Actualizare 22:07
Premierul grec Alexis Tsipras ar fi ajuns la un acord cu şeful gigantului rus Gazprom pentru a forma un grup de lucru ce va viza prelungirea gazoductului Turkish Stream prin Grecia, pentru transportul gazelor ruseşti către Europa, transmite Deutsche Welle.
Potrivit sursei citate, ambele părţi vor lucra către crearea unei "hărţi" care să detalieze responsabilităţile fiecăruia pentru următoarele luni în vederea elaborării acestui proiect.
Surse guvernamentale citate de Deutsche Welle au menţionat că Atena speră ca un acord să fie semnat în curând. Conducta propusă, care nu a fost aprobată de Uniunea Europeană, ar urma să transporte gaze ruseşti prin Turcia şi Grecia către Europa.
Potrivit AFP, care citează declaraţiile ministrului grec al energiei, Panagiotis Lafazanis, discuţiile dintre guvernul grec şi Gazprom în vederea prelungirii până în Grecia a proiectului gazoductului "Turkish Stream" se află într-un "stadiu satisfăcător".
Ministrul a făcut această declaraţie după o întâlnire cu şeful Gazprom, Alexei Miller, care se află marţi la Atena, unde a discutat şi cu premierul stângii radicale Alexis Tsipras.
"Am avut discuţii foarte constructive şi substanţiale", a declarat ministrul grec (...) Aceste discuţii se află într-un stadiu satisfăcător şi sper că se vor încheia într-o manieră pozitivă, cu un profit important pentru ţară noastră şi pentru economia greacă", a adăugat ministrul.
"Nu am semnat nimic", a adăugat acesta.
Sâmbătă, o sursă guvernamentală declara că "un acord asupra construirii gazoductului va fi semnat marţi la Atena cu o delegaţie rusă de rang înalt".
Gazprom vrea să realizeze un nou gazoduct care să compenseze abandonarea proiectului South Stream, dar Turcia şi Rusia nu au semnat încă niciun acord definitiv în acest sens.
Grecia s-a declarat deja interesată de o prelugire a viitorului gazoduct pe teritoriul ţării sale. În cadrul recentei vizite efectuate la Moscova de Alexis Tsipras, guvernul grec a evocat posibilitatea finanţării ruseşti a acestui proiect.
Grecia se confruntă cu mari probleme financiare din cauza problemelor în negocierile cu creditorii săi, UE, BCE şi FMI, asupra acordării ultimei tranşe din cadrul planului de asistenţă internaţională, în valoare de 7,2 miliarde euro.
---
Alexey Miller, şeful gigantului rus Gazprom, are astăzi programată o vizită în Grecia, unde urmează să aibă o întâlnire cu premierul grec, Alexis Tsipras, şi ministrul grec al Energiei, Panagiotis Lafazanis, informează Reuters. Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergei Kuprianov, a confirmat vizita. Întâlnirea are ca scop discutarea problemelor curente legate de sectorul energetic, conform sursei citate.
În cadrul recentei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, Alexis Tsipras şi-a exprimat interesul pentru participarea Greciei la gazoductul South Stream. Grecia doreşte să aducă gazul rusesc din Turcia către Europa.
Potrivit telegraph.co.uk, Rusia este în continuare dispusă să finanţeze Grecia cu 3,2-5,4 miliarde euro sub formă de plată în avans pentru viitoru gazoduct. Surse citate de publicaţia britanică susţin că înţelegerea va fi parafată chiar în această săptămână, în ciuda faptului că Moscova a negat această posibilitate.
Tsipras a apreciat că Turkish Stream este o oportunitate pentru Grecia de a câştiga bani din tranzitul de gaze către Europa şi de a deveni hub energetic.
La finele săptămânii trecute, Rusia a negat o informaţie apărută în presa germană care arată că autorităţile de la Moscova şi cele de la Atena ar urma să semneze astăzi un acord pentru un gazoduct, ce ar putea aduce trezoreriei greceşti până la 5 miliarde de euro.
"Nu, nu există niciun acord", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Denis Peskov, într-o serie de comentarii făcute la radio Business FM şi citate de agenţia de ştiri RIA. Peskov a reiterat că Grecia nu a solicitat asistenţă financiară în timpul discuţiilor de la Kremlin desfăşurate luna aceasta între premierul Alexis Tsipras şi preşedintele rus Vladimir Putin.
"Bineînţeles că subiectul cooperării energetice a fost deschis. Bineînţeles că ne-am pus de acord că la nivel de experţi se vor discuta toate chestiunile legate de cooperare în sfera energiei, însă Rusia nu a promis ajutor financiar pentru că nimeni nu l-a cerut", a declarat Peskov.
Rusia vrea ca, din 2019, să livreze gaze naturale Europei numai prin Turkish Stream şi să renunţe la tranzitul prin Ucraina. Grecia reprezintă un factor important în proiectul gazoductului întrucât ar asigura intrarea gazelor din Turcia în UE.