala.....noi ii alegem la votare pe astia care acum vor legifera genocidul.....in toata lumea ,cu ajutorul militiei,jandarmeriei si armatei.

      Bai, Cristian, cel de la 1.2 era ironic.

      Tu nefiind bastinas nu te-ai prins! 

    faptul ca nu vom reveni niciodata integral la munca de birou imi incalzeste inima si ma bucura.

    Bravo covid! :)  

    ESTE CEL MAI BUN REZULTAT AL ACTUALEI PANDEMII in conditiile primitivismului culturii de management si leadership in cazul Romaniei !

    Un sef bun e un sef asa... mai la distanta. La cat mai mare distanta!  

    1. Iti doresc sa ajungi sef, sa vad atunci cum gandesti :-)

      :) e variabil cuvantul sef .... asa ... si acum sunt sef :)

      cum as gandi?  

      uite in doua cuvinte: alternand leadership-ul (poate alert) fata de colegii mei coordonati cu managementul sarcinilor acordate lor in baza increderii. Feedback continuu , la intervale regulate pentru optiunea autocorectiei.  

      Absenta statutului diferit intre sef si colegi. Introducerea evaluarii sefului de catre angajati (cu exemple solide care sa sustina alegatiile) in cursul procesului evaluarii angajatilor de catre sef.  

      Stimularea prin cadou si oportunitate, nu prin pedeapsa si ostracizare.  

       

      Increderea obliga - asa cum "noblesse oblige". Si increderea formeaza.  

      Micromanagementul e cea mai mare plaga a managementului romanesc (dintr-o lipsa crasa de incredere in subordonat , precum si dintr-o lipsa crasa de incredere in propriile forte de sef). Controlul fiecarui amanunt nenorocit omoara angajatul, demoleaza fortele creatoare si drive-ul , motivatia de a munci. Micromanagementul e ca un cancer pentru evolutia profesionala a unui bun sef - da aparenta ca ...uite! creste ceva, devine ceva mai mult! ...cand de fapt ceea ce creste e letal.  

      Inca ceva: in Romania am vazut des ceea ce numesc eu "studiul posturii".  

      Managerii sau sefii sunt plini de "sefie" fata de coordonati. E ca si cum s-ar fi monumentalizat in proprii lor ochi si promoveaza ideea de sefie (prezentarea de sine a sefului ca fiind pe un soclu fata de ceilalti).  

      Problema e ca angajatii ...fiind la fel de oameni ca si managerii ... confunda soclul sefului :) ... cu un catafalc. :) ... unul mai inaltut, mai impunator ... dar tot un catafalc. :)  

      Si cand te gandesti ca in mintea lui luminoasa ...seful se crede la carma situatiei, ghidand salupa...sau ma rog... transatlanticul :) ! Cand de fapt el apare ca fiind pe soclu ... si de fapt e pe catafalc (bazait de mustele ce-i adulmeca vremelnicia) ! :) ...  

      Eu iti spun ca in Romania subordonatul (eu sunt mai cioban si fac alergie la cuvinte din multinationale, gen "colegul coordonat") are mai multa libertate decat cel din Germania, Austria si chiar Ungaria.

      In pandemie companiile straine si-au controlat mult mai abitir angajatii romani, de au innebunit saracii.

      Asa ca, viziunea ta este a unui manager roman si nu este general valabila, chiar daca si eu sunt de acord cu ea. 

      mai eu nu am lucrat in companii multinationale pe teritoriul altor tari.

      dupa cum vorbesti inteleg ca tu ai experienta in acest sens, deci nu imi ramane decat sa te cred.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb