• 900 de disponibilizaţi în 2009
Grupul bancar franco-belgian "Dexia" SA, salvat de la faliment la finele lunii septembrie, prin intervenţia guvernelor din Franţa, Belgia şi Luxemburg, va elimina aproape 900 de locuri de muncă anul acesta, în vederea reducerii cheltuielilor. În opinia oficialilor băncii, disponibilizările, care vor afecta mai puţin de 3% din personal, vor genera economii de 200 de milioane de euro în 2009.
"Dexia", cel mai mare creditor mondial pentru administraţiile locale, aşteaptă pierderi de 2,3 miliarde de euro (3 miliarde de dolari) pentru ultimul trimestru din 2008. În aceste condiţii, "Dexia" nu va plăti dividende sau bonusuri managerilor pentru 2008.
Banca a anunţat că vrea să renunţe la tranzacţiile cu acţiuni, obligaţiuni şi alte titluri, derulate de traderi, respectiv să se concentreze pe finanţarea administraţiilor din Franţa, Belgia şi Luxemburg. "Dexia" va stopa operaţiunile de finanţare publică în Australia, Europa de Est, Mexic şi Scandinavia. Totodată, va reduce activităţile de creditare către administraţiile locale din Marea Britanie şi SUA. Divizia slovacă "Dexia Banka Slovensko" va fi păstrată, la fel şi operaţiunile de finanţare publică din Italia şi Peninsula Iberică.
Directorul executiv al băncii, Pierre Mariani, a declarat: "Ne vom ajusta forţa de muncă la noul perimetru. Sunt încrezător că vom fi capabili ca, în 2009, să culegem fructele acestei mobilizări fără precedent". Mariani a mai precizat că lichiditatea "Dexia" se îmbunătăţeşte gradual.
În septembrie 2008, grupul "Dexia" a fost parţial naţionalizat, după ce a primit o injecţie de capital de 6,4 miliarde de euro din partea guvernelor Franţei, Belgiei şi Luxemburgului. "Dexia" a fost afectată de falimentul băncii americane "Lehman Brothers Holdings" Inc. În noiembrie 2008, conducerea "Dexia" a decis să vândă divizia neprofitabilă de asigurări de obligaţiuni din SUA către "Assured Guaranty" Ltd., pentru 722 milioane de dolari.
În ultimul an, acţiunile "Dexia" au pierdut 75%, valoarea de piaţă a băncii ajungând la 4,3 miliarde de euro.