Acorduri fiscale secrete între Luxemburg şi 340 de multinaţionale, printre care Apple, Amazon, Ikea, Pepsi sau Axa, pentru a-şi reduce la minim impozitele, au fost dezvăluite de 40 de media internaţionale care se bazează pe documente obţinute de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ).
Aceste acorduri, încheiate între 2002 şi 2010, înseamnă miliarde de euro de încasări pierdute pentru statele unde aceste companii realizează beneficii, potrivit ICIJ şi media partenere, printre care Le Monde, The Guardian, Süddeutsche Zeitung şi Asahi Shimbun.
ICIJ a dezvăluit în ianuarie plasamente ale demnitarilor chinezi în paradisuri fiscale.
În ancheta sa de şase luni intitulată "Luxembourg Leaks" sau "LuxLeaks", ICIJ a avut acces la 28.000 de pagini de documente de "tax ruling" care arată cum marile companii "se bazează pe Luxemburg şi regulile sale fiscale suple, dar şi pe deficienţele de reglementare internaţionale, pentru a transfera profituri pentru ca acestea ori să nu fie impozitate, ori să fie impozitate foarte puţin", scrie Le Monde.
Practica aşa-numită "tax ruling", care este legală, permite unei companii să se intereseze în avans cum va fi tratată de administraţia fiscală a unei ţări şi să obţină anumite garanţii juridice.
Grupurile implicate - printre care sunt menţionate Apple, Amazon, Verizon, AIG, Heinz, Pepsi sau Ikea - realizează astfel miliarde de euro de economii anul datorită creării unei filiale, a unui holding sau a mutării unui sediu social pe teritoriul Marelui Ducat.
Grupurile franceze Axa şi Credit agricole apar "în datele furnizate de PwC", cabinetul de audit şi de consiliere PricewaterhouseCoopers (PwC) care a întocmit între 2002 şi 2010 documentele obţinute de ICIJ, "dar la un nivel mai scăzut", potrivit Le Monde. "Ei profită de un mediu favorabil gestionării fondurilor de investiţii", a adăugat cotidianul.
PwC a redactat aceste documente "şi a negociat termenii cu administraţia luxemburgheză", precizează Le Monde.
"Luxemburgul păstrează aceste acorduri fiscale secrete" şi "nu le notifică partenerilor europeni" deşi este "pus la curent, în fapt, de aceste multinaţionale, cu privire la strategia lor de evitare a impozitării", adaugă cotidianul.
Pe lângă PwC, jurnaliştii au investigat şi documente care arată cum şi celelalte mari trei companii de audit şi consiliere (KPMG, Ernst & Young şi Deloitte) au furnizat servicii pentru multinaţionalele care au evitat taxele şi impozitele din statele proprii în favoarea taxării din state privite ca "paradisuri fiscale".
The flare up over the Swiss strategy that PwC orchestrated for Caterpillar is among the latest in a series of investigations and legal clashes that shine light on the murky role that the world's four largest audit firms - PwC, KPMG, Ernst & Young and Deloitte - play in the offshore financial system.
Noul preşedinte al Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a fost premier al Luxemburgului între 1995 şi 2013, aceasta fiind perioada în care acordurile menţionate de ICIJ au fost semnate.
De asemenea, CE anchetează practicile fiscale derulate de statele membre UE Irlanda, Olanda şi Luxemburg.