Dezbaterea planului anticriză: contre politice şi atât

Cătălin Deacu, Cristina Mihalaşcu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 martie 2009

În locul unei dezbateri constructive, Guvernul şi opoziţia s-au acuzat reciproc de incompetenţă.

În locul unei dezbateri constructive, Guvernul şi opoziţia s-au acuzat reciproc de incompetenţă.

Boc: "Avem un plan anticriză inclus în buget, adecvat situaţiei interne şi externe"

Tăriceanu: "Am apelat la un plan-şablon făcut de contabilii FMI care se aplică ţărilor din lumea a treia"".

La solicitarea PNL, premierul Emil Boc a prezentat, ieri, în Camera Deputaţilor, planul de măsuri elaborat de Executiv pentru combaterea efectelor crizei economice şi financiare.

De la tribuna Camerei Deputaţilor, preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu a criticat, din nou, pasivitatea de care a dat dovadă guvernarea lui Boc în combaterea crizei.

Liderul PNL a susţinut că planul guvernului nu are nicio susţinere bugetară, din cauză că bugetul de stat nu prevede fonduri speciale pentru politici anticriză.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat: "Situaţia economiei s-a înrăutăţit. Aceasta evoluează peste tot în lume din ce în ce mai prost şi guvernele încearcă să prezinte măsuri de limitare şi prevenire a efectelor crizei. Guvernul condus de domnul Emil Boc a pierdut trei luni, fără să facă nimic, şi mai mult de atât, a pus căruţa înaintea boilor, adoptând bugetul de stat pe anul 2009 fără niciun fel de măsură anticriză care să fie bugetată în acest nou buget".

Liderul PNL a criticat şi demersul Guvernului de a contracta un împrumut extern, susţinând că atât Executivul cât şi preşedintele Traian Băsescu poartă negocieri, în genunchi cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Călin Popescu Tăriceanu a declarat: "Guvernul PD-L - PSD şi preşedintele Băsescu se aruncă la picioarele Fondului Monetar, spunând că nu au idee despre ce ar trebui să facă pentru a combate efectele crizei economice. Aceştia caută un alibi pentru măsurile de austeritate pe care vor trebui să le ia pentru a combate efectele crizei. Ei doresc să spună românilor . Corect ar fi să spună că luăm aceste măsuri, pentru că aşa ne cere Fondul şi noi nu am fost în stare să facem un plan anticriză propriu. Prin urmare am apelat la un plan-şablon făcut de contabilii de la FMI şi aplicat ţărilor din lumea a treia".

Liderul PNL a arătat că Executivul trebuie să adopte măsuri fiscale, ca reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 15%, reducerea TVA de la 19% la 15%, sau reducerea cotelor contribuţiilor la asigurările sociale cu 2% faţă de nivelul din decembrie 2008.

Tăriceanu a susţinut că Guvernul trebuie să decidă suplimentarea cheltuielilor mari de investiţii, cu păstrarea funcţionalităţii pieţelor, prin supravegherea monopolurilor- investiţii pentru locuinţe sociale, să aloce fonduri suplimentare pentru programul "Fermierul", şi sume pentru garanţii şi stimulente pentru întreprinderile private interesate să facă investiţii.

La rândul său premierul Emil Boc a declarat că Guvernul a pregătit un program anticriză, inclus în legea bugetului de stat pe 2009.

Premierul a declarat că acest program este în conformitate cu efectele crizei economice externe şi cu realitatea internă de la sfârşitul lui 2008.

Boc a acuzat guvernarea Tăriceanu că a gestionat prost creşterea economică din 2008 de 7,8%, lăsând moştenire un deficit de 5,2%.

"Guvernarea anterioară, în loc să profite de creşterea economică şi să pună bani deoparte pentru vremuri mai grele, a cheltuit tot ce se putea cheltui şi ne-a lăsat şi datorii", a acu­zat primul-ministru, precizând că aceasta a lăsat o datorie publică suplimentară de şase miliarde de euro în 2008. Boc a acuzat şi faptul că guvernarea liberală a spart banii din Fondul naţional de dezvoltare, (în special cei obţinuţi din vânzarea BCR).

Premierul a declarat: "Numai în ultima parte a anului 2008 fostul Guvern a risipit trei miliarde de euro din Fondul naţional de dezvoltare. Astăzi, economia românească nu mai are la dispoziţie banii pe care i-a câştigat ieri din privatizări. Trei miliarde de euro contează. Ei trebuiau să ajungă în fondul de dezvoltare şi de acolo, în investiţii. Din nefericire, au fost risipiţi".

Emil Boc a mai acuzat că în 2007 şi 2008, România putea primi de la UE, din fonduri structurale, peste trei miliarde de euro, însă a reuşit să obţină doar 176 de milioane de euro.

Boc a mai acuzat că vechea guvernare "a reuşit extraordinara performanţă ca în unele situaţii să fie plătite comisioane de milioane de euro prin neutilizarea acestor bani".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb