DEZBATEREA NOULUI COD FISCAL / DAN SCHWARTZ, RSM SCOT: "Noul Cod, o revenire la normalitate, nu relaxare fiscală"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 martie 2015

"Noul Cod, o revenire la normalitate, nu relaxare fiscală"

Proiectul noului Cod Fiscal aduce mediului de afaceri mai degrabă o revenire la normalitate decât o relaxare fiscală, a spus Dan Schwartz, Managing Partner RSM Scot.

Domnia sa a explicat: "Vorbim despre relaxare în condiţiile în care autorităţile propun eliminarea taxei pe construcţii speciale şi a accizei suplimentare pe carburanţi. Aş spune că este o revenire la normalitate, în condiţiile în care aceste poveri suplimentare au făcut mult rău economiei şi au diminuat veniturile bugetare".

Dan Schwartz apreciază că noul proiect al Codului Fiscal propune modificări semnificative de abordare a principalelor impozite şi taxe în vigoare în ţara noastră, concomitent cu corectarea unor erori de formulare a unor articole şi paragrafe, care, în trecut, au generat fie dispute, fie neînţelegere atât la nivelul contribuabilior, cât şi la cel al autorităţilor fiscale.

Reprezentantul RSM Scot a atras atenţia că proiectul conţine capcane "pozitive", precum promisiunea de reducere în etape a TVA şi cotei unice, dar şi capcane "negative", precum majorări de impozite şi taxe concomitent cu reducerile sau renunţările sus-menţionate. "Am numit aceste creşteri de impozite şi taxe «capcane negative» întrucât ele au fost mai puţin mediatizate şi, implicit, sunt mai puţin «vizibile» pentru contribuabili. Dacă textul va fi promovat în Parlament în forma actuală, implicaţiile negative (concretizate în creşteri de fiscalitate) asupra contribuabililor vor fi semnificative"; a concluzionat Dan Schwartz.

Printre aceste capcane "negative", domnia sa a enumerat creşteri în domeniul impozitelor şi taxelor locale: majorarea unor cote de impunere deja existente; schimbarea abordării impozitelor locale asupra clădirilor, prin introducerea unui criteriu nou de stabilire a lor şi anume acela al "destinaţiei" activelor imobiliare deţinute de persoanele fizice şi juridice, fără a se renunţă la criteriul deja existent (acela al "naturii persoanei" care deţine în proprietate activul).

Tot ca element negativ domnia sa a amintit impozitarea microîntreprinderilor, care este diferenţiată în funcţie de numărul de salariaţi şi de criteriul desfăşurării activităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb