Deutsche Bank: Leul se va deprecia cu 2,3% până la sfârşitul lui 2011

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 decembrie 2010

Deutsche Bank: Leul se va deprecia cu 2,3% până la sfârşitul lui 2011

Leul se va deprecia probabil cu 2,3% până la sfârşitul anului 2011, cursul ajungând la 4,4 unităţi pentru un euro, întrucât exporturile au nevoie de un stimul de competitivitate din cauza cererii externe slabe, potrivit unei analize a Deutsche Bank, citate de Bloomberg, anunţă Mediafax.

În următoarele trei luni, cotaţia leului va ajunge la 4,33 unităţi pentru un euro, comparativ cu 4,3 unităţi pentru un euro în prezent, au arătat Caroline Grady şi Marc Balston, analişti la Deutsche Bank Londra, într-o notă adresată clienţilor.

Leul a continuat să înregistreze oscilaţii minore în raport cu moneda unică, în prima parte a zilei de joi, iar Banca Naţională a României (BNR) a calculat un curs de referinţă de 4,3005 lei/euro, cu 0,07 bani pes­te cel de miercuri, de 4,2998 lei/euro.

Banca Naţională a României "are un interes scăzut pentru aprecierea leului" din cauza creşterii economice limitate anticipată pentru anul viitor, în condiţiile în care ţara va ieşi dintr-o recesiune profundă, potrivit Deutsche Bank.

România face eforturi de redresare, după ce majorarea taxei pe valoarea adăugată şi reducerea salariilor au prelungit declinul din 2009 în 2010, în timp ce inflaţia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

"Creşterea economică va rămâne scăzută în perioada următoare, iar România va avea nevoie de mai mulţi ani pentru recuperarea producţiei pierdute, dar ţara se va afla pe un trend de dezvoltare mai echilibrat", se arată în nota Deutsche Bank.

Potrivit analiştilor băncii, ar fi de preferat o oarecare depreciere a leului, care să compenseze impactul inflaţiei asupra cursului de schimb real, în special având în vedere scăderea cererii pentru exporturi, la nivel mondial.

Deutsche Bank anticipează că economia României se va contracta cu 1,9% în acest an şi va avansa cu 1,5% în 2011, în conformitate cu estimările Fondului Monetar Internaţional.

Inflaţia va încetini până la sfârşitul acestui an la 7,6%, de la 7,9% în octombrie, şi la 4,1% în 2011.

BNR va menţine probabil dobânda de politică monetară la minimul record de 6,25%, pentru a stimula cererea internă, spun analiştii, care consideră că investitorii ar trebui să vândă asigurări pentru defaultul obligaţiunilor pe termen de cinci ani ale României şi să cumpere asigurări pentru datoriile Ungariei, pentru care există incertitudini legate de politica economică.

"Dacă programul de austeritate din România va continua, ajustarea fis­cală agregată va fi cu certitudine impresionantă. Ajustarea de 2,5 puncte procentuale a balanţei structurale în 2011 va fi de două ori mai mare decât în oricare altă economie emergentă", se arată în nota Deutsche Bank.

Deutsche Bank consideră că România poate solicita un acord preventiv din partea FMI, după expirarea actualului acord în luna mai, întrucât ţara nu are probleme cum ar fi incapacitatea finanţării pe piaţa internaţională, necesitatea unei ajustări ample a politicii structurale, datorii nesus­tenabile sau insolvenţe bancare extinse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb