Dezbaterile pentru modificarea OUG 114 - aproape de final

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 martie 2019

Bancherii poartă noi discuţii, zilele acestea, cu ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, despre modul în care va fi modificată OUG 114/2018.

Amintim că Ordonanţa impune, printre altele, taxarea activelor bancare în funcţie de nivelul ROBOR, ceea ce i-a îngrijorat pe reprezentanţii băncilor. Eugen Teodorovici a anunţat, recent, că va schimba textul actului normativ, promisiune făcută şi faţă de agenţia de rating Standard & Poor's.

Ministrul de resort a anunţat că, în zilele următoare, trebuie să se pună de acord cu bancherii, astfel încât noul text al OUG 114 să intre în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare: "Ne vom întâlni şi mâine (n.r. astăzi) şi poi-mâine (n.r. mâine), astfel încât să avem textul agreat şi săptămâna viitoare să putem intra în şedinţa de Guvern cu modificarea pe partea de bănci. (...) Joi cred că va fi şedinţa de Guvern. Deci, până joi, trebuie să avem actul normativ care să modifice cel puţin partea bancară ".

Oficialul a precizat, citat de Agerpres, că s-a propus ca, pentru băncile cu o cotă de piaţă mai mică de 1%, taxa din OUG 114 să fie de 0,2%, iar pentru cele cu o cotă de peste 1% să fie de 0,4%.

"Din masa impozabilă s-a scos marea parte din activele financiare, astfel încât mecanismul este acela de a stimula partea de finanţare a economiei, partea de intermediere financiară", a explicat Eugen Teodorovici.

În ceea ce priveşte indicele ROBOR, Teodorovici a subliniat că ideea este să se reducă din costurile de finanţare pe care românii le plătesc la creditele în lei.

Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a precizat că băncile vor face o analiză pe propuneri: "A rămas ca noi să facem această analiză, să trimitem poziţia noastră, aşteptând să fim chemaţi oricât de repede, oricând, la o nouă discuţie, dacă această discuţie este necesară din nou.

Marţi seara, ministrul Finanţelor a declarat că OUG 114 va fi modificată, iar "taxa pe lăcomie" se schimbă în "stimulent pentru hărnicie", prin care băncile să finanţeze economia reală: "Acest mecanism care este foarte flexibil stimulează banca şi taxa care se pune pe o parte din activele financiare rămase ca fiind impozabile se poate duce către zero până la final de an, dacă băncile dovedesc că au finanţat companiile din România, persoanele fizice, titlurile de stat. Am pus zero, pentru că eu nu pun taxă, am mai spus-o".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb